Grafik123 0 Napisano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) Cześć, planuję założenie studia graficznego, z tego tytułu poszukuję odpowiedniego sprzętu głównie do programów Adobe + w przyszłości programy 3d od Autodesk : 3dsmax, Inventor. Zastosowanie komputera : Grafika komputerowa, 3D rendering, wizualizacje komputerowe Maksymalna kwota : 7000 zł Kiedy zamierzam kupić komputer? : Początek listopada Których części potrzebuję : monitor + komputer, bez oprogramowania Czy będę podkręcać sprzęt? : nie Rozdzielczość mojego monitora i model : brak monitora Specjalne wymagania : wydajność, w miarę cicha kultura pracy, preferowane produkty Intela, Nvidii, monitor z odpowiednim odwzorowaniem kolorów, ciesząca oko obudowa Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak Własna propozycja zestawu : wkrótce Inne : wymagana faktura na każdy element Dziękuję za zaintersowanie, temat będę aktywnie śledził Pozdrawiam Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez Grafik123 Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Szkiełko - 4tyś. (CS270)CPU - 2tyś. RAM - 1tyś.... koniec budżetu.Zbyt mały budżet żeby złożyć coś PRO, polecam dozbierać do +10K zł i zakupić konkretny sprzęt do pracy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Grafik123 0 Napisano 27 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Szkiełko - 4tyś. (CS270) CPU - 2tyś. RAM - 1tyś. ... koniec budżetu. Zbyt mały budżet żeby złożyć coś PRO, polecam dozbierać do +10K zł i zakupić konkretny sprzęt do pracy Zakładając budżet 10 000 zł możesz zaproponować mi jakąś konfigurację? Dzięki za odpowiedź. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 i7 5820 + Noctua Nh-D15MSI X99 SLI32GB do 64GB DDR4 3000Mhz CL15 (zależnie od potrzeb)GTX1060 3GB SSD 250-500GB pod OS i programySSD 120-240GB pod cache / scratch diskSSD 500GB-1TB pod bierzące projekty HDD na magazyn danych i backupPSU 650W Gold (Corsair RM, XFX XTR itp.)Buda - wedle uznania, ale coś sporego (D15 ma swoje gabaryty) Szkiełko - zależnie od budżetu (od najtańszego) :NEC EA244Wmi Eizo CS230 Eizo CS2420Eizo CS270 ... pozostałe modele poza zasięgiem budżetuDo tego dodaj jeszcze peryferia - tablet, myszka, klawka itd. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Jeśli ma być to 10 tys. zł na skrzynkę wraz z monitorem to w tej cenie 5820K/D15/X99A-SLI PLUS/32GB RAM/GTX750TI 2GB/M6Pro 256GB/MX200 500GB/WD 1TB/R5/XFX TS Gold 550W oraz CS270. Podaj najlepiej z jakich programów (silników) korzystasz. Cytuj Link to post Share on other sites
szaibot 1 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 zawsze mnie dziwią kwoty do których są namawiani ludzie, nie chce nikogo urazić ale przemyśl to Stelek, w 90% monitor za 4k to gruuuba przesada.. sory ale kupując np sprawdzonego FlexScan SX2262W (nie wiem co teraz jest jego odpowiednikiem, wiem że to stary monitor, choć cały czas dobry) + plus coś do kalibracji i to powinno wystarczyć (wystarczy przejść się po porządnych firmach graficznych, i sporo z nich woli kupić taniej monitor, który i tak jest dobry, ale wymieniać częściej) 3 dyski SSD do czego mają służyć, ja rozumiem że jest to fajne rozwiązanie ale skoro kolega wyżej nie napisał że tego potrzebuje to i tak nie będzie ich używał w ten sposób - albo po prostu nie widzi potrzeby. Podsumowując, myślę że w 8 tyś da się kupić odpowiedni komputer do ww zadań i lepiej te 2tyś zostawić by za 2 lata go zmodernizować. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Grafik123 0 Napisano 30 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 zawsze mnie dziwią kwoty do których są namawiani ludzie, nie chce nikogo urazić ale przemyśl to Stelek, w 90% monitor za 4k to gruuuba przesada.. sory ale kupując np sprawdzonego FlexScan SX2262W (nie wiem co teraz jest jego odpowiednikiem, wiem że to stary monitor, choć cały czas dobry) + plus coś do kalibracji i to powinno wystarczyć (wystarczy przejść się po porządnych firmach graficznych, i sporo z nich woli kupić taniej monitor, który i tak jest dobry, ale wymieniać częściej) 3 dyski SSD do czego mają służyć, ja rozumiem że jest to fajne rozwiązanie ale skoro kolega wyżej nie napisał że tego potrzebuje to i tak nie będzie ich używał w ten sposób - albo po prostu nie widzi potrzeby . Podsumowując, myślę że w 8 tyś da się kupić odpowiedni komputer do ww zadań i lepiej te 2tyś zostawić by za 2 lata go zmodernizować. Dzięki za opinię. Osobiście w aktualnym komputerze (do zwykłego użytkowania) mam zastosowanie: SSD pod Windę, HDD pod resztę. I nie ukrywam, że chcąc ciąć koszty na poczet innych podzespołów, w tym monitora byłbym skłonny do takiego zabiegu. Chyba, że faktycznie to zmniejszy drastycznie wydajność pracy. Jeśli ma być to 10 tys. zł na skrzynkę wraz z monitorem to w tej cenie 5820K/D15/X99A-SLI PLUS/32GB RAM/GTX750TI 2GB/M6Pro 256GB/MX200 500GB/WD 1TB/R5/XFX TS Gold 550W oraz CS270. Podaj najlepiej z jakich programów (silników) korzystasz. Będę kładł nacisk na początku na takie programy: Adobe inDesign Adobe Illustrator Adobe Photoshop Blender w przyszłości bardzo prawdopodobne: Autodesk 3dsMax Autodesk Inventor Professional Cinema 4d Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 OK, nie ma co gdybać, jak będziesz bliżej zakupu, a do tego czasu pewnie budżet się zwiększy, wówczas będziemy konkretnie myśleć . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts