Wasek 7 Napisano 5 Września 2016 Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Witam, Otóż mam jedną parę głośników, które można podłączyć minijackiem 3,5mm. Potrzebuję na zmianę mieć dźwięk z PC i dekodera TV. Z PC mam 3,5mm a z dekodera 2 x RCA, co akurat jest mniej istotne bo wystarczy kupić przejściówkę 2 x RCA = minijack. Jako chwilowe rozwiązanie wybrałem monitor jako splitter. Dźwięk z PC idzie przez DisplayPort a z dekodera idzie przez HDMI. Jednak przy takim rozwiązaniu tracę na jakości dźwięku niż jakbym miał głośniki podłączone bezpośrednio do karty dźwiękowej. Potrzebuję jakiegoś rodzaju switcher lub coś dzięki czemu nie będę tracił na jakości dźwięku. Najlepiej jakby dźwięk do głośników szedł jednocześnie z dekodera i PC, żebym nie musiał przełączać za każdym razem. Proszę o porady. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 5 Września 2016 Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Zacznijmy może od podstaw czyli jaka dzwiekowka i jakie głośniki bo może wcale lepiej to nie zagra. Jak dobrze rozumiem w głośnikach masz 3.5mm więc kup rozgałęznik i podepnij oba źródła jednocześnie. Może się pojawić pętla mas i brum. Ale rozgałęznik drogi nie jest. Cytuj Link to post Share on other sites
Wasek 7 Napisano 5 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Karta dźwiękowa do kupienia na dniach (Creative Sound Blaster Z) a głośniki mam (Harman Kardon SoundSticks III WIreless 2.1). Na pewno zagra lepiej jak będzie podpięte pod dźwiękówkę. Może się pojawić pętla mas i brum. A dokładniej? Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 5 Września 2016 Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Wpisz brum w yt to usłyszysz Pętla masz też znajdziesz na yt poszukaj na kanale reduktor szumów. Z tym na pewno to bym tak nie szalał żebyś się nie rozczarował Cytuj Link to post Share on other sites
Wasek 7 Napisano 5 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Dobra obejrzałem film o pętli masy i efekcie 'brum'. Wiem co to jest i o co chodzi mniej więcej ale nie aż na tyle, żeby się w przyszłości wypowiadać na ten temat (if you know what I mean). Możesz powiedzieć wprost czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu oprócz kupowania amplitunera z przełączaniem źródła dźwięku? Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 5 Września 2016 Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Jak masz wszystko uziemienione nie powinno być problemu. Jednak jak to w życiu bywa różnie kup ten rozgałęznik podepnij oba źródła dźwięku pod głośniki i sprawdź co z tego wyjdzie. Jak się nie boisz lutownicza to na Google znajdziesz jak zrobić przełącznik źródła audio ew. Dobrze poszerzać po allegro. Ale jak mówiłem warto sprawdzić na początek zwykły rozgałęznik. Cytuj Link to post Share on other sites
Wasek 7 Napisano 7 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) Właśnie jestem w trakcie wymiany instalacji. Zasilacz do głośników nie ma uziemienia, dekoder tak samo. Zobaczę z rozgałęźnikami. Dzięki za pomoc. Jak coś będzie nie tak to się odezwę. //edit A na przykład takie zewnętrzne karty jak CREATIVE SB X-FI HD, która jest podpięta na USB do PC, przez który również bierze dźwięk a oprócz tego ma wejście LINE IN, do którego mógłbym podłączyć dekoder i w ten sposób mieć dźwięk z TV bez zbędnego przełączania źródła. Działałoby to? Oczywiście minus byłby taki, że PC musi być włączony bo z niego dźwiękówka ma zasilanie. Może propozycje kart zewnętrznych, które by się tu sprawdziły (najlepiej z zasilaniem niezależnym od kompa)? Edytowane 7 Września 2016 przez Wasek Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 7 Września 2016 Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Tylko z tym też jest różnie bo usb też lubi siać szum po zasilaniu nie musi ale taka możliwości istnieje Cytuj Link to post Share on other sites
Wasek 7 Napisano 7 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Nie pytałem o szum tylko o połączenie czy takie by działało. Nie licząc drugiego pytania. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts