Skocz do zawartości

Wymiana większości podzespołów, pytania

Recommended Posts

Cześć,

pod koniec miesiąca zabieram się do wymiany większości sprzętu. Chciałem Was prosić o opinie i porady :)

Obecnie mam:

-CPU: i5 2500K @4,3 GHz + SilentiumPC Fera 2 HE1224,

-GPU: MSI GTX 970,

-MOBO: AsRock P67 PRO3,

-RAM: Good Ram 1333MHz 2x4 GB DDR3,

-HDD: 500 GB,

-SSD: Samsung 850 EVO 250GB,

-Zasilacz: Thermaltake SMART 530W 80+ APFC.

Chciałbym tak naprawdę zostawić tylko grafikę, dyski i, jeśli się nadają, chłodzenie z zasilaczem.

Co do swoich przemyśleń:

-CPU: i5 6600K (1100),

-MOBO: Gigabyte GA-Z170 Gaming K3 (500),

-RAM: 2x8 GB DDR4 (zamknę się w ok 380 zł, żeby były to w miarę dobre pamięci?),

-Obudowa: SilentiumPC Pax M70 (280).

Przeznaczenie to głównie gry + filmy. Totalnie nie znam się na RAMach i zasilaczach (mój Thermaltake dalej się nadaje?), dlatego tutaj głównie proszę o poradę. Chętnie też pomyślę nad alternatywą dla Mobo, chłodzenia, zasilacza. Nie ukrywam, że zależy mi na ekonomicznym zakupie, tzn. wolę nie płacić dużo więcej za minimalną poprawę. Fanatykiem ciszy nie jestem, ale też proszę o radę, czy kupować dodatkowe wentylatory do obudowy (jeśli tak, to ile i jakie).

Jeśli przy okazji ktoś poleci dobrą i tanią klawiaturę na kabel (nic mega wypasionego), to będę bardzo wdzięczny.

Budżet mam dosyć elastyczny, jeśli polecicie tańszy zamiennik, to wywalę swojego HDD i dokupię SSD. Ogólnie jestem bardzo otwarty na propozycję. Dzięki za każdą informację :)

Jaki powód zmiany platformy ? - 2500K nadal daje radę, jakie napięcie przy tych 4,3GHz ?

Jaki masz monitor, jakie gierki ?

mój Thermaltake dalej się nadaje?)

Tak.

wolę nie płacić dużo więcej za minimalną poprawę.

MOBO do zmiany na Asrock Z170 K4 Gaming -mocniejsza sekcja zasilania.

Fera 2 pod OC 6600K to zbyt mało wydajne chłodzenie, także tutaj Fortis 3 z cichszym 140mm wentylatorem.

-RAM: 2x8 GB DDR4 (zamknę się w ok 380 zł, żeby były to w miarę dobre pamięci?),

Za 300zł dostaniesz już kości z 2400MHZ 15CL.

No właśnie czuję, że coraz mniej daje radę.

Sorry, pisałem post w pracy i mi się pomieszało, mam go podbitego do 4,5GHz, napięcie maksymalne w testach 1,352V. Jak mi teraz lecą streamy w tle, to około 1,1, podbija do max 1,2V. Czasami (raz na miesiąc, dwa) PC wstaje z błędem 0x9c, ale w testach nic się nie dzieje, podobnie w grach.

Monitor to Iiyama XB2783HSU (27 cali). Gry przeróżne: Total War, CoD/Battlefield, Metal Gear, Tomb Raider, GTA. Co akurat wejdzie. I właśnie już zacząłem zauważać przycinki i czasami muszę być wybredny w ustawieniach. Mojego GTX970 też kręcę do 1450MHz, ale z nim raczej problemu nie mam, bardziej procesor ogranicza.

Ultra mocnego OC na 6600K nie planuję, to zmiana na Asrocka jest zasadna?

Niby czytam, żeby czekać na nowe Intele, ale problem jest taki, że siedzę na Win7 i za cholerę nie chcę 10, a one mają działać tylko na 10, czy coś się zmieniło?