Skocz do zawartości

Ulepszenie komputera z socketem 1155

Recommended Posts

Cześć, obecnie mam:

-Płyta główna : asrock H61M-S
-procesor: i3-2120
-zasilacz: tacens IV 450W
-Dysk i napęd SATA
-Karta graficzna: GTS 450
-RAM : 4 GB 1333 MHz DDR3

Chciałbym wymienić CPU na używany i5 2400, oraz wymienić kartę na GTX 1060.

Czy obecny zasilacz starczy na taki zestaw? Z tego co patrzyłem, to GTX ma niższy pobór prądu niż mój obecny GTS 450, a i5 ma niewiele większy od i3. Chciałbym też dorzucić dysk SSD 128GB, akurat mam jeszcze jedno wolne wejście SATA II (niestety tylko II), Wiem, że obecny zestaw jest dosyć leciwy, płyta ma tylko sata II oraz usb 2.0, ale chciałbym spróbować jakoś go przyspieszyć. Czy w ogóle opłaca się coś inwestować w ten komputer, czy raczej wszystko do wymiany?

Obudowa jest mała, nie mam pojęcia co to za firma, ale raczej nic ciekawego. Komputer ma raczej sporadycznie służyć do gier, obecny monitor ma rozdzielczość full hd (AOC i2369Vm).
RAM na pewno dołożę, tylko martwię się tym zasilaczem czy podoła? Z tego co patrzyłem to mój GTS ma przy obciążeniu pobór 300W, gdy GTX około 260, więc przy wzroście poboru procesora, powinno się wyrównać, a w spoczynku jeszcze zmaleć, z drugiej strony jak patrzyłem to tacens ma dosyć sporo mocy na 12V.

Edytowane przez sh0cker

Obudowa jest mała, nie mam pojęcia co to za firma, ale raczej nic ciekawego

To co, zmieniasz ją ?

Komputer ma raczej sporadycznie służyć do gier,

Podaj jakie to gry, może nie trzeba tyle wydawać na nowe GPU.

Zasilacz sobie poradzi, taki zestaw pobierze może z 250W pod obciążeniem.

• Popieram 1

Szczerze mówiąc, to od dawna nie grałem w żadne nowe gry, ostatnia wymagająca gra w jaką grałem to Mafia 2.
Chciałbym, aby pociągnął GTA 5 czy najnowszego Hitmana i ogólnie najnowsze tytuły. Zastanawiam się, czy grafika nie będzie za mocna dla tego procesora? Może rzeczywiście coś tańszego, myślałem jeszcze nad GTX 1050, ale on jeszcze nie wyszedł.

Obudowa zostanie prawdopodobnie, bo chyba nie ma sensu jej wymieniać, wszystko co jest obecnie się mieści, a i5 podejrzewam, że nie ma o wiele większego radiatora od i3.

Reasumując, chciałbym dokupić:

GTX 1060 - prawdopodobnie 3GB (nowe)

4GB RAM - z tego co pamiętam, to polecane jest kupować ten sam RAM, czyli ten sam producent (nowe)

SSD 128GB - będzie na tym postawiony oddzielny system (ubuntu, do pracy) (nowe)

i5 2400 - używane

Skompletowałem coś takiego:

-ADATA 128GB 2,5'' SATA SSD Premier Pro SP920

-SHIRU Adapter DVI - VGA/D-SUB (M-F)  (mam drugi monitor pod vga)

-ASUS GeForce GTX 1060 Turbo 6GB GDDR5

-GOODRAM 4GB 1333MHz CL9

+ używany i5 2400

Teraz mam kilka pytań. Czy opłaci mi się dopłacić do 6gb w gtx? Czy chłodzenie od mojej obecnej i3 będzie pasowało do i5?

Jeżeli bym się zdecydował na gtx 3GB, to bym spokojnie się zamknął w 1600, tak muszę zapłacić około 300zł więcej. Czy mogę gdzieś znaleźć listę polecanych producentów GTX 1060?

Edytowane przez sh0cker

Teraz mam kilka pytań. Czy opłaci mi się dopłacić do 6gb w gtx?

Ten Asus to referent, głośny i gorący, zdecydowanie http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-geforce-gtx1060-armor-oc-v1-6gb-ddr5192bit-dvihdmidp,70007.html

To jest 200zł, jak dasz radę to dopłać do wersji z 6GB vram.

zy chłodzenie od mojej obecnej i3 będzie pasowało?

Tak.

• Popieram 1

@3ndurek
Dzięki wielkie za pomoc, dzisiaj jak wrócę do domu, to poleci zamówienie ;)

Mam już u siebie/zamówione wszystko poza karta graficzna. Ta msi ma zasilanie na 8 pin, mój tacens ma tylko jedno 6 pin, próbowałem się dowiedzieć czy karta posiada przejściówkę, ale sklep nie potrafi odpowiedzieć. Czy taka przejściówka jest bezpieczna, jeżeli zasilacz nie ma normalnie takiej?