marcin2468 16 Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 (edytowane) Witam, Posiadam komputer jak w sygnaturze. Chciałbym mieć usb 3.0 z tyłu oraz na front panelu obudowy gdyż zdarza się że przenoszę spore ilości plików lub muszę coś szybko nagrać (dyski zewnętrzne oraz pendrive mają złącze usb 3.0). Niestety moja płyta nie ma tego złącza. Dokupienie kontrolera pod pci express oraz panelu do obudowy też raczej odpada bo nie mam jak włożyć karty do drugiego slotu pci express gdyż zasłania je karta graficzna. W pierwszym złączu pci express jest karta dźwiękowa xonar dx. Chciałem zamienić xonara dx na xonara D1 jednak nie znalazłem chętnych. Jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje mi się zakup płyty głównej z usb 3.0 z wyjściem tego złącza na front panel obudowy. Możecie polecić płytę główną która ma: złączę usb 3.0, cztery banki na ram ddr3, slot pci express x1 na xonara oraz pozwoli na odblokowanie x2 555 na b55? Budżet maksymalny 200 zł ale wolałbym wydać jak najmniej, części używane wchodzą w grę. Może macie jakieś inne sposoby aby mój komputer posiadał usb 3.0; z chęcią ich wysłucham. Za wszystkie odpowiedzi z góry Dziękuję. Edit: 16.09.16 Skoro nie ma żadnych propozycji zmieńmy trochę koncepcję. Zwiększę budżet do 1500 zł. (części używane jak najbardziej; dobrze jak by maiły gwarancję) W tej cenie chciałbym wymienić płytę oraz procesor na intel. Procesor ma starczyć na parę lat ( będę podkręcał sprzęt ), płyta również. Nie wiem tylko której generacji brać procesor: 2, 3, 4, 5 czy 6. Przy szóstej generacji muszę zmienić ram na ddr4. W internecie piszą że płyty na chipsecie serii z170 mają być kompatybilne z procesorami 7 generacji. Reszta podzespołów pozostaje bez zmian, grafiki nie ruszam bo nie gram w gry za dużo; dysk ssd oraz hdd mi starcza; ilość ramu także; do obudowy dokupię front panel z usb 3.0; nagrywarka również jest dobra; karta dźwiękowa zostaje; psu powinno wystarczyć ( chociaż ma 4 lata). Osobiście celowałbym w procesor i7 4790k ale ciężko jest go znaleźć używanego w cenie poniżej 1000 zł; reszta zostaje na płytę na Z97. Proszę o porady jaki procesor oraz płytę najlepiej dobrać w tych pieniądzach. Również jestem ciekaw czy reszta sprzętu będzie współpracowała z pozostałymi komponentami. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Edytowane 16 Września 2016 przez marcin2468 Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 (edytowane) Płyty chyba nie musisz kupować. Wystarczy kontroler USB 3.0 taki jak w linku powinien pasować http://allegro.pl/kontroler-4x-usb-3-0-pci-e-pciex-panel-przedni-i6306937203.html Edytowane 16 Września 2016 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
marcin2468 16 Napisano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Płyty chyba nie musisz kupować. Wystarczy kontroler USB 3.0 taki jak w linku powinien pasować http://allegro.pl/kontroler-4x-usb-3-0-pci-e-pciex-panel-przedni-i6306937203.html Napisałem wcześniej że nie mam jak zamontować kontrolera bo jeden slot zajmuje xonar dx a drugi jest zasłonięty prze gpu. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 http://forum.benchmark.pl/forum-9/announcement-13-jak-poprosi%C4%87-o-pomoc-w-dziale-komputery-zestawy-komputerowe/ Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Z tym chłodzeniem na GPU to ciężko będzie zmieści. Kontroler nie zajmuje dużo miejsca i jest dość wąski ale nie ma jak tego wypróbować. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts