ksaomi 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Jeśli mam smartfona z ważną gwarancją, a zrootowanie go bardzo byłoby dla mnie użyteczne, choć pewnie utraciłbym wtedy gwarancję, to byście ryzykowali? W necie jeden gość mi napisał, że warto rootować fona, dlatego, że roota można bez problemu cofnąć tak by nie można było wykryć w serwisie, ze był rootowany. A gdy zapytałem go co jeśli fon rozwlai mi się tak, że nie będę w stanie cofnąć roota? To odpisał, że tak się nie stanie, bo jeśli fon np. w ogóle się nie włączy ani nic się nie da z nim zrobić, to w serwisie nie wykryją roota, a gdy rozwali się w nim coś innego, to roota cofnę na luzie. Brzmi trochę dziwnie i nie wydaje mi się, że to takie super jak opowiada wiec chciałbym was prosić o wasze zdanie na ten temat. Nie chcę by fon na roocie kiedyś mi padł tak, że roota nie cofnę, a np. wykryją i zostanę z niczym. Przecież sporo rzeczy w fonie może paść, np. ekran w ogóle się nie włączy, albo ram padnie lub jakaś inna bzdura, co wtedy? Da się wtedy roota cofnąć? Cytuj Link to post Share on other sites
Adille 69 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Kiedyś czytałem że w takim przypadki możesz skorzystać z prawa reklamacji z tytułu niezgodności z umową, i jeśli będziesz w stanie udowodnić że wgranie nieoficjalnego softa nie było przyczyną awarii to muszą Ci naprawić sprzęt. Ale też można wrócić do orginalnego softa choć nie wiem jak to sie ma do tego czy są w stanie sprawdzić wcześniejszego roota. A czy się opłaca to już pomyśl szczerze mówią szanse że coś padnie są małe i raczej nie stanie się to przed uplywem gwarancji, więc jeśli widzisz potrzebe rootowania phona to do dzieła. Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Jak nie wiesz czy ROOTować to na 100% ROOT ci nie potrzebny. Więcej szkód sam sobie możesz wyrządzić niż pożytku z tego będzie. Roota da cofnąć w większości przypadków bez śladów żadnych. Knox Samsunga tutaj przoduje w detekcji rootowania. A z doświadczenia to co do ratowania smartfona po nieudanym roocie to Sony Companion dla smartfonów od Sony ratuje w większości przypadków, nawet tych beznadziejnych, inne firmy mają mniej lub bardziej udane programy do aktualizacji/napraw ale ten od Sony wymiata. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
ksaomi 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Root przydałby mi się do apek wymagających roota, czyli lepszy firewall, globalne blokowanie reklam, odbieranie, nadawanie wszelkich uprawnień apkom oraz nakładki na apki, by tle zminimalizowana apka odtwarzała coś, albo przy wyłączonym ekranie. To tak na szybko. Obecnie bez roota części rzeczy nie mogę zrobić, a małą część tak połowniczo, np. kiepski firewall używający lokalnego VPN co ma wady, to samo z blokerami reklam, które lokalny VPN wykorzystują, a apki typu greenify też trochę gorzej mają. Do tego nie znam apek wyłączających usługi w tle nie majac roota, a zatrzymanie procesu cześci programów nic nie daje przez jakieś usługi w tle, które je włączają po iluś minutach. A model fona to Moto X Play Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Podstawowa zasada po rocie nie masz gwarancji. Ponieważ serwis ma sposoby czy był rot jakie były oprogramowania instalowane i ile razy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Ale na litość. Nie słodźcie tak na roota bo mu się będzie wydawało że zagrożeń nie ma z tego tytułu żadnych. A jest dość sporo, szczególnie dla osób nie rozumiejących tematu. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts