czapkens 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Witam, obecna płyta główna niestety dokonała żywota z powodów bliżej mi nieznanych. Poszukuję teraz płyty głównej do około 350 zł. Komputer tak jak w stopce ale w przyszłości na pewno będzie rozbudowywany. Jest kilka rzeczy na których mi zależy najbardziej:- złącze do którego będę w stanie włożyć kartę dźwiękową Asus xonar DGX - minimum te 16GB pamięci RAM żeby obsługiwała - w przyszłości planuję wymienić może procesor na coś z dopiskiem "K" na końcu więc żeby możliwość kręcenia była (nie jest wymagane ale fajnie jak będzie) - 4 sloty na kości RAM co w sumie chyba jest oczywiste przy tej cenie - rozmiar ATX. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Co prawda mam kilka na oku ale chcę zobaczyć całkiem świeże spojrzenie na problem. czapkens Link to post Share on other sites
Rozwiązanie KarlDżonson 65 Napisano 29 Sierpnia 2016 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 By płyta nadawała się do OC musisz troszkę dopłacić ( chyba, że kupisz używaną ). Dobrym wyborem będzie MSI Z97-G43 https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-g43-intel-z97-4xddr3-vga-gblan-atx-z97-g43-640728/. Dobra sekcja zasilania, chłodzona. Spełni wszystkie Twoje wymagania. Link to post Share on other sites
czapkens 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 By płyta nadawała się do OC musisz troszkę dopłacić ( chyba, że kupisz używaną ). Dobrym wyborem będzie MSI Z97-G43 https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-g43-intel-z97-4xddr3-vga-gblan-atx-z97-g43-640728/. Dobra sekcja zasilania, chłodzona. Spełni wszystkie Twoje wymagania. Był to jeden z pierwszych typów z tych nieznacznie przekraczających budżet. Po dokładniejszych poszukiwaniach internetu coraz bardziej się skłaniam ku tej. Na pewno jak wymienię na coś pokroju I7-4790k to powinna starczyć. Ale do tej pory obecny będzie w niej siedział i na pewno nie będzie mu źle. Dziękuję za odpowiedź. Poczekam, może ktoś jeszcze coś ciekawego zaproponuje. Link to post Share on other sites
KarlDżonson 65 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Jest jeszcze ta: https://www.morele.net/plyta-glowna-biostar-hi-fi-z97z7-z97-ddr3-1066-2800-hdmi-sata3-usb-3-0-hdcp-atx-gwei04-736043/ za niecałe 300 ZŁ. Czytałem opinie co do płyt od tej firmy i podobno są na takim samym poziomie jak płyty MSI czy Gigabyte. Płyta wygląda dobrze. Sekcja zasilania wygląda na OK, a sama płyta nie jest pozbawiona takich bajerów jak wskaźnik temperatury czy włącznik na płycie. " Płyty Biostara są na wysokim poziomie jakościowym tak jak Asus, czy Gigabyte. Niestety Polacy zapominają o nich. Wybierając Asusa lub Gigabyte. " Link to post Share on other sites
czapkens 0 Napisano 30 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Jeśli to co o nich piszą jest prawdą to bardzo mocny konkurent dla popularniejszych firm, a przyznam szczerze że tej firmy w ogóle nie znałem. Zauważalnie niższa cena a wg specyfikacji bardzo podobna. Jeśli chodzi o decyzję to podejmę chyba właśnie pomiędzy tymi dwoma w domu jak wrócę i będę w stanie porównać parametry obu w spokoju. Jedynym chyba argumentem który przemawia przeciw jest brak znajomości marki i tego się trochę boję. MSI to MSI jednak. Poczytam może jakieś testy znajdę jeszcze ciekawe obu płyt. Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
KarlDżonson 65 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 może jakieś testy znajdę Testy są ale nie po polsku. Na angielskim PCGameWare otrzymała następujące oceny: Wygląd/Jakość: 10 Wykonanie: 9 Cena: 10 Całość: 10 http://www.pcgameware.co.uk/reviews/motherboards/biostar-hi-fi-z97z7-motherboard-review/ " Biostar Hi-Fi jest jedną z najtańszych płyt na Z97, a za swoje pieniądze dostajesz naprawdę dużo " " Płyta ta powinna zadowolić każdego, kto składa komputer do gier. " Specyfikacja http://www.biostar.com.tw/app/en/mb/introduction.php?S_ID=755 Minus to brak SLI ( tylko CrossFireX ) oraz troszkę trudny w obsłudze Bios ( z tego co wyczytałem ). Link to post Share on other sites
czapkens 0 Napisano 30 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 (edytowane) Jeśli chodzi o testy w języku angielski mto nie ma problemu. Na pewno wcześniej porównam opinie i testy z wcześniej wymienioną MSI Z97-G43. Prawdopodobnie dzisiaj się zdecyduję jeszcze na model żeby w miarę szybko do mnie dotarła. A co do biosu to nie musi być szczególnie prosty z jednego prostego powodu. Mało w nim siedzę i naprawdę wiele nie grzebię. A nawet jak będzie trochę bardziej skomplikowany, to gdzieś na pewno będzie coś w rodzaju instrukcji. @EDIT Wybrałem tą od MSI ponieważ brak jakichkolwiek opinii w języku polskim mnie odstraszył. Jak dotrze to podzielę się pierwszymi wrażeniami. Jeśli chodzi o różnicę w cenie jest zauważalna ale i tak musiałem wybrać coś ponad 330 zł bo pieniędzy nie zwrócą a wolę dopłacić. Dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia. Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez czapkens Link to post Share on other sites
Recommended Posts