filipnba 0 Napisano 10 Września 2016 Udostępnij Napisano 10 Września 2016 (edytowane) Witam serdecznie. Zastosowanie komputera : gry Maksymalna kwota : 4300 zł ( mogę zastanowić się nad zwiększeniem kwoty, jeśli będzie znaczny skok wydajności i sprzęt posłuży przez dłuższy okres) Kiedy zamierzam kupić komputer? : w następnym tygodniu Których części potrzebuję : komputer z monitorem Czy będę podkręcać sprzęt? : nie Rozdzielczość mojego monitora i model : brak Specjalne wymagania : wszystkie podzespoły z jednego sklepu (wydaje mi się, że najlepiej z morele.net, ale mogę się mylić), karta graficzna musi być od Nvidia Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak Własna propozycja zestawu : https://www.morele.net/inventory/info/Ksw2F/ Inne : Czy wybrany przeze mnie producent karty graficznej GeForce 1060 GTX jest ok? Czy od innego producenta jest bardziej wydajna? Czy wybrany zasilacz jest dobry dla tego zestawu? Czy opłaca się kupować 16 GB RAM'u ( 2 kości po 8 GB)? Jeśli nie warto to kupując 8 GB lepiej 2 kości po 4 GB czy 1 kość 8 GB, aby w przyszłości dokupić kolejną kość 8 GB. Czy podany zestaw nie będzie miał problemu z wysokimi temperaturami? Pytam ponieważ obecnie posiadam laptop Lenovo Y580 Myślałem też nas zakupem GeForce 1070 GTX, ale wiązało by się to prawdopodobnie z rezygnacją z dysku SSD i jednej kości 8 GB RAM'u, a także wzrostem łącznej kwoty do 4600 zł. Stąd moje pytanie czy jest to opłacalne i skok wydajności będzie widoczny? Jeśli GeForce 1070 GTX jest według Ciebie bardziej opłacalny to od jakiego producenta i czy wymagana byłaby zmiana zasilacza lub innego podzespołu? Jak długo posłuży mi sprzęt z 1060 GTX, a ile z 1070 GTX? Edytowane 10 Września 2016 przez filipnba Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 10 Września 2016 Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Czy wybrany przeze mnie producent karty graficznej GeForce 1060 GTX jest ok? Czy od innego producenta jest bardziej wydajna? Jest ok. Różnice w wydajności zależą od fabrycznych taktowań. Nie zwracaj na to uwagi i nie dopłacaj za wyżej taktowane modele. Czy wybrany zasilacz jest dobry dla tego zestawu? Zasilacz da radę ale można pomyśleć o czym lepszym pod względem elektrycznym. Patrz CX450M od Corsair. Czy opłaca się kupować 16 GB RAM'u ( 2 kości po 8 GB)? Jeśli nie warto to kupując 8 GB lepiej 2 kości po 4 GB czy 1 kość 8 GB, aby w przyszłości dokupić kolejną kość 8 GB. Pod B150 możesz dać sobie na start 2 x 4 GB i w przyszłości dorzucisz kolejne 2 x 4 GB Czy podany zestaw nie będzie miał problemu z wysokimi temperaturami? Nie Stąd moje pytanie czy jest to opłacalne i skok wydajności będzie widoczny? Różnica w wydajności będzie spora. Kwestia tego czy warto. O ile będziesz w stanie dorzucić SSD za jakiś czas oraz ram, to opcja warta rozważenia. Jeśli GeForce 1070 GTX jest według Ciebie bardziej opłacalny to od jakiego producenta i czy wymagana byłaby zmiana zasilacza lub innego podzespołu? Patrz Jetstream, Gamerock Jak długo posłuży mi sprzęt z 1060 GTX, a ile z 1070 GTX? Pytaj wróżbity. Zmień monitor na coś na IPSie. Cytuj Link to post Share on other sites
filipnba 0 Napisano 10 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2016 (edytowane) Dziękuję kajtek. za odpowiedzi i rady. Po przemyśleniu postanowiłem zwiększyć budżet do 5100 zł (komputer + monitor) i wprowadziłem zmiany w zestawie. Link do zestawu: https://www.morele.net/inventory/info/ovs8GC/ Pozostałem przy wcześniej wybranym monitorze, ponieważ odpowiada mi on. Mam jednak parę pytań: Czy wybrany zasilacz wystarczy do tego zestawu i nie będzie pracował cały czas w stresie? Od razu dodam, że nie planuje upgrade'u sprzętu przez długi czas? Czy wszystkie 4 wentylatory w obudowie będą działały z wybraną płytą główną? Czy za te kwotę można złożyć coś wydajniejszego? Czy widzicie jakieś nieprawidłowości w moim zestawie? (brak kompatybilności, miejsca itd.). Wszelkie uwagi mile widziane. Edytowane 10 Września 2016 przez filipnba Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 11 Września 2016 Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Pozostałem przy wcześniej wybranym monitorze, ponieważ odpowiada mi on. Tam jest kiepska matryca TN i w tańszych szkiełkach lubi to smużyć, także patrz tuaj na LG 24MP48HQ-P na panelu IPS. Czy wybrany zasilacz wystarczy do tego zestawu i nie będzie pracował cały czas w stresie? Od razu dodam, że nie planuje upgrade'u sprzętu przez długi czas? Wystarczy, będzie miał jeszcze spory zapas mocy. Czy wszystkie 4 wentylatory w obudowie będą działały z wybraną płytą główną? Zamiast Z3+ daj sobie M35W tam masz piwnicę na PSU, lepsze spasowanie i cichsze wentylatory. Zamiast dopłacać do 16GB RAM pomyśl nad szybszym i pojemniejszym dyskiem SSD Iridium Pro 240GB z 5 letnią gwarancją. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 11 Września 2016 Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Zmień monitor na coś na IPSie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts