d3m0n_cl34n3r 5 Napisano 14 Września 2016 Udostępnij Napisano 14 Września 2016 (edytowane) Dzień dobry drodzy forumowicze, Piszę do was z prośbą o podpowiedź jaki laptop kupić dla księgowej. Programy jakich używa to Insert Nexo i Rachmistrz, oraz proste programy magazynowe. Sprzęt z którego korzystała dotychczas, powoli nie daje rady z tym softem. Wymagań mam kilka, oto one; - ekran przynajmniej 15,4 '' (najlepiej matowy, ale nie koniecznie) - system operacyjny w wersji oem (najlepiej win7, ale to pewnie już nierealne, więc może być10) - producent dowolny (aczkolwiek preferuję; asus, fujitsu siemens, acer) - obudowa dowolna ( mat, połysk bez różnicy) - budżet do 2 tyś. zł Z góry dziękuję za nadesłane odpowiedzi i propzycję. Pozdrawiam Edytowane 14 Września 2016 przez d3m0n_cl34n3r Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 14 Września 2016 Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Za 2000 zł nie dostaniesz nic fajnego. Lepiej jakiś lapek poleasingowy i za resztę kupić porządny ekran LCD. Lapek z TN i to matowym to nieporozumienie. Za 1400 ostaniesz nowego PC z windowsem i dyskiem SSD. http://www.x-kom.pl/p/272965-desktop-hp-280-g1-mt-g3250-4gb-120500-dvd-rw-7pro64.html To jest o niebo lepsze rozwiązanie niż laptop. Tu masz dowód czemu tak uważam: https://1drv.ms/f/s!AiOcnv6FGy59g9A0nK6daod04OMj_APokaż księgowej tego linka i się spytaj czy chce laptopa na którym straci wzrok, czy porządny sprzęt do pracy Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 14 Września 2016 Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Ogólnie tak prywatnie bo handlujemy Subiektem akurat Nexo jest zjefany bo mułowaty i okrojony w porównaniu do GT. Cytuj Link to post Share on other sites
d3m0n_cl34n3r 5 Napisano 14 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Nie wątpliwie jest to oprogramowanie zrobione na odp%&$# @*. Jednak Pani "od rachunków" nie akceptuje już innego rozwiązania. Walczyłem z tymi "wdrożeniowcami" od subiektów aby został ten stary GT, no ale omotali ją i wcisnęli Insert'a podczas mej nie obecności. Laptop jest jedynym rozwiązaniem z uwagi na baterie która umożliwia prowadzenie sprzedaży podczas awarii prądu. W firmie używamy zgrzewarek punktowych, obrabiarek cnc, spawamy, piaskujemy itd. Także przerwy w dostawie prądu są dość częste. Ups'y przerabiałem przez kilka lat, jest to drogie rozwiązanie w zakupie i późniejszej eksploatacji. Teraz mam jeden który utrzymuje przy życiu kasę fiskalną przez max 15 min. I tego nie chcę zmieniać wszyscy już pracujemy na laptopach. Nexo napchali fajerwerkami i muli przez to, wiem. Szukam więc sprzętu który umożliwi płynną pracę z tym oprogramowaniem. Oraz zagwarantuję ciągłość pracy. Także żadne poleasingowe sprzęty nie wchodzą w grę. Monitory mamy dość nowoczesne samsungi 24", 1080 dpi 50/60hz. No nie mówcie mi tylko że za 2 tysiaki nie dostane sprzętu który podoła temu wyzawaniu. Stacjonarka nie wchodzi w gre. Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 14 Września 2016 Udostępnij Napisano 14 Września 2016 No to szukaj jakiegś HP albo Della z i5, 8 GB ram i SSD i do tego monitor. Cytuj Link to post Share on other sites
d3m0n_cl34n3r 5 Napisano 14 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2016 No to szukaj jakiegś HP albo Della z i5, 8 GB ram i SSD i do tego monitor. i5 mobilne były spoko do ivy bridge, teraz nowe generacje mobilne, bodajże tylko i7 ma 4 rdzenie i wątki. SSD nic nie da, bo program korzysta z bazy danych na serwerze sieciowym w firmie. i7 to ja mogę do Autodesca kupić, a nie do rachunkowości. Toż to niedorzeczne by było. Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 15 Września 2016 Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Nie prawda są i 5 które mają 4 rdzenie jak mają końcówkę HQ 6 generacji ale odpowiednio kosztują, z i7 też nie jest tak do końca bo są modele z U i i 7 ma wtedy 2 rdzenie/4 wątki jak i5 z U. SSD może nawet ze słabego procka zrobić rakietę o ile jest też porządny a nie jakiś szrot. Cytuj Link to post Share on other sites
d3m0n_cl34n3r 5 Napisano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Nie prawda są i 5 które mają 4 rdzenie jak mają końcówkę HQ 6 generacji ale odpowiednio kosztują, z i7 też nie jest tak do końca bo są modele z U i i 7 ma wtedy 2 rdzenie/4 wątki jak i5 z U. SSD może nawet ze słabego procka zrobić rakietę o ile jest też porządny a nie jakiś szrot. Wychodzi na to, że muszę zwiększyć budżet Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts