Sharimsejn 24 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Jak w temacie. Na oku mam Samsung Evo 250Gb za tą kwotą, ponieważ znajomi mają i polecają. Zresztą jak wiele innych osób. Polecicie coś co go przebije? Jeśli ktoś podaje jakiś model to najlepiej jakby był u tej osoby w użytku by uniknąć pseudoznawców. Cytuj Link to post Share on other sites
Fanbooj 1667 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 znajomi mają i polecają Nie wiedzą co polecają to i polecają. http://forum.benchmark.pl/topic/218168-polecane-nap%C4%99dy-ssd-lipiec-2016/ Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 http://www.zadowolenie.pl/podzespoly-komputerowe/dyski-twarde/dyski-ssd/plextor-ssd-256gb-2-5-sata-m6p-px-256m6pro?utm_source=ceneo_spo&utm_medium=referral Bardzo dobry kontroler jak i kości MLC, szybki, do tego 5 lat gwarancji bez limitu zapisu danych. Cytuj Link to post Share on other sites
Sharimsejn 24 Napisano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2016 (edytowane) Raczej prosiłbym o podawanie modeli jak kolega powyżej z krótkim dopiskiem co i dlaczego gdyż zwyczajnie się na tym zbytnio nie znam więc objaśnienia w linku z polecanymi SSD nie mówią mi za wiele. W takim razie czemu nie EVO 850? Co nie co popytałem i zastanawiam się czy nie dołożyć do 850 PRO. Edytowane 1 Września 2016 przez Sharimsejn Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Raczej prosiłbym o podawanie modeli jak kolega powyżej z krótkim dopiskiem co i dlaczego A argumentacja wyżej to co ? W takim razie czemu nie EVO 850? Bo to dysk na mniej wytrzymałych kościach TLC, z niskim limitem zapisu TB, do tego wolny, wystarczy, że skończy się bufor cache i zostajesz z wolnym SSD. http://images.anandtech.com/doci/8747/TurboWrite_575px.png O Evo 850 tematów było już od groma, wystarczy przeszukać dział. Cytuj Link to post Share on other sites
Sharimsejn 24 Napisano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2016 No chodziło mi o takie krótkie wyjaśnienie do danego modelu co podałeś. Wiem mniej więcej na czym się opierać. Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 (edytowane) Dysk SSD to kostki pamięci + kontrolerw temacie o poleconych ssd masz po krótce wymienione na co zwracać uwagę itp. do tego proste zależności który szybszy a który wytrzymalszy w danym przedziale cenowymNie wiem jakiej argumentacji oczekujesz, w stylu mam 2 lata i działa?, przy HDD można jeszcze gadać o ilości talerzy itp. ale ssd to teoretycznie prosta konstrukcja Do tego nie podałeś do czego potrzebujesz ten dysk, bo jak rozumiem pojemność 250GB ? Edytowane 1 Września 2016 przez mr-auto Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Tak jak wyżej SSD to w 95% składaki, kontroler + cache + kostki ( firmy dają tylko PCB i obudowę / czasem samą obudowę )Do 400zł najlepszy jest m6 pro 256GB ( dostępny w paru internetowych sklepach w okolicach 400zł ) 5 lat gwarancji bez limitu zapisów ( jak iridium pro ) Jeśli chcesz kupić w normalnym sklepie, to iridium pro 240GB już od 284zł w "stacjonarnych sklepach" ( raczej nie odczujesz straty wydajności ) Najlepszy cena/wydajność Jest jeszcze MX200 250GB ( ale cena nie zachęca, bo za niewiele drożej dostaniemy szybszy, żyworniejszy i z lepszą gwarancją m6 pro 256GB w paru sklepach ) samsunga EVO się raczej nie tykaj, bo tak jak wyżej ( po paru sekundach kończy się bufor SLC i wydajność spada masakryczni ) oraz jest na kostkach TLC, które przyciągają problemy jak magnes ( czy to retencja danych, czy padające kostki itp ). Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 5 lat gwarancji bez limitu zapisów ( jak iridium pro ) 5 lat gwarancji tak, ale w Iridium Pro masz limit do 600TB. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 @@3ndurek, to jest tylko informacyjna żywotność dysku, przy rozpatrywaniu gwarancji nie patrzą na zapisy ( info od goodrama ) ps. Już zmieniam na liście aby nie myliło Jeśli ktoś podaje jakiś model to najlepiej jakby był u tej osoby w użytku by uniknąć pseudoznawców. Mam 850 pro 512GB, MX200 250GB, 830 128GB w PC i iridium pro 240GB w lapku Cytuj Link to post Share on other sites
Sharimsejn 24 Napisano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2016 (edytowane) Ten 850 PRO mnie bardzo zainteresował chociaż jest to zwiększenie kwoty 400zł do 550zł. Jednak jeśli warto to czemu nie. Z kolei dysku potrzebuje głównie pod system i parę gierek. Edytowane 1 Września 2016 przez Sharimsejn Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie kokosnh 4162 Napisano 1 Września 2016 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 to iridium pro starczy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts