Skocz do zawartości

Dysk SSD 250/256Gb do 400zł

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez kokosnh,

Recommended Posts

Raczej prosiłbym o podawanie modeli jak kolega powyżej z krótkim dopiskiem co i dlaczego gdyż zwyczajnie się na tym zbytnio nie znam więc objaśnienia w linku z polecanymi SSD nie mówią mi za wiele. W takim razie czemu nie EVO 850? Co nie co popytałem i zastanawiam się czy nie dołożyć do 850 PRO.

Edytowane przez Sharimsejn

Raczej prosiłbym o podawanie modeli jak kolega powyżej z krótkim dopiskiem co i dlaczego

A argumentacja wyżej to co ?

W takim razie czemu nie EVO 850?

Bo to dysk na mniej wytrzymałych kościach TLC, z niskim limitem zapisu TB, do tego wolny, wystarczy, że skończy się bufor cache i zostajesz z wolnym SSD.

http://images.anandtech.com/doci/8747/TurboWrite_575px.png

O Evo 850 tematów było już od groma, wystarczy przeszukać dział.

Dysk SSD to kostki pamięci + kontroler
w temacie o poleconych ssd masz po krótce wymienione na co zwracać uwagę itp. do tego proste zależności który szybszy a który wytrzymalszy w danym przedziale cenowym
Nie wiem jakiej argumentacji oczekujesz, w stylu mam 2 lata i działa?, przy HDD można jeszcze gadać o ilości talerzy itp. ale ssd to teoretycznie prosta konstrukcja

Do tego nie podałeś do czego potrzebujesz ten dysk, bo jak rozumiem pojemność 250GB ?

Edytowane przez mr-auto

Tak jak wyżej SSD to w 95% składaki, kontroler + cache + kostki ( firmy dają tylko PCB i obudowę / czasem samą obudowę )

Do 400zł najlepszy jest m6 pro 256GB ( dostępny w paru internetowych sklepach w okolicach 400zł ) 5 lat gwarancji bez limitu zapisów ( jak iridium pro ) 
Jeśli chcesz kupić w normalnym sklepie, to iridium pro 240GB już od 284zł w "stacjonarnych sklepach" ( raczej nie odczujesz straty wydajności ) Najlepszy cena/wydajność 

Jest jeszcze MX200 250GB ( ale cena nie zachęca, bo za niewiele drożej dostaniemy szybszy, żyworniejszy i z lepszą gwarancją m6 pro 256GB w paru sklepach ) 

samsunga EVO się raczej nie tykaj, bo tak jak wyżej ( po paru sekundach kończy się bufor SLC i wydajność spada masakryczni ) oraz jest na kostkach TLC, które przyciągają problemy jak magnes ( czy to retencja danych, czy padające kostki itp ). 

@@3ndurek, to jest tylko informacyjna żywotność dysku, przy rozpatrywaniu gwarancji nie patrzą na zapisy ( info od goodrama ) 

ps. Już zmieniam na liście aby nie myliło 

Jeśli ktoś podaje jakiś model to najlepiej jakby był u tej osoby w użytku by uniknąć pseudoznawców.

Mam 850 pro 512GB, MX200 250GB, 830 128GB w PC i iridium pro 240GB w lapku