rott319 0 Napisano 11 Września 2016 Udostępnij Napisano 11 Września 2016 (edytowane) Mój aktualny komputer to https://www.morele.net/inventory/info/BpJai/ ale planuję odstąpić od umowy sprzedaży komputera z powodu jego nieakceptowalnej głośności, więc ponownie poszukuję jednostki stacjonarnej, która będzie maksymalnie cicha. 1. klasa cenowa: +/- 2300 zł w sklepie internetowym ( w tym koszt montażu i transportu) 2. do czego będzie wykorzystywany: Internet 60 %, filmy 20 %, muzyka 15 %, gry 5 %* 3. procesor (ilość rdzeni, taktowanie): Socket 1151, najwydajniejszy do ww. celów 4. płyta główna: Socket 1151, ATX, DVI-D, obsługa DDR4 5. karta graficzna zintegrowana czy dedykowana: na początek zintegrowana, ale docelowo karta dedykowana (GeForce GTX 750 Ti lub coś mocniejszego) 6. z jakim monitorem będzie współpracowała karta graficzna: NEC MultiSync P221W (22 cale, matryca S-PVA, 1680x1050) 7. karta dźwiękowa zintegrowana czy dedykowana: na początek zintegrowana, docelowo dedykowana 8. karta sieciowa zintegrowana czy dedykowana: tak, zintegrowana 9. karta sieciowa Wi-Fi zintegrowana czy dedykowana: tak, bez preferencji 10. pamięć RAM: min. 8 GB, radiator, DDR4 11. zasilacz: certyfikat sprawności 80 Plus Bronze lub lepszy, musi mieć zapas mocy na wypadek dokupienia karty graficznej w przyszłości ((GeForce GTX 750 Ti lub coś mocniejszego) i musi być maksymalnie cichy 12. napęd optyczny: Nagrywarka DVD 13. rodzaj dysku twardego: min. 248 GB, tylko SDD 14. czego nie lubię w komputerach stacjonarnych: - głośnej pracy, wydzielania ciepła i stęchłego zapachu przez rozgrzane podzespoły 15. czy oprogramowanie systemowe jest wymagane: nie 16. Ile godzin dziennie ma pracować komputer : ok. 5 h 17. kiedy i gdzie używasz komputera: wieczorem i w nocy, w sypialni (sic!) 18. dodatkowe chłodzenie procesora: tak, Socket 1151, musi być maksymalnie ciche 19. obudowa: ATX, musi być dobrze wentylowana, ale wiatraki muszą być maksymalnie ciche 20. na czym najbardziej mi zależy: - na maksymalnie cichej pracy, niegrzejących się i niecuchnących po rozgrzaniu podzespołów *- nie gram w najnowsze gry. Edytowane 11 Września 2016 przez rott319 Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 11 Września 2016 Udostępnij Napisano 11 Września 2016 1 x SilentiumPC Fera 3 HE12241 x GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s)1 x Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny1 x SilentiumPC Pax M70 Pure Black (b/z)1 x Gigabyte GA-B150-HD3 /intel B150, DDR4 , LGA1151/1 x Kingston 8GB (2x4GB) 2133MHz CL14 HyperX Fury Black1 x TP-Link TL-WN881ND /N300, PCI-E/1 x Intel Core i5-6400 /2.7GHz, 6MB, LGA1151, BOX/ 2331zł Wydajny czterordzeniowy CPU, chłodzenie z cichym 120mm śmigłem,. dobrze wyposażona płyta w formacie ATX z bogatym tylnym panelem, 8GB RAM z radiatorem w Dualu, dysk SSD 240GB na kościach MLC z 5 letnią gwarancją, wszystko w wyciszonej obudowie wraz z całkiem cichymi śmigłami z kontrolerem obrotów, zasilacz z dużym zapasem mocy na przetwornicy DC-DC z 5 letnią gwarancją. Do tego wewnętrzna akra sieciowa z w-fi. Cytuj Link to post Share on other sites
Realistico 281 Napisano 11 Września 2016 Udostępnij Napisano 11 Września 2016 nieakceptowalnej głośności ten zestaw powinien być cichy więc albo wymagasz niemożliwego w tej cenie albo coś jest uszkodzone ale jeżeli możesz odstąpić to zrób to i weź zestaw podany przez kolegę wyżej, ale jeżeli w twoim obecnym PC wszystko jest sprawne i dobrze ustawione to nie oczekuj wielkiej różnicy Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 11 Września 2016 Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Mój aktualny komputer to https://www.morele.n...ory/info/BpJai/ aleplanuję odstąpić od umowy sprzedaży komputera z powodu jego nieakceptowalnej głośności, więc ponownie poszukuję jednostki stacjonarnej, która będzie maksymalnie cicha. Zrozum jedno. Twój zestaw powinien byś bardzo cichy. Coś po prostu jest z nim nie tak. Wentylatory z obudowy skręcone na 7V, odpięty wentylator pod molexa, Fera 3 na i3 oraz CX 450M. Chłopie, tu powinno być słychać delikatny szum powietrza. Cytuj Link to post Share on other sites
rott319 0 Napisano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Którą obudowę, zasilacz i chłodzenie CPU polecacie do nowego zestawu ? Cytuj Link to post Share on other sites
jerosportback 34 Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) Którą obudowę, zasilacz i chłodzenie CPU polecacie do nowego zestawu ? Weź to co Ci polecają SilentiumPC PAX M70. Mi polecili tą obudowę i jestem z niej bardzo zadowolony. Bardzo dobrze wygląda i jest wyciszona matami bitumicznymi. Jak gry 5% i brak karty graficznej to wentylatory w obudowie będziesz mógł nawet wyłączyć bo boxowe chłodzenie spokojnie schłodzi procka. przy wyłączonych wentylatorach wbudowanych w obudowę jest bardzo cicho - można spać przy włączonym kompie, a moja Kobieta jest wyczulona na odgłos komputera, który mam w sypialni. ostatecznie w tej obudowie możesz też zamontować chłodzenie wodne na procka - obudowa jest do tego przystosowana. wtedy cisza całkowita. PS. w ogóle nie zaciąga kurzu z otoczenia - bardzo duży pozytyw - mam obudowę od Maja 2016 Edytowane 13 Września 2016 przez jerosportback Cytuj Link to post Share on other sites
rott319 0 Napisano 14 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Obudowę SilentiumPC PAX M70 chętnie bym kupił mimo, że kosztuje około 280 zł, gdyby nie to, że jest mocno krytykowana za ... głośnie wentylatory. Cytuj Link to post Share on other sites
jerosportback 34 Napisano 14 Września 2016 Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Jestem ciekawy gdzie znalazłeś taką recenzję? Bo przed zakupem też dokładnie sprawdzałem tą obudowę i miała bardzo dobre rekomendacje jeżeli chodzi o kulturę pracy wystawione przez testerów. Jako użytkownik też mogę Ją polecić, ponieważ jak nie wrzucisz tam grafiki to nawet nie bardzo będzie co chłodzić tymi wentylatorami i będziesz mógł je nawet wyłączyć, a wtedy jest bardzo cicho. Ja dopiero jak podkręcam kartę i potrzebuję ją mocno schłodzić to słyszę wiatraki bo je ustawiam na maxa. Ale to zawsze w tej sytuacji trzeba wybierać albo wydajnie chodzisz albo cicho ostatecznie załóż chłodzenie wodne - ta obudowa jest dostosowana do tego rodzaju chłodzenia. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 15 Września 2016 Udostępnij Napisano 15 Września 2016 ostatecznie załóż chłodzenie wodne - ta obudowa jest dostosowana do tego rodzaju chłodzenia. Do czego tutaj chłodzenie wodne, wytłumacz nam.... Cytuj Link to post Share on other sites
jerosportback 34 Napisano 15 Września 2016 Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Jak dla Mnie nie jest potrzebne bo wystarcza Mi spokojnie chłodzenie powietrzem i uważam że zestaw zapewnia odpowiednią kulturę pracy. Jeżeli dla kogoś to jest za głośno to pozostaje chłodzenie wodne które zapewnia podobno lepszą kulturę pracy. Nie sprawdzałem, tylko analizowałem temat przed zakupem komputera. Z tego co się orientuję chłodzić wodą można w tej sytuacji procesor i zasilacz. Nie zasadne kosztowo ale jak ktoś chce możliwie jak najbardziej cichy zestaw to może pieniądze mają drugorzędne znaczenie. Dla mnie kwesta ceny do efektywności jest akurat bardzo istotna bo dla kilku decybeli mniej bym nie wydawał fortuny. Ps. Ekspertem nie jestem, a jedynie polecam tą obudowę. Bo jestem z niej bardzo zadowolony i uważam że to był bardzo dobry zakup Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
rott319 0 Napisano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Jestem ciekawy gdzie znalazłeś taką recenzję? http://www.ceneo.pl/40639610#tab=reviews_scroll Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 To są opinie / oceny użytkowników a nie recenzje. Nie znajdziesz produktu, który nie ma negatywnych ocen. Opierasz się na jakiś opiniach 6 losowo wybranych osób na tle setek jak nie więcej sprzedanych modeli ? Wentyle i tak skręcisz czy to z poziomu biosu czy z poziomu regulatora obrotów. Chcesz mieć spokój, dopłacaj do Fractal R4 / R5 ale i tam wentyle też będziesz musiał skręcać. Cytuj Link to post Share on other sites
jerosportback 34 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 http://www.ceneo.pl/...=reviews_scroll Polecam dwie prezentacje obudowy na YouTube przeprowadzone przez Liptona z MoreleTV (około 5:50 pomiar głośności) oraz BlackwhiteTV (około 7 minuty podsumowanie). Wystarczy na YouTobe w wyszukiwarce wpisać pełną nazwę obudowy. Warto obejrzeć w całości te 2 recenzje. Ja mogę osobiście potwierdzić, że przy 5 voltach obudowa jest ledwie słyszalna. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Kolega chyba chce zapolować na high-end. Cytuj Link to post Share on other sites
rott319 0 Napisano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2016 (edytowane) Zamiast obudowy Zalman R1 kupię SilentiumPC PAX M70. Jaki zasilacz proponujecie zamiast Corsair CX450M 450W (+/- 300 zł) ? Edytowane 18 Września 2016 przez rott319 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 A co tym razem nie pasuje w PSU ? Cytuj Link to post Share on other sites
rott319 0 Napisano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Nadal szukam cichszego zasilacza (duża średnica wentylatora, niska prędkość obrotowa, dobre łożyska, wysoki certyfikat sprawności np. 80 plus GOLD, markowy zasilacz, cena +/- 300 zł) Który zasilacz polecacie ? Cytuj Link to post Share on other sites
czarna1412 13 Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Posiadam Corsaira CX450M i jest niesłyszalny, a komputer stoi na biurku. W nocy słyszę jedynie delikatny szum wentylatora w Regnum RG1, a wentylatora na Be Quiet Pure Rock i w zasilaczu nie słyszę w ogóle. Muszę dodać, że jestem bardzo wrażliwa na dźwięki i zawsze szukam jak najcichszych podzespołów. Certyfikatem bym się nie sugerowała, są zasilacze z Goldem oparte o słabe podzespoły i z Bronzem, na lepszych podzespołach. Może przeszkadzają Ci wentylatory z obudowie, a nie ten w zasilaczu? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Muszę dodać, że jestem bardzo wrażliwa na dźwięki Jak to kobieta Który zasilacz polecacie ? Nie wiem czy kultura pracy CX450M przebije się przez tło otoczenia w którym ten sprzęt będzie stać. Cytuj Link to post Share on other sites
rott319 0 Napisano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Nie wiem czy kultura pracy CX450M przebije się przez tło otoczenia w którym ten sprzęt będzie stać. Czy chcecie mi powiedzieć, że do 300 zł zasilacz Corsair CX450M jest najlepszy pod względem kultury pracy i jakości ? Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Są lepsze jednostki jak Fractal Edison M 450W z Seasoniciem w środku za 280zł na x-kom. Cytuj Link to post Share on other sites
rott319 0 Napisano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Są lepsze jednostki jak Fractal Edison M 450W z Seasoniciem w środku za 280zł na x-kom. Czy to jest to samo co Fractal Design Edison M 550W 80+ GOLD (FD-PSU-ED1B-550W) ? https://www.morele.net/zasilacz-fractal-design-edison-m-550w-80-gold-fd-psu-ed1b-550w-704839/ Edytowane 20 Września 2016 przez rott319 Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 21 Września 2016 Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Tak. Cichy zasilacz to już RM550X z półpasywnym trybem pracy wentylatora do ~200W. Na jakim etapie jesteś, zwróciłaś już ten PC ? Cytuj Link to post Share on other sites
rott319 0 Napisano 21 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2016 (edytowane) Na jakim etapie jesteś, zwróciłaś już ten PC ? Jutro najpóźniej chcę zamówić nowy zestaw. Odrzuciłem Corsair CX450M 450W, ponieważ chcę kopić lepszy zasilacz pod względem kultury pracy, elektroniki i energooszczędności. Odrzuciłem Thermaltake Smart Se 530W ponieważ nie ma żadnego oficjalnie przyznanego certyfikatu mimo, że jest cichy. Odrzuciłem też be quiet! Pure Power 9 500W CM z uwagi na kiepską elektronikę mimo, że jest cichy. Odrzuciłem również SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W, ponieważ został wyprodukowany przez niezbyt renomowanego producenta zasilaczy i jest zbyt dużo negatywnych opinii o jego głośności. Rozważam Fractal Design Edison M 550W 80+ GOLD, oraz be quiet! Pure Power BQT L8-CM-430W oraz be quiet! STRAIGHT POWER 10 400W 80PLUS GOLD , ale nie wiem czy 400 W to nie za mało do mojej konfiguracji. Nadal szukam cichego zasilacza (duża średnica wentylatora, niska prędkość obrotowa, dobre łożyska, wysoki certyfikat sprawności np. 80 plus GOLD, markowy zasilacz, cena +/- 300 zł) Który zasilacz wybralibyście na moim miejscu ? Edytowane 21 Września 2016 przez rott319 Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 21 Września 2016 Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Załóż temat w dziale zasilaczy bo ja nie znam niczego tak cichego za 300zł, a Ty widzę celujesz w coś z półpasywnym wentylem, ale to koszt 400zł jak w/w RMX 550. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts