Skocz do zawartości

Komputer do gry, nie przyszłościowo, z monitorem [5000 zł]

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez 3ndurek,

Recommended Posts

Zastosowanie komputera: Gry i filmy, nic profesjonalnego, wszystko amatorsko
Maksymalna kwota: powiedzmy 5000 zł, ale wciąż trwają negocjacje
Kiedy zamierzam kupić komputer?: Od 1 września do 1 października
Których części potrzebuję: Wszystkich. Dosłownie.
Czy będę podkręcać sprzęt?: Wątpię. Wydaje mi się, że nie bardzo się będzie mi to opłacało, szczególnie że ten zestaw będzie mi musiał wystarczyć na spory czas, więc wolę ograniczyć ryzyko zniszczenia wywołane moją głupotą do minimum
Rozdzielczość mojego monitora i model: Lenovo Z510 (Kappa), a tak serio to nie mam, prosiłbym o dodanie także jego
Specjalne wymagania: Ponieważ w najbliższej przyszłości prawdopodobnie nie będę w stanie go rozbudować (ewentualnie dokupić 1 kostkę RAM, dlatego dobrze by było dać 1x8 a nie 2x4 GB), wolałbym by nie iść przyszłościowo i dać porządną obudowę, porządny zasilacz, itd. Może nawet lekko kosztem wydajności (jeżeli będziecie uważali, że się opłaca). Proszę też o kartę sieciową obsługującą WiFi, jeżeli mobo nie obsługuje. Cisza dla mnie nie jest priorytetem (głośność komputera mi nie przeszkadza, o ile nie zacznie budzić ludzi na drugim końcu Polski), ale niskie temperatury (czyli cooler i jakaś przewiewna obudowa) by się przydały
Części z poprzedniego komputera (konkretne modele): Nie mam żadnych, aktualnie używam Lenovo Z510 IdeaPad (wersja bez dotykowego monitora)
Własna propozycja zestawu:

1. Droższa wersja zestawu
  2. Tańsza wersja zestawu
  3. Zestaw z GTX 1070

Inne:
  • Jeżeli dodalibyście jakiś SSD to niech będzie "mały" - mam na myśli ilość GB. Jeżeli byłby, użyłbym go tylko do systemu.
  • Tak jak już wspominałem, w najbliższej przyszłości mógłbym dorzucić jedynie RAM. Dalsza rozbudowa byłaby prawdopodobnie dopiero po ok. 3 latach, a wątpię, że wtedy będzie się opłacało na dzisiejszym zestawie składać (szczególnie, że jak już to miałbym podobną kwotę do dzisiejszej)
  • Jak możecie to dorzućcie też kable, pastę termoprzewodzącą i jakiś przedłużacz. (ale to już, że tak powiem, poza budżetem)
  • Używki mogłyby być, ale tylko części które mają małą szansę na uszkodzenie. Czyli nie zasilacze, itd.
  • Wygląd nie jest dla mnie ważny. Najlepiej by było, gdyby wszystko było proste i minimalistyczne, ale nie robi mi to różnicy. Dlatego obudowa bez okna, a kolor itd. może być w chaosie
  • 5000 zł oczywiście razem z windowsem i monitorem
  • Nie wiem co tu jeszcze dodać :P

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Dodam jeszcze dla moderatorów, że poprzedni temat z prośbą o złożenie komputera był dla mojego znajomego, a ten tutaj jest dla mnie. Dlatego proszę o nie zamykanie tego tematu i zamknięcie poprzedniego (oraz ewentualne usunięcie go). Raport w tamtym temacie też już został wysłany.

Edytowane przez ZeKyreAttack

Propozycja z Palitem 1070 jest bardzo dobra. Jeżeli chodzi o SSD, to Iridium Pro wydaje się tutaj być złotym środkiem. Spartana podmień na Fera 3 z 120 mm wentylatorem. 

W takim razie dziękuję za pomoc. Aktualnie na morele Fera 3 jest niedostępna, ale jak będzie to dodam i zamówię. Jeżeli nikt już nie ma nic do dodania to dziękuję i pozdrawiam, temat do zamknięcia.

Propozycja z Palitem 1070 jest bardzo dobra. Jeżeli chodzi o SSD, to Iridium Pro wydaje się tutaj być złotym środkiem. Spartana podmień na Fera 3 z 120 mm wentylatorem. 

Jeszcze mam jedno pytanie, czym się różni MSI H110M PRO-VD od wersji Plus? Oprócz kilka zł mniejszej ceny

a, i zwykłym jetstream a super jetstream (na esc i techplanet super jetstream kosztuje tyle, ile zwykle jetstream na morele)

Witam ponownie.

Jest bardzo duża możliwość, że będę mógł dołożyć dodatkowe 1000 zł (ale powyżej 6000 zł już raczej nie przejdzie). Czy moglibyście mi pomóc ze stworzeniem zestawu? Jeżeli jednak nie będę mógł dołożyć, to zamówię poprzedni zestaw z GTX 1070.

https://www.morele.net/inventory/info/2dw5sf/

do tego to mobo:

MSI B150M Night Elf

W tym przypadku 16 GB RAM to już obowiązek

Zastanawiam się nad ewentualnym wyrzuceniem karty dźwiękowej (chociaż chciałbym mieć, ale w przyszłości jakby co łatwiej będzie ją wrzucić) i wzięciem lepszej obudowy/lepszego zasilacza/lepszej niereferencyjnej karty. Może nawet wszystko na raz :P. Procesor i5-6600 (bez K) też nie wiem czy się opłaca. Cooler prawdopodobnie też mógłby być tańszy.

Wydaje mi się, że dla mnie lepiej będzie zmienić na lepsze podzespoły niż dodać SSD. Całe życie komputer włączałem kilka minut, te kilka/kilkanaście sekund więcej włączania się systemu przeboleję :P

Na NIGHT ELF nie zamontujesz Xonara DG, poza tym i tak jest niedostępna. Zmień na Gigabyte B150 HD3 - pełny ATX dużo złącz i wyjść, cena nawet niższa.

Tego Zalmana spokojnie podmień na SPC Fera 3 z cichszym, niżej kręcącym się wentylem.

Na Twoim miejscu poszedłbym w OC procesora, a jeśli nie dasz się przekonać to pomyśl nad lepszym monitorem.

• Popieram 1

Na NIGHT ELF nie zamontujesz Xonara DG, poza tym i tak jest niedostępna. Zmień na Gigabyte B150 HD3 - pełny ATX dużo złącz i wyjść, cena nawet niższa.

W takim razie Xonar DG, Night Elf wypada i wchodzi Gigabyte. O to mobo ci chodzi? https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b150m-hd3-b150-ddr4-sata3-usb-3-0-matx-872699/

Tego Zalmana spokojnie podmień na SPC Fera 3 z cichszym, niżej kręcącym się wentylem.

Dobrze, ale jak już wspominałem - cisza dla mnie nie ma znaczenia, o ile komputer nie obudzi pół bloku. 

Na Twoim miejscu poszedłbym w OC procesora, a jeśli nie dasz się przekonać to pomyśl nad lepszym monitorem.

W OC mógłbym pójść, ale są to dodatkowe koszta przez które muszę wyrzucić inne części. A mi nie chodzi o maksymalną wydajność, ale o bezproblemowe używanie tego komputera przez kilka lat, chodzi mi o awaryjność. Co z tego, że podkręcę procesor, gdy coś innego się popsuje i będę musiał wyłożyć na to kasę, której nie mam? Jeżeli jednak uważacie, że opłaca się - zrobię to. Nie bez powodu pytam się na tym forum - znam się na tym tylko minimalnie. Nie chcę pisać swoich mądrości, skoro się na tym nie znam. Jeżeli jednak bez podkręcania - i5 6500 to koszt mniejszy o te ~100 zł, a słyszałem, że nie ma dużej różnicy i się bardziej opłaca. Brak karty dźwiękowej, tańszy cooler o 50 zł i tańsze mobo o 50 zł oznacza około 350 zł do osiągnięcia granicy 6000 zł. Co mógłbym dodać (nie SSD, które ewentualnie mógłbym dokupić w przyszłości jeżeli miałbym wolną gotówkę) lub zmienić? I na jaki monitor ewentualnie zmienić (znowu - jeżeli uznacie, że jednak sobie darować podkręcanie)?

Dodam jeszcze tylko, że morele (mimo, że cały czas robię koszyk tam) nie jest obowiązkowym sklepem. Mogę zamówić także w np. techplanet lub esc. Jedynie wolałbym by wszystko było razem zakupione w jednym sklepie, lub by w 2 sklepie została przekroczona granica na kod na darmową wysyłkę.

Nie, ta płyta https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b150-hd3-b150-dualddr4-2133-sata3-satae-hdmi-dvi-d-sub-atx-924475/

Dobrze, ale jak już wspominałem - cisza dla mnie nie ma znaczenia, o ile komputer nie obudzi pół bloku. 

Tu już nie chodzi o ciszę, szkoda pieniędzy bo pod stock CPU Fera będzie aż świat.

Co z tego, że podkręcę procesor, gdy coś innego się popsuje i będę musiał wyłożyć na to kasę, której nie mam?

Ale co ma niby się tutaj zepsuć ? ;) żeby cos uszkodzić to trzeba być ewenementem na skalę światową.

Co mógłbym dodać (nie SSD,

Wrzuć Iridium Pro 240GB i monitor zmień na Dell P2414H/P2417H/U2412M i wsio, skoro nie chcesz iść w OC.

• Popieram 1

Ale co ma niby się tutaj zepsuć ? ;) żeby cos uszkodzić to trzeba być ewenementem na skalę światową.

monitor zmień na Dell P2414H/P2417H/U2412M i wsio, skoro nie chcesz iść w OC.

Tak jak napisałem, jeżeli jednak uważacie, że mimo wszystko opłaca się iść pod OC, to pójdę. Tylko nie wiem co zamienić, w tym potrzebni mi jesteście wy. Jednak jeżeli już robiłbym OC procesora, to wydaje mi się (powtarzam - wydaje mi się. Nie oznacza to, że tak naprawdę jest.), że przydałoby się zrobić jakieś OC karty graficznej, a na podkręcaniu gpu już totalnie się nie znam i nie wiem jak to zrobić

Na razie wyglada to tak: https://www.morele.net/inventory/info/XvJAab/ + https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fera-3-he1224-spc144-858455/

Mógłbyś od razu wrzucić kable (jeżeli będą potrzebne, bo np. nie ma ich w pudałku i wiesz o tym że ich nie ma. ja nie mam żadnych nadających się kabli) i pastę termoprzewodzącą? te rzeczy już są tak jakby ponad budżet, ale nie chcę by kosztowały 500000 zł

• Rozwiązanie

1 x Intel Core i5-6600K /3.5GHz, 6MB, LGA 1151, BOX/1 x AsRock Z170 Gaming K4 Fatal1ty /intel Z170, DDR4, LGA1151/1 x GoodRam 8GB 2666MHz CL16 Play1 x SilentiumPC Fortis 3 HE14251 x Palit GeForce GTX1070 JetStream 8GB DDR5 256bit (1683/8000)1 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA6001 x SilentiumPC Pax M70 Pure Black (b/z)1 x Corsair CX550M 550W 120mm Bronze Semi-Modularny1 x Microsoft Windows 10 Home BOX 32/64Bit PL USB1 x LG 24MP67VQ-P (IPS, 5ms, HDMI/DVI)1 x Liteon iHAS124 SATA (black)

6015zł

Masz tu CPU z odblokowanym mnożnikiem, 8GB o wysokim taktowaniu, wydajne chłodzenie w postaci Fortisa 3 z cichym wentylem 140mm, MOBO na Z170 od Asrocka z mocną sekcją i niezłym audio w postaci ALC 1150, do tego monitor z cienkimi ramkami na panelu IPS.

Pasta dołączona jest już do chłodzenia.

• Popieram 1

8GB o wysokim taktowaniu,

Jeszcze tylko jedno pytanie dotyczące ramu - czy 8GB jeszcze się opłaca? Nie robi się to już powolutku za mało? Jasne, wiem że 16 GB będzie obowiązkiem dopiero za rok/dwa lata, lub może nawet dłużej. Ale czy nie powinno się przesiadać już po woli na 16 GB? Za ile mniej więcej wydaje ci się, że musiałbym dokupić drugą kostkę?

Daj sobie na start pamięci 2 x 4 GB co byś mógł korzystać z korzyści pracy w Dualu. 

Robiąc zestaw z różnych stron mam 2x8 GB Ram za dodatkowe 30 zł. Aktualnie wygląda to tak:

rozpiska zrobiona dla mnie na szybko w notatniku, więc nazwy obok to po prostu uproszczenie. Przy okazji zrobione tak, żeby działały kody do tych stron na darmową wysyłkę (chociaż na esc.pl jest tylko z montażem, więc będzie trzeba te dodatkowe 10 zł czy tam 20 zł wyrzucić na wysyłkę

W sumie przy okazji skoro już to wrzuciłem, to byłby ktoś tak dobry i na pewno sprawdził czy to właśnie te podzespoły? Nie chodzi mi o to czy np. i5 6600k z zestawu w którym wszystko jest w jednym sklepie, to 6600k z linku podanego wyżej, tylko czy nie różnią się one jakoś minimalnie, mają jedną cyferkę inną w oznaczeniu, itd. 

Jakieś większe różnice między tymi zasilaczami? Różnica to tylko 10 zł. Przy okazji - błąd cenowy? Na morele ten zasilacz kosztuje 506 zł. Czy to może jednak inny zasilacz z podobnym oznaczeniem?

Co do mobo - dzięki, nie zauważyłem :P

Zapewne mają go od innego dystrybutora, stąd taka cena.

Wydaje mi się, że to już ostatnie pytanie. Chyba, że jeszcze coś dodacie.

Nie będę musiał dokupować żadnych złącz żeby podłączyć np. tego GTXa 1070 do CM V550S? W sensie jakiś rozdzielać, przejściówka, itd. Jeżeli trzeba, to jakie? Moglibyście podesłać link?