Skocz do zawartości

Zakrzywiony monitor do gier i nie tylko.

Recommended Posts

Witam.

Szukam monitora, który będzie również użytkowany jako telewizor. Ogólnie rzecz biorąc jako takie centrum multimedialne.

Ponieważ nie potrafię znaleźć nic o parametrach jakich potrzebuję(lub nie umiem) proszę o nieco porad.

A więc, szukam:

27-34 cale zakrzywiony

format 21:9

odświeżanie min. 100hz

czas reakcji poniżej 5ms (najlepiej 1ms)

rozdzielczość większa niż 2560x1080

mile widziane wbudowane głośniki

Wykorzystanie:

Chcę do niego podpiąć jakiegoś Android box TV w celu oglądania filmów z sieci lub pendriva.

Czasami podepnę pod lapka z GTX760:)

Na granie przyjdzie czas za jakiś rok jak wyjdzie project Scorpio od MS.

Dlaczego nie TV? - bo nie chcę wielkoluda (miałem już ogromne TV- teraz wystarczy mi coś w wymiarach podanych powyżej)

Reasumując - sprzęt ma być rewelacyjny do wszystkiego.

Niestety mimo, że przeglądałem setki stron to nie potrafię znaleźć nic co mieściłoby się w kryteriach.

Być może niedługo coś się pokaże dla mnie i macie taką wiedzę.

Jeśli miałbym iść na jakiś kompromis to chyba najłatwiej byłoby mi zrezygnować z 21:9 na rzecz 16:9.

Czekam na Wasze sugestie i opinie.

Dzięki

Tym, że w monitorach:

1. Piksele nie są wielkości klocków lego, a więc są technologicznie trudniejsze do zrobienia (może nie porównując 4k z 1080p, ale jednak)

2. Input lag/Response time jest znacząco mniejszy, więc o ile nie grasz w mocno statyczne gry typu jak hearthstone lub jakieś wolne RPG to różnica jest niejednokrotnie wyraźnie odczuwalna lub nawet kolosalna tam, gdzie oczekujemy natychmiastowej reakcji

3. Masz zazwyczaj mnóstwo funkcji do zmiany/poprawy obrazu pod konkretne zastosowania związane z różnymi zadaniami jakie robi się na PC, a na TV zazwyczaj jest tylko tryb "Gry" i na tym koniec

4. Występują w przedziale 60-180Hz i jest to prawdziwe odświeżanie, a więc realnie tyle klatek idących z karty graficznej można zobaczyć, a w TV masz zazwyczaj 60 prawdziwych klatek + różnego rodzaju technologie "Motion Flow", które produkują dodatkowe klatki na podstawie pewnych algorytmów, które nie są przystosowane do nieprzewidywalnych zmian w obrazie jaki występuje w większości gier i tym samym na ekranie pojawiają się artefakty

5. Technologie takie G-Sync/FreeSync nie istnieją we współczesnych TV

6. Duża część monitorów obecnie ma 99%+ pokrycia palety barw sRGB lub nawet Adobe RGB, a więc bardzo dobre odwzorowanie kolorów. W TV bardziej chodzi o to żeby obraz był ładny niż dobrze odwzorowany. TV do niedawna były sztucznie ograniczone standardem rec.709, który był mocno przestarzały. W TV UHD wszedł nowy standard rec.2020, który potencjalnie jest znacznie lepszy, ale nie jest do końca określony, więc wiele zależy od producenta, itd. Tutaj wchodzi HDR, który może potencjalnie mocno poprawić głębię, ale tu również nie ma określonych standardów, więc w każdym TV może to wyglądać inaczej.

Edytowane przez nucleo
  • Popieram 1

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Ponieważ moja małżonka mnie goni z czasem stwierdziłem, że nie będę czekał na nowe monitory a póki co zadowolę się tym co jest na rynku.

No i myślę nad:

Samsung S34E790C - ok. 400 funtów z Amazon Warehouse( czyli sprzęt w bardzo dobrej kondycji-tylko bez gwarancji)

AOC C3583FQ - 500 funtów, nówka sztuka.

Za samsungiem przemawia wyższa rozdzielczość, przy czym się zastanawiam czy jest mi niezbędna skoro monitora będę używał jako TV i konsoli do gier.

Co sądzicie?

a moje pytanie brzmi, w sumie nie odchodzace od tematu: czy kupowac monitor np z freesync mimo, ze posiada sie karte geforca?

czy ma to jakies znaczenie?

Samsung podobno ma strasznie slaba czern i beznadziejne odwzorowanie kolorow, poniewaz ma inna matryce niz pozostale widescreeny 34"

LOL, chcesz uzywac widescreena do TV i konsoli? przeciez do obydwu czynnosci bedziesz mial pasy po bokach....

Edytowane przez Rosak777

Nie widescreena tylko ultrawide.

Bardziej się obawiam ścietych boków podczas oglądania telewizji, niż braku kompatybilności z grami.

Co do freesync, czy ktoś zbadał jak to działa z konsolami? Wiem że obie konsole mają procek od AMD, i co naturalne grafę chyba również od AMD.

Tylko nie wiem czy to cokolwiek da jeśli kupię monitor z free sync zamiast z g-sync.

Chyba zdecydowałem i czekam na 27 cali od Samsunga CFG70.

Tyle, że nie ma on głosników.

Poniewaz jestem zielony w temacie, to w jaki sposób podpiąć jakis soundbar i do czego, zakładając że:

Do jednego HDMI bedzie wpięta konsola a do drugiego TV Box na Androidzie.

Czy jak podepnę głośnik złączem minijack-minijack do monitora to będzie dźwięk z konsoli i TV boxa? czy będę musiał za każdym razem przepinać głośnik konsola/box w zależności od tego czego będę używał?

A może szukać głośnika bluetooth bo zarówno box jak i konsole mają BT?