Skocz do zawartości

Komputer z systemem do 4000

Recommended Posts

Witam, chciałbym złożyć zestaw, który posłuży mi kilka lat. 

Zastosowanie komputera : Gry, Filmy

Maksymalna kwota : 4000

Kiedy zamierzam kupić komputer? : Do dwóch tygodni

Których części potrzebuję : Komputer + system

Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie

Rozdzielczość mojego monitora i model : LG 22, nie pamiętam modelu, kupiony ok. dwa lata temu

Specjalne wymagania : Bezawaryjność i wysoka wydajność

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Brak

Własna propozycja zestawu : 

Wstępnie myślałem o zastosowaniu procesora i5-6500

Płyta główna: wybieram między Gigabyte Ga-B150m-D3h, a Asrock H170M Pro4s (chyba że jest inny model wart uwagi).

Zależy mi na stabilnej pracy, odpowiedniej ilości złącz i trochę lepszej dźwiękówce.

Karta graficzna: na pewno GTX 1060 6gb, ale nie wiem jakiej firmy - Gigabyte Geforce WF2 OC 

Zotac AMP, Palit DualFan lub MSI OC 

Z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez Pawelbud

1 x GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s)1 x SilentiumPC Regnum RG3 Pure Black (b/z)1 x Intel Core i5-6402P /2.8GHz, 6MB, LGA1151, BOX/1 x MSI B150M Night Elf /intel B150, DDR4, LGA1151/1 x Palit GeForce GTX1060 JetStream 6GB DDR5 192bit (1708/8000) http://www.esc.pl/images/icons/stock_icon2.png1 x Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny1 x Microsoft Windows 10 Home OEM 64Bit PL1 x Kingston 8GB (2x4GB) 2133MHz CL14 HyperX Fury Black1 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

4090zł

Czterordzeniowa i5 na Skylake - tutaj i5 6402P względem i5 6500 to zaledwie 100MHZ mniej podczas obciążenia wszystkich rdzeni, 8GB RAM w Dualu, do tego płyta na B150 z niezłym układem audio w postaci ALC 1150, GTX 1060 od Palita z cichym chłodzeniem, 1TB WD na dane, SSD 240GB na kościach MLC pod system i gry, wszystko zamknięte w RG3 wyposażonej w piwnicę na PSU i dyski, do tego zasilacz na przetwornicy DC-DC z dużym zapasem mocy i 5 letnią gwarancją oraz WIN 10 w wersji OEM.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Czy podana przez Ciebie karta będzie lepsza od tego Gigabyte ? http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=73545   Z tego co widzę Gigabyte ma wyższe takowania.

I druga sprawa - czym różni się ta płyta główna Msi od Gigabyte Ga-B150m-D3h ? Nigdy nie miałem do czynienia z płytami MSi, jak jest z awaryjnością ?

Palit jest lepiej wykonany i dysponuje cichszym układem chłodzenia. Taktowanie rdzenia/pamięci możesz sobie sam podnieść w MSI Afterburner, kwestia przesunięcia kilku suwaków w prawo.

czym różni się ta płyta główna Msi od Gigabyte Ga-B150m-D3h ?

W Night Elf masz lepsze audio niż w tym modelu Gigabyte.

Nigdy nie miałem do czynienia z płytami MSi, jak jest z awaryjnością ?

Na to nie ma reguły, czy to Asus, MSI czy tez GIgabyte.

Ten ostatni model jest trochę za drogi, z kolei z RG3 podoba mi się, ale mam taki problem, że jest trochę za szeroki do mojego biurka (szerokość to max 19,9 cm i głębokość do 47cm). Inne dobre propozycje do 200 zł ?

I prosiłbym jeszcze o ocenę zestawu przed zamówieniem:

Intel i5-6500 - MSI B150m Night Elf - Kingston 8GB (2x4GB)2133 MHz CL14 HyperX Fury Black - WDB 1TB -

MSI Geforce GTX1060 Gaming 6GB DDR5 - LG GH24NSD1 - Corsair CX450M - Windows 10.

Zastanawiam się jeszcze nad kartą - czy zostawić tego MSI czy jednak Palit Jetstream i nad trochę mniejszą obudową.

Edytowane przez Pawelbud

A co sądzisz o tej ? RG1W  http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=72438

Czy do mojej konfiguracji wystarczą 2 wentylatory czy dorzucić jeszcze jeden ?

I pytanie dotyczące pamięci. Warto dopłacić do 16GB ? np. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=113_425&products_id=72209

Edytowane przez Pawelbud