angelus0007 0 Napisano 14 Września 2016 Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Witajcie. Jakie są godne polecenia wentylatory do obudowy 140 mm wydajne i ciche? Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 14 Września 2016 Udostępnij Napisano 14 Września 2016 To zależy z jaką sumą chcesz się rozstać ? Trudno znaleźć wentylatory żeby były wydajne i ciche. Kompromis z naciskiem na cisze to BeQuiet Silent Wings lub trochę taniej BQ Shadow Wings, ewentualnie najtańsze Pure Wings. Naprawdę niezłe są Thermalrighty X-Silent 140, odrobinę głośniejsze od BQ ale też tańsze o połowę od Silent Wingsów. Wydajność podobna. Cougar CF-T14S, najtańsze, trochę wydajniejsze ale też najgłośniejsze od wyżej wymienionych, coś za coś. Niestety przy niższych obrotach słychać łożysko, jak w niektórych Alpenfohnach, może nie na tyle żeby irytowało ale jednak. Możesz również wziąć pod uwagę Enermaxy, niezłe w swojej cenie, niektóre modele np. Cluster czy T.B Silent PWM lub VR wydajniejsze od wcześniej wymienionych, ale mniej przyjemnie przepychają powietrze przy tych samych obrotach, tu akurat mało który wentylator "podskoczy" BQ SW. Z wyższej półki np. Noctuy NF-A14 wydajniejsze od BQ ale też głośniej "mielą" powietrze, łożysko na poziomie droższej serii BeQuiet czyli można powiedzieć idealnie. Kolorki mogą się nie podobać. Noiseblockery, z tych które znam i używałem to PK-2 i PK-3 różniące się RPM-mem. Wyposażenie pierwsza klasa, łożysko prawie niesłyszalne dorównuje BQ, wydajność PK-2 mniej niż więcej na poziomie BQ i Thermalrighta X-Silent 140 . PK-3 komplementy jak wcześniej, głośniejszy bo obroty to 1700 RPM ale wydajność najwyższa. Wentylatory oversize Thermalright TY-147, dobra relacja cena, wydajność, kultura pracy, głośniejsze ale też bardzo wydajne, choć koledzy nie są do końca zadowoleni z ich pracy w poziomie. W pracy pionowej nie mam większych uwag. Ostatnio pojawiły się dobre opinie o SPC Sigma Pro, ja ich nie używałem ale koledzy mają, chwalą, ponoć nawet wydajne. Cytuj Link to post Share on other sites
angelus0007 0 Napisano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Na 3-4 wentylatory planuje przeznaczyć 300 - 400 zł, oczywiście nie chce przepłacać. Jeśli jest coś co kosztuje 50 zł i drugie coś za 100, oba pracują tak samo to wolę kupić za 50. Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 15 Września 2016 Udostępnij Napisano 15 Września 2016 (edytowane) To nie tak do końca wygląda. Musisz wziąć pod uwagę jakość wykonania, trwałość, wyposażenie dodatkowe, kulturę pracy. Ja używam BQ Silent Wings 140 i 120 mm, po drodze były te które wymieniłem wcześniej i zawsze wracałem do BQ, z jednym wyjątkiem czyli Noctuą NF-A14, która wyciąga powietrze z obudowy. Na wlocie mam BQ Silent, na topie zaraz nad radiatorem CPU drugi BQ Silent no i dwa 120 mm BQ Silent na radiatorze MK-26. A i jeszcze tymczasowo Cougara dla testów na froncie obok BQ Silent Wings różnicę słychać. Ja na Twoim miejscu kupiłbym na początek dwa wentylatory,jeden na front, drugi na tył bo może więcej nie będziesz potrzebował. Tak na marginesie do jakiej budowy te wentylatory? Edytowane 15 Września 2016 przez choleryk65 Cytuj Link to post Share on other sites
mseredin 141 Napisano 15 Września 2016 Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Z własnego doświadczenia mogę polecić spokojnie Silent Wings 3. Zdecydowanie najcichsze wentylatory z jakimi miałem styczność. Sam u siebie mam już 8 takich w wersji 1000 obr PWM. Niezłe są też Noiseblocker eloop (mialem wersje PS czyli PWM ktore działają w zakresie 300-1200 obr. Ale głowy za to nie dam sobie uciąć bo już nie pamietam dokladnie) natomiast moim zdaniem odrobinę głośniejsze od SW3. Obydwa te zestawy do 800 obrotów są praktycznie nie słyszalne. W tym budżecie to już nie musisz iść na kompromisy. Wszystko zależy od tego czy bardziej stawiasz na wydajność czy ciszę. Cytuj Link to post Share on other sites
angelus0007 0 Napisano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Jeśli chodzi o obudowę to mam dwie na oku... Fractal R5 lub Phanteks Evolv ATX. Składam cały zestaw od podstaw. Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 15 Września 2016 Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Jeżeli zdecydujesz się na Fractala to niewykluczone, że zadowolisz się tym co ma na pokładzie. W każdym bądź razie jakiś wybór już masz. Cytuj Link to post Share on other sites
angelus0007 0 Napisano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Jeśli zdecyduję się na R5 to będę musiał dokupić jeden wentylator. Fractal ma tylko dwa wentylatory. Tak jak piszesz, już jakiś wybór mam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts