Skocz do zawartości

Komputer bez karty graficznej pod dalszą rozbudowę 2500zł

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera: gry
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: około 2500zł bez dedykowanej karty graficznej i dysku ssd
  • Kiedy zamierzasz kupić komputer? już teraz rozglądam się za okazjami
  • Których części potrzebujesz?: sam komputer + monitor
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? nie próbowałem wcześniej ale prawdopodobnie tak
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: obecnie full hd - SyncMaster SA300, wymieniam niedługo
  • Specjalne wymagania: chciałbym oszczędzić na mniej istotnych elementach
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? nie
  • Własna propozycja zestawu:
  • Intel i5-6600k (podstawka 1151) / Intel i5-4690k (podstawka 1150)
  • płyta ATX lecz nie wiem jaka(nie wiem zbyt wiele o płytach)
  • 8gb ram ddr4/ddr3
  • dysk hdd 1tb 
  • zasilacz Antec VPF 550W (polecone tutaj na forum)
  • Obudowa Corsair Carbide Series SPEC-03 (głównie przez wygodny panel na górze)

https://www.morele.net/obudowa-corsair-carbide-series-spec-03-cc-9011052-ww-640219/

• Inne: 
  • czy lepiej wybrać i5-4690k czy jednak 6600k dla ramu DDR4? 

Mój plan jest taki, żeby złożyć komputer bez karty graficznej, bez dysku ssd i z 8 gb ramu a w następnych miesiącach rozbudować go o dedykowaną kartę graficzną(gtx 970), dołożyć dysk SSD, oraz zwiększyć ram do 16gb. Co sądzicie o takim pomyśle? Dodam, że mój obecny komputer to dell z prockiem Intel Genuine 1,8 ghz i kartą gt220 więc nawet na karcie zintegrowanej 6600k miałbym o niebo lepszą wydajność od tego co mam. Jeżeli mój pomysł nie jest fatalny to jaką płytę, ram, dysk i ewentualne chłodzenie(nie ma w zestawie) dla 6600k oraz monitor polecacie? Pozdrawiam! Dawid.

Edytowane przez Ricko13

1 x Intel Core i5-6600K /3.5GHz, 6MB, LGA 1151, BOX/
1 x SilentiumPC Fortis 3 HE1425
1 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600
1 x SilentiumPC Regnum RG3 Pure Black (b/z)
1 x Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny
1 x MSI Z170A-G43 Plus /intel Z170, DDR4, LGA1151/
1 x GoodRam 8GB 2666MHz CL16 Play

2509zł

CPU z odblokowanym mnożnikiem, MOBO z całkiem mocna i w pełni chłodzoną sekcją, szybki RAM w jednej kości, wydajne i ciche chłodzenie w postaci Fortisa, 1TB WD na dane i tymczasowo pod OS, obudowa z coverem na PSU i dyski oraz dwa 120mm śmigła z regulatorem obrotów, do tego zasilacz na modułach DC-DC z dużym zapasem mocy oraz 5 letnią gwarancją.

• Popieram 1

A kość ram 2666MHz w ogóle jest obsługiwana przez ten zestaw? W specyfikacji płyty jest napisane, że obsługuje 2133 i 2400 MHz a w specyfikacji procesora, że dla DDR4 obsługuje tylko 2133MHz. To znaczy, że jedyną kość RAMu jaką mogę tu wrzucić jest 2133MHz czy coś źle rozumiem? 

A skoro tak to z ciekawości zapytam, do czego odnosi się rodzaj pamięci w procesorze?

To jest natywna częstotliwość obsługiwana przez zintegrowany kontroler CPU. Chipset, bios, a w tymi profile XMP na płycie umożliwiają obsługę wyższych częstotliwości niż te standardowe 2133MHZ.

• Popieram 1