Skocz do zawartości

7000 PLN , komputer + monitor dla grafika

Recommended Posts

Cześć,

planuję założenie studia graficznego, z tego tytułu poszukuję odpowiedniego sprzętu głównie do programów Adobe + w przyszłości programy 3d od Autodesk : 3dsmax, Inventor.

• Zastosowanie komputera : Grafika komputerowa, 3D rendering, wizualizacje komputerowe
  • Maksymalna kwota : 7000 zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? :  Początek listopada
  • Których części potrzebuję : monitor + komputer, bez oprogramowania
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : nie
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : brak monitora
  • Specjalne wymagania : wydajność, w miarę cicha kultura pracy, preferowane produkty Intela, Nvidii, monitor z odpowiednim odwzorowaniem kolorów, ciesząca oko obudowa
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak
  • Własna propozycja zestawu : wkrótce
  • Inne : wymagana faktura na każdy element

Dziękuję za zaintersowanie, temat będę aktywnie śledził :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Grafik123

Szkiełko - 4tyś. (CS270)

CPU - 2tyś. 

RAM - 1tyś.

... koniec budżetu.

Zbyt mały budżet żeby złożyć coś PRO, polecam dozbierać do +10K zł i zakupić konkretny sprzęt do pracy  ;)

Zakładając budżet 10 000 zł możesz zaproponować mi jakąś konfigurację?

Dzięki za odpowiedź. :)

i7 5820 + Noctua Nh-D15
MSI X99 SLI
32GB do 64GB DDR4 3000Mhz CL15 (zależnie od potrzeb)
GTX1060 3GB 
SSD 250-500GB pod OS i programy
SSD 120-240GB pod cache / scratch disk
SSD 500GB-1TB pod bierzące projekty 
HDD na magazyn danych i backup
PSU 650W Gold (Corsair RM, XFX XTR itp.)
Buda - wedle uznania, ale coś sporego (D15 ma swoje gabaryty)

Szkiełko - zależnie od budżetu (od najtańszego) :
NEC EA244Wmi 
Eizo CS230 
Eizo CS2420
Eizo CS270 ... pozostałe modele poza zasięgiem budżetu
Do tego dodaj jeszcze peryferia - tablet, myszka, klawka itd.

• Popieram 1

zawsze mnie dziwią kwoty do których są namawiani ludzie, nie chce nikogo urazić ale przemyśl to Stelek, w 90% monitor za 4k to gruuuba przesada.. sory ale kupując np sprawdzonego FlexScan SX2262W (nie wiem co teraz jest jego odpowiednikiem, wiem że to stary monitor, choć cały czas dobry) + plus coś do kalibracji i to powinno wystarczyć (wystarczy przejść się po porządnych firmach graficznych, i sporo z nich woli kupić taniej monitor, który i tak jest dobry, ale wymieniać częściej) 3 dyski SSD do czego mają służyć, ja rozumiem że jest to fajne rozwiązanie ale skoro kolega wyżej nie napisał że tego potrzebuje to i tak nie będzie ich używał w ten sposób - albo po prostu nie widzi potrzeby
. Podsumowując, myślę że w 8 tyś da się kupić odpowiedni komputer do ww zadań i lepiej te 2tyś zostawić by za 2 lata go zmodernizować.

• Popieram 1

zawsze mnie dziwią kwoty do których są namawiani ludzie, nie chce nikogo urazić ale przemyśl to Stelek, w 90% monitor za 4k to gruuuba przesada.. sory ale kupując np sprawdzonego FlexScan SX2262W (nie wiem co teraz jest jego odpowiednikiem, wiem że to stary monitor, choć cały czas dobry) + plus coś do kalibracji i to powinno wystarczyć (wystarczy przejść się po porządnych firmach graficznych, i sporo z nich woli kupić taniej monitor, który i tak jest dobry, ale wymieniać częściej) 3 dyski SSD do czego mają służyć, ja rozumiem że jest to fajne rozwiązanie ale skoro kolega wyżej nie napisał że tego potrzebuje to i tak nie będzie ich używał w ten sposób - albo po prostu nie widzi potrzeby

. Podsumowując, myślę że w 8 tyś da się kupić odpowiedni komputer do ww zadań i lepiej te 2tyś zostawić by za 2 lata go zmodernizować.

Dzięki za opinię. Osobiście w aktualnym komputerze (do zwykłego użytkowania) mam zastosowanie: SSD pod Windę, HDD pod resztę. I nie ukrywam, że chcąc ciąć koszty na poczet innych podzespołów, w tym monitora byłbym skłonny do takiego zabiegu. Chyba, że faktycznie to zmniejszy drastycznie wydajność pracy.

Jeśli ma być to 10 tys. zł na skrzynkę wraz z monitorem to w tej cenie 5820K/D15/X99A-SLI PLUS/32GB RAM/GTX750TI 2GB/M6Pro 256GB/MX200 500GB/WD 1TB/R5/XFX TS Gold 550W oraz CS270.

Podaj najlepiej z jakich programów (silników) korzystasz.

Będę kładł nacisk na początku na takie programy:

Adobe inDesign

Adobe Illustrator

Adobe Photoshop

Blender

w przyszłości bardzo prawdopodobne:

Autodesk 3dsMax

Autodesk Inventor Professional

Cinema 4d