HunterStar 0 Napisano 4 Września 2016 Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Witam, Zastosowanie komputera : Gry, przeglądanie internetu, różne programy Maksymalna kwota : 4000 Kiedy zamierzam kupić komputer? : Jak najszybciej Których części potrzebuję : Cała jednostka centralna Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie Rozdzielczość mojego monitora i model : Nie mam Specjalne wymagania : Brak Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Brak Własna propozycja zestawu : https://www.morele.net/inventory/info/HiId9F/ Inne : - Składam komputer dla brata i proszę o ocenę tego zastawu, czy wszytko gra, ewentualnie co zmienić, chciałbym też zrobić to jak najmniejszym kosztem(4000 to górna granica której nie chciałbym osiągnąć, muszę jeszcze myszkę i klawiaturę kupić) przy zachowaniu jakości (nie chcę aż tak skąpić żeby potem mieć problemy). Przede wszystkim zastanawiam się czy dobrałem dobry ram i zasilacz. Komputer ma być na lata, brat głownie będzie na nim grał, ja pewnie też będę wykorzystywał jego moc czy przy graniu czy przy programach i projektach na studiach. Potrzebny mi jeszcze monitor FullHD tak żeby się przyjemnie grało i żeby miał więcej niż 60Hz, budżet ok. 500 zł. Czy ASUS to solidna marka i czy ta karta nie ma jakiś ukrytych wad? Cytuj Link to post Share on other sites
kraterownia 73 Napisano 4 Września 2016 Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Asus ma słabe chłodzenie, albo nie tyle słabe co w tej cenie dostaniesz lepsze. Jak wszyscy: polecam palit jetstream. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 4 Września 2016 Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Pod jakie konkretnie gierki ? W kwocie 4000zł dostaniesz zestaw z GTX 1070. Cytuj Link to post Share on other sites
HunterStar 0 Napisano 4 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2016 (edytowane) Brat w chwili obecnej Minecratf ale kto wie co mu za rok strzeli do głowy(młody więc idzie z trendami kolegów), ja głownie cs:go, fifa i NFS, ale może w końcu się skuszę na Wieśka i GTA V, bo tak wcześniej to nie miałem sprzętu to też nie grałem, bo się nie będę denerwował A płytę zostawić czy brać inną, bo chciałem żeby karta i płyta była jednego producenta ale skoro Palit lepszy i w sumie pytanie co do obudowy czy ok, czy może są lepsze i widziałem że sporo osób poleca zasilacz CX450M. Nieco ponad 4000 to fajnie by było już być z monitorem, myszką i klawiaturą, nie moje pieniądze więc nie mogę aż tak szastać i nie wydaje mi się żebym potrzebował 1070 skoro 1060 dorównuje 980 Edytowane 4 Września 2016 przez HunterStar Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 4 Września 2016 Udostępnij Napisano 4 Września 2016 1 x Intel Core i5-6402P /2.8GHz, 6MB, LGA1151, BOX/1 x AsRock H110M-HDV /intel H110, DDR4, LGA1151/1 x Kingston 8GB 2133MHz CL151 x Palit GeForce GTX1060 JetStream 6GB DDR5 192bit (1708/8000) http://www.esc.pl/images/icons/stock_icon2.png1 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA6001 x SilentiumPC Regnum RG3 Pure Black (b/z)1 x Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny1 x Liteon iHAS124 SATA (black)1 x LG 24MP48HQ-P (IPS, 5ms, HDMI) 3857zł I5 6402P w zamian za 6500, tj. zaledwie 100MHZ niższe taktowanie podczas obciążenia wszystkich rdzeni, do tego dużo bardziej opłacalna płyta z kompletem złącz i wyjść, RAM w jednej kości do łatwej rozbudowy, GPU z cichszym chłodzenia, sama karta jest znacznie lepiej wykonana, do tego obudowa z piwnica na PSU oraz cichszymi wentylatorami z regulatorem obrotów, zasilacz lepszy elektrycznie na przetwornicy DC-DC z dużym zapasem mocy i 5 letnią gwarancją. DO tego masz 24" szkiełko FHD na matrycy IPS. Reszta na peryferia. Cytuj Link to post Share on other sites
HunterStar 0 Napisano 4 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Przepraszam z góry za swoją wypowiedź, ale średni podoba mi się ten zestaw. Po pierwsze ram w jednej kości, skoro procesor i płyta wspiera dual-channel należy z tego skorzystać. Do tego ten który zaproponowałeś ma większe opóźnienie(ilość cykli) Przy procesorach różnica wynosi nie 100 a 400MHz. Płyta główną którą zaproponowałeś ma uboższy chipset, mniej portów USB 3.0 do tego ma tylko 2 banki na RAM(moja ma 4 więc mogę użyć 2 kości i zachowuję możliwość rozbudowy). i nie wiem w którym miejscu jest bogatsza w komplet wyjść i złącz(poza faktem że ma DVI-D). Monitor też zaproponowałeś 60Hz, zaznaczyłem w moim poście że chciałbym coś co ma więcej. Obudowa fajna, o tym zasilaczu słyszałem sporo dobrych opinii tylko się zastanawiam czy 450W da rade, grafa też na plus. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 4 Września 2016 Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Po pierwsze ram w jednej kości, skoro procesor i płyta wspiera dual-channel należy z tego skorzystać. I co CI to tu tutaj da to DC, jak zapchasz sobie możliwość dołożenia później drugiej kości ? Przy procesorach różnica wynosi nie 100 a 400MHz. 100MHZ w przypadku obciążenia wszystkich rdzeni, nie patrz na tryb Turbo dla jednego rdzenia. Płyta główną którą zaproponowałeś ma uboższy chipset, mniej portów USB 3.0 do tego ma tylko 2 banki na RAM(moja ma 4 więc mogę użyć 2 kości i zachowuję możliwość rozbudowy). i nie wiem w którym miejscu jest bogatsza w komplet wyjść i złącz(poza faktem że ma DVI-D). W tym zestawie nie potrzebujesz lepszej płyty, a dopłacanie do płyty na B150 za blisko 500zł to już głupota. Za tyle są płyty na Z170 pod OC CPU z odblokowanym mnożnikiem. Monitor też zaproponowałeś 60Hz, zaznaczyłem w moim poście że chciałbym coś co ma więcej. Nie dostaniesz w tej cenie monitora o większej częstotliwości odświeżania. czy 450W da rade, grafa też na plus. Z zapasem, ten zestaw nie pociągnie nawet 250W pod obciążeniem. Cytuj Link to post Share on other sites
HunterStar 0 Napisano 4 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Myślę o zakupie płyty z 4 bankami a nie dwoma więc zawsze 2 zostaną wolne przyznaję rację że można znaleźć tańszą http://ark.intel.com/pl/products/88184/Intel-Core-i5-6500-Processor-6M-Cache-up-to-3_60-GHz http://ark.intel.com/pl/products/93277/Intel-Core-i5-6402P-Processor-6M-Cache-up-to-3_40-GHz według info na stornie intela to mamy 3,2 vs 2,8 a przy turbo 3,6 vs 3,4 chyba że się mylę i źle czytam w chwili obecnej zestaw wygląda w ten sposób https://www.morele.net/inventory/info/Jb7RrA/ i właśnie myślę nad płytą główną i czy nie brać innych ramów np. https://www.morele.net/pamiec-kingston-hyperx-fury-8gb-2x4gb-ddr4-2133mhz-cl14-hx421c14fbk2-8-719420/ Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 5 Września 2016 Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Nieco ponad 4000 to fajnie by było już być z monitorem, myszką i klawiaturą, Tymczasem wrzucasz zestaw praktycznie niewiele różniący się z pierwszego postu za 3600 bez monitora i peryferii. Wyżej masz optymalny konfig mieszczący się w budżecie z zapasem na klawiaturę i mysz. Jak lubisz marnować czas to proszę bardzo, ja nie zamierzam, bynajmniej nie w tym temacie. według info na stornie intela to mamy 3,2 vs 2,8 a przy turbo 3,6 vs 3,4 A według logiki i umiejętności czytania ze zrozumieniem ? - wysil szare komórki, trzeci raz tego samego powtarzał nie będę. Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 5 Września 2016 Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Ponieważ autor tematu przywędrował na SB z: pytam bo z tego co mi ktoś napiasł w temaci wywnioskowałem że te 3,2 się rodziela na 4 i wtedy każdy ma 0,8 Aby domknąć temat (bo zestaw jest gotowy) krótka ściąga z domyślnych ustawień turbo: i5-6500: 4 rdzenie obciążone jednocześnie osiagają max 3,3; zaś jeden do 3,6GHz - około 920zł i5-6402P: 4 rdzenie obciążone jednocześnie osiagają max 3,2; zaś jeden do 3,4GHz - około 800zł i5-6400: 4 rdzenie obciążone jednocześnie osiagają max 3,1; zaś jeden do 3,3GHz - około 780zł Porównaj sobie podkreślone wartości przy tych trzech modelach, a znajdziesz odpowiedź dlaczego 6402P jest opłacalny (i tutaj polecany). 3 Cytuj Link to post Share on other sites
HunterStar 0 Napisano 5 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2016 (edytowane) oks, dziękuję za wytłumaczenie, teraz ładnie widzę, pytanie na przyszłość, gdzie te wartości mogę znaleźć lub jak je wywnioskować? druga sprawa, komputer będzie raczej kupowany w morelach bo jest punkt w moim mieście, a nie lubię takiego sprzętu kupować na odległość, a tam różnica w cenie tych procesorów wynosi niecałe 15zł Edytowane 5 Września 2016 przez HunterStar Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 5 Września 2016 Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Przy takiej różnicy cenowej spokojnie możesz brać 6500. Cytuj Link to post Share on other sites
HunterStar 0 Napisano 5 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2016 (edytowane) OK udało mi się znaleźć tą tabelkę z maksymalnymi taktowaniami http://www.intel.com/content/www/us/en/support/processors/000005647.html bo nie rozumiałem skąd się te wartości wzięły.Przyznaję rację użytkownikowi @3ndurek, tylko szkoda, że chciało Ci się tylko napisać że różnica wynosi 100MHz a niczym tego nie poparłeś albo chociaż nie przedstawiłeś mi informacji w taki sposób jak @walker@walker napisałeś że zestaw gotowy, ale ja wciąż czekam na lepszą propozycję płyty głównej, takiej żeby były 4 banki na DDR4 i fajnie by było żeby można było podłączyć głośniki 5.1 bo takie posiadam z starej maszyny (ale nie jest to coś co musi być) i żeby posiadała USB 3.0Takie pytanie duża jest różnica między Palit Dual a Palit JetStream ? Edytowane 5 Września 2016 przez HunterStar Cytuj Link to post Share on other sites
joggy 228 Napisano 5 Września 2016 Udostępnij Napisano 5 Września 2016 (edytowane) Tutaj na promocji x komowej masz jako zestaw / pakiet za 1849zł I5 6600K+ MSI Z170A Gaming Pro Carbon + 16GB DDR4 Hyper X fury 2400mhz cl15http://inspiracje.x-kom.pl/tydzien-komponentowEdit: lub za 1869zł masz to samo tylko z płytą asusa z170a Pro gaming.Edit2: przepraszam promocja jest dobra ale nie zauważyłem że to 4000 na komputer z monitorem i klawiaturą i myszką. A ta promocja jest dobra jakby ktoś składał sam komputer do 4tys lub ponad.Edit 3: Jakby to jednak był budżet 4tys na sam komputer to tą promocją warto się zainteresować bo masz 1849zł lub 1869zł za praktycznie całą platformę i dokładasz do tego 600zł ze swojej pierwotnej propozycji (chodzi mi o obudowę zasilacz i dysk) i za 2469zł masz fajny komp. No dobra będzie trzeba jeszcze 150-170zł doliczyć na chłodzenie procesora jeszcze czyli za 2650 masz już cały działający komputer i resztę kasy czyli 1350zł możesz przeznaczyć na kartę grafiki żeby domknąć do 4tys. Edytowane 5 Września 2016 przez joggy Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 5 Września 2016 Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Tutaj na promocji x komowej masz jako zestaw / pakiet za 1849zł I5 6600K+ MSI Z170A Gaming Pro Carbon + 16GB DDR4 Hyper X fury 2400mhz cl15 Jak to się ma do tego Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie wciąż czekam na lepszą propozycję płyty głównej, takiej żeby były 4 banki na DDR4 i fajnie by było żeby można było podłączyć głośniki 5.1 bo takie posiadam z starej maszyny (ale nie jest to coś co musi być) i żeby posiadała USB 3.0 Gigabyte B150 HD3 - pełen ATX komplet złącz i wyjśc, chłodzona sekcja, dwie kości biosu. Takie pytanie duża jest różnica między Palit Dual a Palit JetStream ? W kulturze pracy i temperaturach dość spora, Jesttream jest równie cichy jak sporo droższa MSI Gaming X http://www.guru3d.com/articles_pages/msi_geforce_gtx_1060_gaming_x_review,11.html Cytuj Link to post Share on other sites
HunterStar 0 Napisano 5 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Płyta fajna ale po z googlowaniu pokazuje mi że jest na DDR3 A jak ten Palit Dual ma się do tego Asusa Duala? chyba że JetStreama kupię w innymi sklepie bo w morelach to super jetstream jest tanszy od jest streama Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 5 Września 2016 Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Płyta fajna ale po z googlowaniu pokazuje mi że jest na DDR3 To sprawdź dobrze tego google bo ta płyta występuje pod pamięć DDR3 i DDR4. A jak ten Palit Dual ma się do tego Asusa Duala? Mniej więcej porównywalny układ chłodzenia, za to Asus Dual ma jeszcze gorszą opłacalność. Masz Palita JS w esc za 1380zł a bdb chłodzeniem, nie wiem po co tak na siłę kombinujesz, szkoda czasu, naprawdę. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie HunterStar 0 Napisano 5 Września 2016 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 (edytowane) Rzeczywiście, nie dopatrzyłem. Zajrzałem tylko na pierwsze wyniki, dzięki za zwrócenie uwagi. A porównanie palita i asusa pytałem z ciekawości bo zauważyłem że ten palit za 1399 z moreli to nie jetstream No to finalnie wygląda to tak: 1 x Liteon iHAS124 SATA (black) 1 x Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny 1 x SilentiumPC Regnum RG3 Pure Black (b/z) 1 x Kingston 8GB (2x4GB) 2133MHz CL14 HyperX Fury Black 1 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 1 x Palit GeForce GTX1060 JetStream 6GB DDR5 192bit (1708/8000) http://www.esc.pl/images/icons/stock_icon2.png 1 x Gigabyte GA-B150-HD3 /intel B150, DDR4 , LGA1151/ 1 x Intel Core i5-6402P /2.8GHz, 6MB, LGA1151, BOX/ Łącznie 3434zł za bude w esc Pytanie dotyczące sklepu bo pierwszy raz się z nim spotykam, czy warto w nim kupować i czy prosić od razu o montaż zestawu? Czy dostanę wtedy też wszystkie pudełka z duperelami? Jak tam wygląda gwarancja? Edytowane 5 Września 2016 przez HunterStar Cytuj Link to post Share on other sites
sinuhe 3 Napisano 5 Września 2016 Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Mam pytanie odnośnie płyty ; Gigabyte GA-B150-HD3 - nie wydaja ci się ze wystarczołob zwykła h110 dp tego zestawu ? Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 5 Września 2016 Udostępnij Napisano 5 Września 2016 czy prosić od razu o montaż zestawu? Jak chcesz by CI to złożyli to trzeba Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Czy dostanę wtedy też wszystkie pudełka z duperelami? Tak. Jak tam wygląda gwarancja? A jak ma wyglądać ? - tak jak w każdym innym sklepie.... Cytuj Link to post Share on other sites
HunterStar 0 Napisano 5 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2016 (edytowane) Są sklepy gdzie oddanie coś na gwarancje to wielki problem. @sinuhe to podaj coś zgodnie z wymaganiami które podałem w #13 poście Edytowane 5 Września 2016 przez HunterStar Cytuj Link to post Share on other sites
sinuhe 3 Napisano 5 Września 2016 Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Wiem że chciałeś 4 blanki ddr ,tyle że w tej samej cenie maiłbyś 2x8 ddr tylko z tańszą płytą h110,nalezy się zastanowić czy do owej konfiguracji będzie kiedykolwiek potrzebne więcej jak 16 gb ramu ?Ale to tylko moje przemyslenia -chcesz to bierz ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 6 Września 2016 Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Są sklepy gdzie oddanie coś na gwarancje to wielki problem. Nie ma sklepów gdzie wszystko odbywa się bez błędów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts