Skocz do zawartości

Zestaw komputerowy [~2000 złotych]

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez 3ndurek,

Recommended Posts

Cześć,

poszukuję pomocy w stworzeniu zestawu komputerowego dla mojej dziewczyny. Problem w tym, że w ogóle się na tym nie znam - jako "console peasant" już dawno przestałem się interesować tematyką związaną z komputerami.

• Zastosowanie komputera : poza oczywistymi oczywistościami (internet, amatorsko GIMP, itp.) ważne jest też żeby można było na nim pograć. Oczywiście za ta kwotę nie celujemy w żadne nowe gry AAA - głównie chodzi o to by można było pograć bezproblemowo w starsze tytuły (m.in seria King's Bounty, seria STALKER, Fallout 3/NV, gdyby dało radę to jeszcze Skyrim, a także jakieś nowsze indyki).
  • Maksymalna kwota : dostałem wytyczne, aby zestaw nie przekraczał zbytnio kwoty 2000 złotych.
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : jak najszybciej (do około połowy września powinien już być kupiony)
  • Których części potrzebuję : wszystko poza monitorem, systemem, pierdołami (myszka, itp)
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : nie
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : jakiś starszy model (z tego co wiem nie ma nawet gniazda hdmi)
  • Specjalne wymagania : prosiłbym o propozycje na nowych częściach. Nie wykluczamy kupna używanego kompa, ale wtedy weźmiemy raczej całość niż pojedyncze komponenty
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak, przesiadka z laptopa
  • Własna propozycja zestawu : nie znam się na tym kompletnie
  • Inne : Tak jak napisałem wcześniej - nie celujemy w nowe AAA, ale komp powinien sobie dobrze radzić ze starszymi grami i nowymi indykami. Dobrze by było także mieć na uwadze, że w przyszłości będzie on pewnie modernizowany.

To chyba na tyle informacji. Biedę wdzięczny za każda odpowiedź.

• Rozwiązanie

1 x Intel Core i3-6100 /3.7GHz, 3MB, LGA 1151, BOX/
1 x MSI H110M PRO-D /intel H110, DDR4, LGA1151/
1 x Crucial 8GB 2133MHz CL15
1 x Asus GeForce GTX 950 StriX DC2 Gaming 2GB DDR5 128bit (1190/6610)
1 x Toshiba 1TB 7200rpm 32MB cache SATA600
1 x SilentiumPC Regnum RG1 (Pure Black)
1 x Corsair VS 450W 120mm

2065zł

Wysoko taktowana i3 pod LGA 1151, 

Budżetowe MOBO na chipsecie H110 ze standardowym zestawem zącz,

8GB RAM DDR4 Cruciala w jednej kości,

GTX 950 od Asusa z cichym i półpasywnym układem chłodzenia,

1TB HDD na dane,

Obudowa z coverem na PSu i wentylatorem 120mm,

PSU Corsaira z zapasem moc i kompletnym okablowaniem.

Jeśli w grę wchodzą używane podzespoły szukasz używanej 960 z 4GB pamięci w kwocie tej nowej 950, idąc dalej można iść w cztery rdzenie na LGA 1150 w postaci i5.

• Popieram 1

Dzięki za odpowiedz. Co sądzicie o tym zestawie:

http://olx.pl/oferta/komputer-intel-pentium-g3258-r9-270-8gb-ram-500-hdd-128gb-ssd-win7-CID99-IDhfli1.html#76ca358216

Większość części na gwarancji, dysk ssd na system (500G na dane w zupełności wystarczy) oraz windows 7 w zestawie. Tylko czy opłaca się go brać za tą cenę i czy da radę uciągnąć Fallout 3/NV i Skryrima?

Przedyskutowałem temat z dziewczyna oraz trochę poczytałem podobnych tematów i na dzień dzisiejszy zestaw wygląda tak:

• LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB - napęd DVD, o którym zapomniałem,
  • MSI H110M PRO-D /intel H110, DDR4, LGA1151 - bez zmian (z zestawu 3ndurek),
  • Intel Core i3-6100 /3.7GHz, 3MB, LGA 1151, BOX - bez zmian (z zestawu 3ndurek),
  • Kingston 8GB 2133MHz CL151 - zmiana,
  • Antec VP-PC 500W 120mm - zmiana (podanego przez 3ndurka nie było tam, gdzie chce kupić zestaw),
  • Toshiba 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB - bez zmian (z zestawu 3ndurek)
  • Obudowa SilentiumPC Brutus M25 Pure Black - zmiana (podanej przez 3ndurka nie było tam, gdzie chce kupić zestaw),
  • Asus GeForce GTX 950 StriX DC2 Gaming 2GB DDR5 128bit (1190/6610) - bez zmian (z zestawu 3ndurek)

Jeśli chodzi o kartę graficzną to zastanawiamy się czy może trochę dopłacić i kupić MSI GeForce GTX 960 GAMING 2GB GDDR5 (128 bit) HDMI, DVI-I, 3x DP (GTX 960 GAMING 2G) (na morele 769 zł vs 799 zł).

Jest między tymi kartami jakaś duża różnica? I czy GTX 960 wejdzie do tej obudowy?

Zamień M25 na RG3 - lepsze spasowanie, do tego cover na PSU i cichsze wentylatory.

Jest między tymi kartami jakaś duża różnica? I czy GTX 960 wejdzie do tej obudowy?

Wejdzie, jednak 960 za 800zł w wersji 2GB względem używanej 970 z długą gwarancją w podobnej cenie trochę tutaj boli.

• Popieram 1

Zamień M25 na RG3 - lepsze spasowanie, do tego cover na PSU i cichsze wentylatory.

Wejdzie, jednak 960 za 800zł w wersji 2GB względem używanej 970 z długą gwarancją w podobnej cenie trochę tutaj boli.

Obudowę zmieniłem na RG3. Póki co 960 zostaje - w przyszłości wyzmienimy na coś lepszego. Wielkie dzięki za porady.