skullek 5 Napisano 6 Września 2016 Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Witam Podkręciłem mojego i5 4670k do 4Ghz przy napięciu 1.08V od rana działa stabilnie. Na 4.2 Ghz wchodzi i pracuje przy 1.13V więc chyba trafiłem na dobrą sztukę. Mam pytanie odnośnie poboru prądu i żywotności Bo moja płyta Asrock h87 performance automatycznie zbija napięcie przy niższych zegarach tylko gdy procesor jest niepodkręcony. Przy 4.0 Ghz ciągle mam 1.08V - niestety nie da się nic z tym zrobić w biosie, zdążyłem się już dowiedzieć, że ta płyta po prostu nie ma trybu do OC+regulacja napięć. Czy takie trzymanie procesora ciągle na 1.08V albo wyżej jak zdecyduje się trzymać go na 4.2 Ghz mocno skraca żywotność i podnosi pobór ? Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 6 Września 2016 Udostępnij Napisano 6 Września 2016 (edytowane) mocno skraca żywotność Nikt nie wie, można snuć domysły, ale są ludzie którzy trzymają na wyższym napięciu procesory i nie mają żadnych problemów podnosi pobór ? Pobór prądu? to tylko 1V, mniej niż ma bateria AA, oczywiście liczy się moc nie napięcie, ale ona nie wzrasta tak byś był wstanie zauważyć różnicę Do zbijania napięcia w idle potrzebna jest włączona funkcja EIST i ustawienie napięcia przez offset Edytowane 6 Września 2016 przez mr-auto Cytuj Link to post Share on other sites
domino1236 1 Napisano 6 Września 2016 Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Czy takie trzymanie procesora ciągle na 1.08V albo wyżej jak zdecyduje się trzymać go na 4.2 Ghz mocno skraca żywotność i podnosi pobór ? Że co ty wymyśliłeś ? Im mniejsze napięcie przy którym procesor jest stabilny tym lepiej, jeżeli nie wywala bluescreena ani nie dzieje się nic niepokojącego to jest ok Vcore dla haswella możesz dawać do 1,3 V a a nawet 1,35, jeżeli masz takie Ghz przy takim niskim napięciu to pewnie spokojnie zrobisz 4,5 a może 4,6 Ghz. Cytuj Link to post Share on other sites
kilimandzaro0 0 Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 ja podkrecony mam do 4,4 GHz przy 1,2 V core voltage Cytuj Link to post Share on other sites
arkus 48 Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Od chyba dwóch lat nic nie robię z napięciami i nie mam jakichkolwiek problemów. Ostatnio bawiłem się napięciami przy aktualizacji biosu a tak to trzymam go na napięciach i taktowaniu jak w sygnaturce Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts