Skocz do zawartości

Pamięci Ram - Modernizacja czy na szrot?

Recommended Posts

Witam. Jako, że kiepsko się znam na pamięciach Ram potrzebuję waszej pomocy. Obecnie posiadam 6 Gb w takiej konfiguracji. 1 gb + 1 gb (Corsair) oraz 2 gb + gb2 (Elixir) łącznie 6gb. Te i te mają taką samą częstotliwość i CL.

Zamierzam wydać 170-200 zł na nowe kostki. Używane tylko wchodzą w grę, bo wiadomo, że znajdę lepsze sztuki jeżeli chodzi o pojemność i częstotliwość. 

1 wariant: Dokupić do elixirów 8 gb z takim samym taktowaniem 1333 MHZ i CL 9 co mi da łącznie 12 Gb. Wariant najtańszy.

2 wariant: Kupić 8 Gb pamięci 1866-2133 MHZ.

3 wariant. Kupić na allegro paczkę 4 kostek gdzie każda jest po 4 Gb co daje nam łącznie 16 Gb z taktowaniem 1600 MhZ od producenta HyniX (bez radiatorów kostki tak jak moje obecne)

Komputer służy przede wszystkim do gier. Już gry wymagają w zalecanych mają 16 Gb pamięci.. Fakt faktem jeszcze jakiś czas temu odpaliłem w 60 klatkach Battlefronta na 6 Gb ramu chociaż on wymagał 8 Gb czy więcej ale jednak dobrze by było mieć zapas pamięci. Więc najbardziej się skłaniam do 3 wariantu. Jednak czekam na wasze opinie. 

https://www.asus.com/pl/Motherboards/P8Z68V_PROGEN3/specifications/ - Widzę, że nie będzie problemu z obsługą pamięci przez płytę główną.

http://ark.intel.com/pl/products/65719/Intel-Core-i7-3770-Processor-8M-Cache-up-to-3_90-GHz/ - Tutaj mamy chyba problem. Jest napisane Rodzaje pamięci DDR3 1333/1600. To znaczy, że mój procesor nie da rady przyjąć pamięci z wyższym taktowaniem? Jeżeli tak to wariant 2 do odrzucenia :D 

Dziękuję za odpowiedź. Jednakże możesz mi potwierdzić czy mój procesor nie będzie ograniczał pamięci? 

Na innym forum użytkownik mi odpisał :

3. tyle ze az 16gb to ci raczej nie potrzebne, moga byc 3kostki po 4gb i tyle. Procek masz zablokowany wiec szybsze ci sie nie zdadza do niczego a lepiej miec wiecej ramu. 
Procesor mam zablokowany tak? Ponieważ na stronie producenta z procesorem jest podane DDR3 1333/1600.
Tylko chyba nie ma procesora pod LGA1155 który miałby możliwość obsługiwania wyższych częstotliwości. Więc po co na płycie głównej napisali, że mogą być wyższe częstotliwości skoro płyta główna jest pod LGA1155? No chyba, że czegoś nie rozumiem :/
Już gry wymagają w zalecanych mają 16 Gb pamięci.

To nic nie znaczy, faktycznie to prawie żadna gra nie używa lub nie potrzebuje więcej jak 8GB, ciekawe że cały czas pisano w zaleceniach że potrzeba 8GB a teraz wyskakują nagle z 16GB, jakiś przeskok technologiczny? heh

To znaczy, że mój procesor nie da rady przyjąć pamięci z wyższym taktowaniem?

Nie, to jest taktowanie z jakim testowano ten procesor i intel gwarantuje ci że przy takich kościach nie będzie żadnego problemu (ogólnie prawie bezużyteczna informacja)

Wybierz wariant 2 lub 3, jeśli zdecydowałbyś się na taktowanie 1600 szukaj takiego z cl 9 lub mniejszym, wyższe zazwyczaj słabo wyglądają z jakością, choć to tylko ram, więc różnic nie powinno być

p.s nie wiem na jakim forum byłeś ale pomysł z 3 kostkami to bez sens, lepiej mieć 8GB w dual channel niż 12 w single, przynajmniej jeśli mowa o grach

Edytowane przez mr-auto

Dziękuję za odpowiedź. Jednakże możesz mi potwierdzić czy mój procesor nie będzie ograniczał pamięci? 

Na innym forum użytkownik mi odpisał :

3. tyle ze az 16gb to ci raczej nie potrzebne, moga byc 3kostki po 4gb i tyle. Procek masz zablokowany wiec szybsze ci sie nie zdadza do niczego a lepiej miec wiecej ramu. 
Procesor mam zablokowany tak? Ponieważ na stronie producenta z procesorem jest podane DDR3 1333/1600.
Tylko chyba nie ma procesora pod LGA1155 który miałby możliwość obsługiwania wyższych częstotliwości. Więc po co na płycie głównej napisali, że mogą być wyższe częstotliwości skoro płyta główna jest pod LGA1155? No chyba, że czegoś nie rozumiem :/

a więc 3 kostki nie mają sensu, lepiej mieć 2 w dual channel-u więc najważniejsze to kupić zestaw 2 kości coś takiego np. http://allegro.pl/pamiec-ram-kingston-hyperx-ddr3-2x8gb-1866-mhz-cl9-i6187704734.html oczywiście trza znaleźć tańsze do twojego budżetu możesz też spróbować sprzedać aktualne swoje kości i z nich dołożyć więcej do budżetu, 

tak jak poprzednik napisał nie ma to żadnego znaczenia ram kupujesz o takiej częstotliowści na jaką pozwala płyta gł. 

w tym przypadku najlepiej 1866 lub 2133 i jak najmniejszym cl 

Edytowane przez sony21