Skocz do zawartości

Problem przy pierwszym uruchomieniu komputera

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez DragoElite,

Recommended Posts

Wczoraj skończyłem składać komputer. Wydaję mi się, że wszystko dobrze podpiąłem (wyprzedzam pytanie o zasilanie do procesora i do płyty głównej, tak podpiąłem), jednak jest problem. Po uruchomieniu komputera nie wchodził BIOS, wszystkie wentylatory się kręciły, ale na płycie głównej świeciły się na czerwono dioda CPU i DRAM. Po odkręceniu od procka radiatora wszystko wydawało się, że jest ok, następnie zdjąłem karte graficzną i nie zaobserwowałem niczego niepokojącego, zmieniłem kości RAM z miejsc 2 i 4 na 1 i 3, potem wszystko poskręcałem i teraz komputer również się włącza(BIOS'u dalej nie wczytuje), ale na karcie graficznej nie świecą się kolorowe napisy (jak to było wcześniej), wentylatory się nie kręcą oraz na czerwono świeci jedyne dioda od CPU. Proszę o pomoc, bo jestem już załamany.

Mój zestaw: https://www.morele.net/inventory/info/XRjhVU/

podłacz glośniczek do plyty głównej i sprawdz czy beepczy. jesli tak, w necie mozesz sprawdzic po rodzaju i ilości beepczenia, co jest przyczyną. 
gorzej jakby nie wydala dzwieków, bo mogło by to swiadczyć o zwalonej plycie (w przypadku złego montazu lub uszkodzenia np pamieci/gpu, patrz pkt 1, płyta zapiszczy).

Próbowałeś włączyć bez karty graficznej? Miałem podobny problem składając kompa rok temu (na Haswellu co prawda)pomogło jak odpaliłem kompa tylko używając karty graficznej wbudowanej w procesor i wtedy w biosie przestawiłem na kartę na pcie express włożyłem grafikę i komp się odpalił.

zmieniłem kości RAM z miejsc 2 i 4 na 1 i 3

Czyli instrukcja mówiąca, że obsadę banków pamięci zaczynamy od DIMM2, następnie DIMM4, jest nieprawidłowa?

Czy świecące EZ Debug LED CPU i DRAM nic ci nie mówią?

Edytowane przez adamjk
  • Rozwiązanie
Wczoraj skończyłem składać komputer. Wydaję mi się, że wszystko dobrze podpiąłem (wyprzedzam pytanie o zasilanie do procesora i do płyty głównej, tak podpiąłem), jednak jest problem. Po uruchomieniu komputera nie wchodził BIOS, wszystkie wentylatory się kręciły, ale na płycie głównej świeciły się na czerwono dioda CPU i DRAM. Po odkręceniu od procka radiatora wszystko wydawało się, że jest ok, następnie zdjąłem karte graficzną i nie zaobserwowałem niczego niepokojącego, zmieniłem kości RAM z miejsc 2 i 4 na 1 i 3, potem wszystko poskręcałem i teraz komputer również się włącza(BIOS'u dalej nie wczytuje), ale na karcie graficznej nie świecą się kolorowe napisy (jak to było wcześniej), wentylatory się nie kręcą oraz na czerwono świeci jedyne dioda od CPU. Proszę o pomoc, bo jestem już załamany.

Mój zestaw: https://www.morele.net/inventory/info/XRjhVU/

Miałem taki sam problem pół roku temu ze swoim kompem (ten sam ram procek tylko mobo z170 tomahawk). U mnie było to tak ze były te same objawy lecz mobo miało bios w którym nie działały 2400 mhz ramy. Musiałem kupić 2133 mhz ram jedna kość zrobić update biosu. Wtedy komp zaczął działać na 2400 mhz

• Popieram 1

Manual str.80

The power is on, but no signal to
monitor
● Connect the monitor power cord to a
electrical outlet securely.
● Make sure the monitor is turned on.
● Select different inputs on the monitor.
● If 3 long beeps are heard, remove all
memory modules and try to install only
one memory module in the DIMM2 slot
first and then restart the computer.
● If 1 long 2 short beeps are heard,
remove and reinstall the graphics card
and then restart the computer.
● Test with another known working
graphics card.

Pytanie, czy czytasz instrukcje przed uruchomieniem nieznanego sprzętu?

1. Jeśli chodzi o socket jak i procesor to brak jest jakichkolwiek optycznych zewnętrznych uszkodzeń.

2. Po podłączeniu głośnika do płyty głównej nie beepczy przy włączaniu komputera (wychodzi na to, że jest to jednak problem z płytą)

3. Po odłączeniu karty graficznej dalej bez zmian.

4. Wszystkie kable od zasilania są poprawnie podpięte, po odłączeniu dysków dalej występuje ten sam problem.

5. Odnośnie tych pamięci RAM o mniejszej częstotliwości pracy to nie sprawdzałem, gdyż takich nie posiadam.

6. Adamjk również czytałem ten fragment instrukcji z jej ostatnich stron i pomimo zmieniania wejść na monitorze dalej występuje problem. Jak już mówiłem nie słychać piknięć to pomimo tego zostawiłem jedynie kość w DIMM2 i również to samo.

1. Jeśli chodzi o socket jak i procesor to brak jest jakichkolwiek optycznych zewnętrznych uszkodzeń.

2. Po podłączeniu głośnika do płyty głównej nie beepczy przy włączaniu komputera (wychodzi na to, że jest to jednak problem z płytą)

3. Po odłączeniu karty graficznej dalej bez zmian.

4. Wszystkie kable od zasilania są poprawnie podpięte, po odłączeniu dysków dalej występuje ten sam problem.

5. Odnośnie tych pamięci RAM o mniejszej częstotliwości pracy to nie sprawdzałem, gdyż takich nie posiadam.

6. Adamjk również czytałem ten fragment instrukcji z jej ostatnich stron i pomimo zmieniania wejść na monitorze dalej występuje problem. Jak już mówiłem nie słychać piknięć to pomimo tego zostawiłem jedynie kość w DIMM2 i również to samo.

Ja się męczyłem cały dzień a na.koniec.polecialem kupić jedna najtańsza kosc ddr4. 99% ze masz to samo co ja

• Popieram 1

Byłem w każdym sklepie ze sprzętem komputerowym w moim mieście i jedyne dostępne na miejscu kości to DDR3, DDR4 natomiast dostępne są jedynie na zamówienie. Jest szansa, że jutro takową kość zdobędę więc dam znać czy coś to zmieniło.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, a najbardziej użytkownikowi DragoElite, faktycznie podziałało. Teraz postaram się zrobić aktualizację BIOS'u i zdam relacje. 

Byłem w każdym sklepie ze sprzętem komputerowym w moim mieście i jedyne dostępne na miejscu kości to DDR3, DDR4 natomiast dostępne są jedynie na zamówienie. Jest szansa, że jutro takową kość zdobędę więc dam znać czy coś to zmieniło.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, a najbardziej użytkownikowi DragoElite, faktycznie podziałało. Teraz postaram się zrobić aktualizację BIOS'u i zdam relacje.

Ciesze się że zadziałało