Wasek 7 Napisano 11 Września 2016 Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Witam wszystkich! Potrzebuję pomocy przy wyborze routera. Dostawcą jest Vectra i posiadam od nich Cisco EPC3925. Poprzednio miałem Thomson TWG870. Żaden z nich nie daje jednak dobrego zasięgu WiFi dla smartfonów (laptop sobie jeszcze jakoś radzi), pomimo małego mieszkania. Wymagania w stosunku do nowego routera są takie: - zasięg - ma być dobry na urządzeniach przenośnych, będą znajdowały się 10-15 metrów od routera. Bardzo ważne - dzieli ich dwoje zamkniętych drzwi oraz dwie ściany z cegły (15 i 50 cm grubości). - lokalizacja routera - prawdopodobnie będzie się on znajdował pod biurkiem jeżeli jest taka możliwość. Jeżeli chodzi o resztę specyfikacji to już czekam na rady i propozycję. Router będzie podłączony do routera od Vectry. Jedyne co będzie robił router od Vectry to będzie podpięty do nowego i nic więcej (nie wiem jeszcze czy będę mógł wyłączyć WiFi Vectry). Zastanawiałem się nad ASUS RT-AC55U lub ASUS RT-AC1200G+. AC1200G+ ma 4 anteny ale jeżeli chodzi o specyfikację to AC55U ma lepszą. Jeżeli chodzi o budżet coś w tych granicach. Na pewno nie może przekroczyć 400 zł, chociaż lepiej byłoby coś w okolicy 300 lub taniej. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 14 Września 2016 Udostępnij Napisano 14 Września 2016 (edytowane) Mam w pracy ASUS RT-AC55U.Myślałem, że będzie obsługiwał LTE. Uważam, że nie jest wart swojej ceny. Nie obsługuje modemów Huawei e3372 HiLink, tylko jakieś stare 3G. Kupiłem na ebayu Nexx 3020 i ten model z Gargoyle ma 10 razy większe możliwości. Wifi ma nie za mocne. Ten router ma wielkość połowy paczki papierosów, ale softwareowo bije na głowę Asusa. Ja bym radził poszukać jakiegoś routera współpracującego z Gargoyle lub Open WRT. Np TP-Link TL-WR1043ND v3. Do domu asusa bym nigdy nie kupił ze względu na słabe możliwości softu i brak obsługi modemów LTE. Edytowane 14 Września 2016 przez benutzer Cytuj Link to post Share on other sites
Wasek 7 Napisano 14 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Dzięki za informację. W moim przypadku nie zwracam uwagi na LTE, chyba, że Vectra ma przerwę techniczną ale to i tak telefon ma pełny zasięg w razie czego i z niego mogę sobie zrobić router. Najważniejszy jest zasięg, prędkość WiFi oraz bezproblemowa obsługa Ethernet. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts