Fenio 1708 Napisano 2 Września 2016 Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Witam Nawiązując do "Nasze retro zestawy" założyłem osobny wątek w którym dzielimy się ustawieniami konfiguracyjnymi dla DOS. Dla DOS 7.1 (Windows 98SE) u mnie wygląda to tak: config.sys [menu] menuitem=EMS menuitem=NoEMS menuitem=Jemm386 menuitem=Tylko_Himem.sys menuitem=CzystyDOS menuitem=WINDOWS_98 menudefault=WINDOWS_98,3 [common] FILESHIGH=50 BUFFERSHIGH=11,0 STACKSHIGH=9,256 LASTDRIVEHIGH=h DOS=HIGH,UMB Country=048,852,C:\WINDOWS\COMMAND\country.sys [EMS] DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS DEVICE=C:\WINDOWS\EMM386.EXE RAM DEVICEHIGH=C:\DOSDRV\XCDROM.SYS /D:CD003 devicehigh=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1) InstallHigh=C:\windows\smartdrv.exe 10000 16 [WINDOWS_98] DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS DEVICE=C:\WINDOWS\EMM386.EXE RAM NOEMS NOVCPI DEVICEHIGH=C:\DOSDRV\XCDROM.SYS /D:CD003 devicehigh=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1) InstallHigh=C:\windows\smartdrv.exe 10000 16 [NoEMS] DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS DEVICE=C:\WINDOWS\EMM386.EXE RAM NOEMS NOVCPI DEVICEHIGH=C:\DOSDRV\XCDROM.SYS /D:CD003 devicehigh=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1) InstallHigh=C:\windows\smartdrv.exe 10000 16 [Jemm386] DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS DEVICE=C:\JEMM\JEMM386.EXE DEVICEHIGH=C:\JEMM\JLOAD.EXE C:\JEMM\XCDROM32.DLL /D:CD003 devicehigh=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1) InstallHigh=C:\windows\smartdrv.exe 10000 16 [Tylko_Himem.sys] DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS DEVICE=C:\WINDOWS\setver.exe devicehigh=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1) [CzystyDOS] autoexec.bat @ECHO OFF PROMPT $P$G PATH C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\COMMAND;C:\DOS\;C:\NARZEDZI\NC;C:\NARZEDZI\ZIPERY LH=C:\DOSDRV\SHCDX33F.COM /D:CD003 LH=C:\DOSDRV\BIN\CTMOUSE.EXE MODE CON CODEPAGE PREPARE=((852) C:\WINDOWS\COMMAND\EGA.CPI) MODE CON CODEPAGE SELECT=852 KEYB PL,,C:\WINDOWS\COMMAND\KEYBRD4.SYS SET BLASTER=A220 I5 D1 T4 C:\YAMAHA\SETUPSA.EXE /S LH C:\NARZEDZI\NC\NC Cytuj Link to post Share on other sites
spiro 9 Napisano 2 Września 2016 Udostępnij Napisano 2 Września 2016 (edytowane) Moje kombinacje dla DOSa a potem win95 na 486, config.sys: SWITCHES= /F [MENU] MENUITEM=NORMMEMO,CONFIGURATION FOR WINDOWS 95 OSR2 SUBMENU=EMSMEMO,SUBMENU-MEMORY WITH EMS MENUITEM=NOCDMEMO,CONFIGURATION WITHOUT CD-ROM MENUITEM=RAMDYSK,CONFIGURATION WITH RAM-DRIVE MENUITEM=PUREDOS,ALMOST OLD MS-DOS MENUDEFAULT=NORMMEMO,5 REM MENUCOLOR=15,1 [EMSMEMO] MENUITEM=EMSMEMO1,MEMORY WITH EMS + MAX. FREE BASE MEMORY MENUITEM=EMSMEMO2,MEMORY WITH EMS MENUITEM=EMSNOCD,MEMORY WITH EMS BUT WITHOUT CD-ROM MENUITEM=EMSMIDI,MEMORY WITH EMS MIDI ENABLE [NORMMEMO] REM DEVICE=C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND\DRV\CTSB16.SYS /UNIT=0 /WIN95 /BLASTER=A:220 I:5 D:1 H:5 REM DEVICE=C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND\DRV\CTMMSYS.SYS INCLUDE=WIN95PL [EMSMEMO1] DEVICE=C:\PRACA\WINDOWS\HIMEM.SYS DEVICE=C:\PRACA\WINDOWS\EMM386.EXE NOEMS NOVCPI BUFFERS=40,0 FILES=40 DOS=HIGH,UMB LASTDRIVE=M DEVICEHIGH /L:1,12048 =C:\PRACA\WINDOWS\SETVER.EXE BREAK=ON SHELL=C:\COMMAND.COM C:\ /E:512 /P REM DEVICE=C:\DOS\ANSI.SYS DEVICEHIGH = C:\DOS\GSCDROM.SYS /D:MSCD000 /L:D /V /E INCLUDE=WIN95PL [EMSMEMO2] DEVICE=C:\PRACA\WINDOWS\HIMEM.SYS DEVICE=C:\PRACA\WINDOWS\EMM386.EXE 5500 RAM HIGHSCAN I=B000-B7FF H=255 BUFFERS=40,0 FILES=40 DOS=HIGH,UMB LASTDRIVE=M DEVICEHIGH /L:1,12048 =C:\PRACA\WINDOWS\SETVER.EXE BREAK=ON SHELL=C:\COMMAND.COM C:\ /E:512 /P DEVICEHIGH /L:1,9072 =C:\PRACA\WINDOWS\COMMAND\ANSI.SYS DEVICEHIGH = C:\DOS\GSCDROM.SYS /D:MSCD000 /L:D /V /E INCLUDE=WIN95PL [EMSNOCD] DEVICE=C:\PRACA\WINDOWS\HIMEM.SYS DEVICE=C:\PRACA\WINDOWS\EMM386.EXE 6500 RAM HIGHSCAN I=B000-B7FF H=255 BUFFERS=40,0 FILES=40 DOS=HIGH,UMB LASTDRIVE=M DEVICEHIGH /L:1,12048 =C:\PRACA\WINDOWS\SETVER.EXE BREAK=ON SHELL=C:\COMMAND.COM C:\ /E:512 /P DEVICEHIGH /L:1,9072 =C:\PRACA\WINDOWS\COMMAND\ANSI.SYS INCLUDE=WIN95PL [EMSMIDI] DEVICE=C:\PRACA\WINDOWS\HIMEM.SYS DEVICE=C:\PRACA\WINDOWS\EMM386.EXE 6500 RAM HIGHSCAN I=B000-B7FF H=255 DOS=HIGH,UMB BUFFERS=40,0 FILES=40 LASTDRIVE=M DEVICEHIGH /L:1,12048 =C:\PRACA\WINDOWS\SETVER.EXE BREAK=ON SHELL=C:\COMMAND.COM C:\ /E:256 /P DEVICEHIGH /L:1,9072 =C:\PRACA\WINDOWS\COMMAND\ANSI.SYS INCLUDE=WIN95PL [NOCDMEMO] DEVICE=C:\PRACA\WINDOWS\HIMEM.SYS BREAK=ON BUFFERS=40 FILES=40 LASTDRIVE=M SHELL=C:\COMMAND.COM C:\ /E:512 /P DOS=HIGH,UMB REM INCLUDE=WIN95PL [RAMDYSK] DEVICE=C:\PRACA\WINDOWS\HIMEM.SYS DOS=HIGH,UMB LASTDRIVE=M BUFFERS=40,0 FILES=40 SHELL=C:\COMMAND.COM C:\ /E:512 /P DEVICE=C:\PRACA\WINDOWS\RAMDRIVE.SYS 5500 512 1024 /E [PUREDOS] DEVICE=C:\PRACA\WINDOWS\HIMEM.SYS DOS=HIGH,UMB BREAK=ON BUFFERS=40 FILES=40 DEVICEHIGH = C:\DOS\GSCDROM.SYS /D:MSCD000 /L:D /V /E SHELL=C:\COMMAND.COM C:\ /E:512 /P [WIN95PL] device=c:\praca\windows\command\display.sys con=(ega,,1) country=048,852,c:\praca\windows\command\country.sys autoexec.bat: @ECHO OFF rok05.exe GOTO %CONFIG% :NORMMEMO VERIFY ON PROMPT SPIRO $P$G SET TMP=D:\TMP1 SET TEMP=D:\TMP1 SET SOUND=C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E MODE:0 SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 E620 T6 mode con codepage prepare=((852) C:\PRACA\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi) mode con codepage select=852 keyb pl,,C:\PRACA\WINDOWS\COMMAND\keybrd4.sys win GOTO END :EMSMEMO1 @ECHO OFF VERIFY ON PROMPT SPIRO $P$G SET TMP=C:\DOS\TMP SET TEMP=C:\DOS\TMP SET DN=C:\DN SET PATH=C:\DOS;C:\BATCH;C:\NC5;C:\DN SET SOUND=C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E MODE:0 SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 E620 T6 LOADHIGH C:\PRACA\WINDOWS\COMMAND\MSCDEX.EXE /D:MSCD000 LH IMOUSE.COM C:\PRACA\WINDOWS\CTCM mode con codepage prepare=((852) C:\PRACA\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi) mode con codepage select=852 keyb pl,,C:\PRACA\WINDOWS\COMMAND\keybrd4.sys GOTO END :EMSMEMO2 @ECHO OFF VERIFY ON PROMPT SPIRO $P$G SET TMP=C:\DOS\TMP SET TEMP=C:\DOS\TMP SET DN=C:\DN SET PATH=C:\DOS;C:\BATCH;C:\NC5;C:\DN SET SOUND=C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E MODE:0 SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 E620 T6 LOADHIGH C:\PRACA\WINDOWS\COMMAND\MSCDEX.EXE /D:MSCD000 LH /L:1,14304 IMOUSE.COM C:\PRACA\WINDOWS\CTCM mode con codepage prepare=((852) C:\PRACA\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi) mode con codepage select=852 keyb pl,,C:\PRACA\WINDOWS\COMMAND\keybrd4.sys GOTO END :EMSNOCD @ECHO OFF VERIFY ON PROMPT SPIRO $P$G SET TMP=C:\DOS\TMP SET TEMP=C:\DOS\TMP SET DN=C:\DN SET PATH=C:\DOS;C:\BATCH;C:\NC5;C:\DN SET SOUND=C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E MODE:0 SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 E620 T6 LH /L:1,14304 IMOUSE.COM C:\PRACA\WINDOWS\CTCM mode con codepage prepare=((852) c:\praca\windows\command\ega.cpi) mode con codepage select=852 keyb pl,,c:\praca\windows\command\keybrd4.sys GOTO END :EMSMIDI @ECHO OFF VERIFY ON PROMPT SPIRO $P$G SET COMSPEC=C:\PRACA\WINDOWS\COMMAND.COM SET PROMPT=SPIRO $P$G SET TMP=D:\TMP1 SET TEMP=D:\TMP1 SET SOUND=C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E MODE:0 SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 E620 T6 SET PATH=C:\DOS;C:\BATCH;C:\NC5;C:\DN LH IMOUSE.COM C:\PRACA\WINDOWS\CTCM mode con codepage prepare=((852) c:\praca\windows\command\ega.cpi) mode con codepage select=852 keyb pl,,c:\praca\windows\command\keybrd4.sys midi.bat GOTO END :NOCDMEMO @ECHO OFF VERIFY ON PROMPT SPIRO $P$G SET TMP=C:\DOS\TMP SET TEMP=C:\DOS\TMP SET DN=C:\DN SET SOUND=C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E MODE:0 SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 E620 T6 SET PATH=C:\DOS;C:\BATCH;C:\NC5;C:\DN IMOUSE C:\PRACA\WINDOWS\CTCM rem mode con codepage prepare=((852) c:\praca\windows\command\ega.cpi) rem mode con codepage select=852 rem keyb pl,,c:\praca\windows\command\keybrd4.sys GOTO END :RAMDYSK @ECHO OFF VERIFY ON PROMPT SPIRO $P$G SET TMP=C:\DOS\TMP SET TEMP=C:\DOS\TMP SET DN=C:\DN SET PATH=C:\DOS;C:\BATCH;C:\NC5;C:\DN SET SOUND=C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E MODE:0 SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 E620 T6 IMOUSE C:\PRACA\WINDOWS\CTCM GOTO END :PUREDOS @ECHO OFF VERIFY ON PROMPT SPIRO $P$G SET DIRCMD=/P/O:G-SN SET TMP=C:\DOS\TMP SET TEMP=C:\DOS\TMP SET DN=C:\DN SET PATH=C:\DOS;C:\BATCH;C:\NC5;C:\DN SET SOUND=C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E MODE:0 SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 E620 T6 LOADHIGH C:\PRACA\WINDOWS\COMMAND\MSCDEX.EXE /D:MSCD000 IMOUSE C:\PRACA\WINDOWS\CTCM GOTO END :END Bawiłem się trochę Impuls Trackerem i stąd więcej zmiennych dla karty dźwiękowej (awe64) Jak się komuś trafi książka o DOSie 6 lub wyższym to polecam, jest tam sporo fajnych rzeczy które mogą się przydać przy dopieszczaniu menu. Edytowane 2 Września 2016 przez spiro 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 2 Września 2016 Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Ty mnie tu ksiązkami nie strasz bo jeszcze poszukam Cytuj Link to post Share on other sites
48XMAX 2 Napisano 6 Września 2016 Udostępnij Napisano 6 Września 2016 U mnie zawartość podstawowych plików konfiguracyjnych Windows 98SE tak wygląda: CONFIG.SYS [MENU] MENUITEM=WINDOWS,Windows 98SE MENUITEM=JEMMEX,JEMMEX XMS+EMS memory MENUITEM=XMS,XMS Extended memory MENUITEM=EMS,EMS Expanded memory MENUITEM=CM,CM Conventional memory MENUITEM=JEMMEXCD,JEMMEX XMS+EMS memory with CD-ROM support MENUITEM=XMSCD,XMS Extended memory with CD-ROM support MENUITEM=EMSCD,EMS Expanded memory with CD-ROM support MENUITEM=CMCD,CM Conventional memory with CD-ROM support MENUDEFAULT=XMS,5 [WINDOWS] [JEMMEX] DOS=HIGH,UMB DEVICE=C:\DOS\JEMMEX.EXE X2MAX=32768 NODYN MIN=98000 DEVICEHIGH=C:\DOS\IFSHLP.SYS [XMS] DOS=HIGH,UMB,AUTO DEVICE=C:\DOS\UMBPCI.SYS I=B000-B7FF I=D000-EFFF DEVICE=C:\DOS\HIRAM.EXE DEVICEHIGH=C:\DOS\HIMEM.SYS /TESTMEM:OFF DEVICEHIGH=C:\DOS\IFSHLP.SYS [EMS] DOS=HIGH,UMB,AUTO DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS /TESTMEM:OFF DEVICEHIGH=C:\DOS\EMM386.EXE RAM NOTR I=B000-B7FF D=256 H=255 DEVICEHIGH=C:\DOS\VIDECDD.SYS /D:MSCD0001 DEVICEHIGH=C:\DOS\IFSHLP.SYS [CM] DOS=HIGH,UMB ;DEVICEHIGH=C:\DOS\IFSHLP.SYS [JEMMEXCD] DOS=HIGH,UMB DEVICE=C:\DOS\JEMMEX.EXE X2MAX=32768 NODYN MIN=98000 DEVICEHIGH=C:\DOS\VIDECDD.SYS /D:MSCD0001 DEVICEHIGH=C:\DOS\IFSHLP.SYS [XMSCD] DOS=HIGH,UMB,AUTO DEVICE=C:\DOS\UMBPCI.SYS I=B000-B7FF I=D000-EFFF DEVICE=C:\DOS\HIRAM.EXE DEVICEHIGH=C:\DOS\HIMEM.SYS /TESTMEM:OFF DEVICEHIGH=C:\DOS\VIDECDD.SYS /D:MSCD0001 DEVICEHIGH=C:\DOS\IFSHLP.SYS [EMSCD] DOS=HIGH,UMB,AUTO DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS /TESTMEM:OFF DEVICEHIGH=C:\DOS\EMM386.EXE RAM NOTR I=B000-B7FF D=256 H=255 DEVICEHIGH=C:\DOS\VIDECDD.SYS /D:MSCD0001 DEVICEHIGH=C:\DOS\IFSHLP.SYS [CMCD] DOS=HIGH DEVICEHIGH=C:\DOS\VIDECDD.SYS /D:MSCD0001 ;DEVICEHIGH=C:\DOS\IFSHLP.SYS [COMMON] SWITCHES=/E ;SHELL=C:\WINDOWS\COMMAND.COM /E:512 /P LASTDRIVE=H BUFFERS=11,0 FILES=60 ;STACKS=9,256 STACKS=0,0 FCBS=1,0 AUTOEXEC.BAT @ECHO OFF SET PATH=C:\DOS;C:\DOS\SETMUL;C:\WINDOWS;C:\CREATIVE;C:\NC;D:\DN640D PATH C:\NC;%PATH% GOTO %CONFIG% :WINDOWS CLS C:\WINDOWS\WIN.COM GOTO END :JEMMEX LFNFOR ON ::LH C:\DOS\SMARTDRV 8192 C+ D+ ::MODE.COM CON: RATE=32 DELAY=1 LOADHIGH=C:\DOS\CTMOUSE.EXE /R2 ::LOADHIGH=C:\DOS\RECALL12\RECALL.COM -I ::LOADHIGH=C:\DOS\NOOFF.COM GOTO SOUND :XMS LFNFOR ON ::LH C:\DOS\SMARTDRV 8192 C+ D+ ::MODE.COM CON: RATE=32 DELAY=1 LOADHIGH=C:\DOS\CTMOUSE.EXE /R2 ::LOADHIGH=C:\DOS\RECALL12\RECALL.COM -I ::LOADHIGH=C:\DOS\NOOFF.COM GOTO SOUND :EMS LFNFOR ON ::LH C:\DOS\SMARTDRV 8192 C+ D+ ::MODE.COM CON: RATE=32 DELAY=1 LOADHIGH=C:\DOS\CTMOUSE.EXE /R2 ::LOADHIGH=C:\DOS\RECALL12\RECALL.COM -I ::LOADHIGH=C:\DOS\NOOFF.COM GOTO SOUND :CM LFNFOR ON GOTO SOUND :JEMMEXCD LFNFOR ON LOADHIGH=C:\DOS\MSCDEX.EXE /D:MSCD0001 ::LH C:\DOS\SMARTDRV 8192 C+ D+ ::MODE.COM CON: RATE=32 DELAY=1 LOADHIGH=C:\DOS\CTMOUSE.EXE /R2 ::LOADHIGH=C:\DOS\RECALL12\RECALL.COM -I ::LOADHIGH=C:\DOS\NOOFF.COM GOTO SOUND :XMSCD LFNFOR ON LOADHIGH=C:\DOS\MSCDEX.EXE /D:MSCD0001 ::LH C:\DOS\SMARTDRV 8192 C+ D+ ::MODE.COM CON: RATE=32 DELAY=1 LOADHIGH=C:\DOS\CTMOUSE.EXE /R2 ::LOADHIGH=C:\DOS\RECALL12\RECALL.COM -I ::LOADHIGH=C:\DOS\NOOFF.COM GOTO SOUND :EMSCD LFNFOR ON LOADHIGH=C:\DOS\MSCDEX.EXE /D:MSCD0001 ::LH C:\DOS\SMARTDRV 8192 C+ D+ ::MODE.COM CON: RATE=32 DELAY=1 LOADHIGH=C:\DOS\CTMOUSE.EXE /R2 ::LOADHIGH=C:\DOS\RECALL12\RECALL.COM -I ::LOADHIGH=C:\DOS\NOOFF.COM GOTO SOUND :CMCD LFNFOR ON LOADHIGH=C:\DOS\MSCDEX.EXE /D:MSCD0001 GOTO SOUND :SOUND ::Sound Blaster 16 ISA ::SET CTCM=C:\CREATIVE\CTCM SET SOUND=C:\CREATIVE\CTSND ::C:\CREATIVE\CTCM.EXE /B SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 T6 SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E C:\CREATIVE\DIAGNOSE /S C:\CREATIVE\MIXERSET.EXE /P /Q GOTO END :END SET TEMP=C:\DOS\TEMP SET TMP=C:\DOS\TEMP ::SET DIRCMD=/O ::SET COMSPEC=C:\WINDOWS\COMMAND.COM Nie jest to wersja ostateczna... Dodam, że MSDOS.SYS też jest "tweakowany" ; MSDOS.SYS [Paths] section: [Paths] ; Set Windows 9x/ME OS Directory: WinDir=C:\WINDOWS ; Set Windows 9x/ME OS Boot Directory: WinBootDir=C:\WINDOWS ; Set Host Windows 9x/ME OS Boot Drive: HostWinBootDrv=C ; MSDOS.SYS [Options] section: [Options] ; Disable ScanDisk check after system lockup [OSR 2.x + Win98/ME ONLY!]: AutoScan=0 ; Skip 2 seconds boot delay [In Win98/ME defaults to 0!]: BootDelay=0 ; Boot to MS-DOS mode: BootGUI=0 ; Enable Startup Menu keys: BootKeys=1 ; Display Windows 95/98 Startup Menu: BootMenu=1 ; Select Normal boot option [loads Windows 9x/ME]: BootMenuDefault=1 ; 5 seconds boot delay: BootMenuDelay=5 ; Enable Dual-Boot: BootMulti=1 ; Enable Windows 9x/ME as OS: BootWin=1 ; Disable DoubleSpace: DblSpace=0 ; Disable BOOTLOG.TXT creation: DisableLog=1 ; Disable Double Buffer: DoubleBuffer=0 ; Disable DriveSpace: DrvSpace=0 ; Disable loading of COMMAND.COM at top of conventional RAM: LoadTop=0 ; Display bootup Logo: Logo=0 ; Enable boot with Network/TCP/IP support: Network=1 ; Disable System Registry scan: SystemReg=0 ; Windows 98/ME version check [Win98/ME ONLY!]: WinVer=4.10.2222 ;The following lines are required for compatibility with other programs. ;Do not remove them (MSDOS.SYS needs to be >1024 bytes). ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxa ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxb ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxc ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxd ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxe ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxf ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxg ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxh ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxi ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxj ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxk ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxl ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxm ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxn ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxo ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxp ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxq ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxr ;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxs Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts