Skocz do zawartości

Wybór nowej karty w granicach 1000-1300zł

Recommended Posts

RX 470 = GTX 970

RX 480 = GTX 1060

W różnych grach różne wyniki. W DX11 rządzi GTX a w DX12 karty są praktycznie równe. Co się nie wybierze każdy będzie zadowolony z wydajności. Każda grafika ma plusy i minusy.

Z tych grafik nie zastanawiał bym się tylko nad 970 bo stara architektura, 3,5GB vram oraz RX 480 większy pobór z PCIe i w cenie praktycznie GTX 1060 można dostać co jest mało opłacalne.

Edytowane przez hvast
  • Popieram 2

Ja to się zastanawiam ska TY bierzesz swoje dane.

Jakoś nie widziałem żeby 480 był tylko o 5% słabszy od 60. Na dx11 480 się ksztusi i działa jak 970, a czasem nawet gorzej.

Fan AMD pozostanie fanem i poda dane wyssane z palca. Powiedz mi, jak można porównać karty graficzne na podstawie 1 gry? :D Żenada :D

No to zobacz moje linki. Oni przetestowali jakies 20 różnych gier i masz wykres skumulowany. Prawda taka, że wcale 1060 nie jest taki szybki jak niektórzy by tego chcieli :P

A co do opłacalności to ja swoje 2xrx480 kupiłem za mniej niz 1200zł sztuka na premierze. Zanim 1060 spadnie do tej ceny to trochę jeszcze poczekamy :P

Edytowane przez erenhardt

No to zobacz moje linki. Oni przetestowali jakies 20 różnych gier i masz wykres skumulowany. Prawda taka, że wcale 1060 nie jest taki szybki jak niektórzy by tego chcieli :P

A co do opłacalności to ja swoje 2xrx480 kupiłem za mniej niz 1200zł sztuka na premierze. Zanim 1060 spadnie do tej ceny to trochę jeszcze poczekamy :P

Kocham porównywanie najmocniejszej 470 do najgorszej 1060 i gadanie, że jest te 10% różnicy. 

Gdzieś widziałem testy podkręconego nitro+ od saphire. Dalej nie doganiał najsłabszych 1060, które imo można kupić o 200 zł drożej.

Kwestia co kto lubi. Ja bym bardzo napalony na radki, gdy tymczasem wszystko było zbyt piękne żeby było prawdziwe. Gdyby 480 8GB kosztowała te 1100-1200 zł.. ok. Byłbym w pełni zadowolony. Tak samo w przypadku nitro+ 470. Gdyby wersja 8GB kosztowała 1000 to była by cena ok. Tymczasem tyle kosztuje wersja 4GB, która nie daje rady 970 przy dx11.

Na dx12 nie ma się co napalać, bo zanim zaczną normalnie wychodzić na tym gry upłynie trochę czasu + pamiętajmy, że większość tytułów to jednak dx11.

Są testy na których wypada 470 i takie, na których 970, tylko, że przy potencjale np takiej 970 od msi, 470 po oc ginie.

Kwestia wyboru. Dla mnie czerwoni w tym roku odstawili szopkę na tak dużą skalę, że nawet nie czekam już na Zen.

Msi gaming 1060 jest 7% szybsza od polecanych gainwardów i palitów:

https://www.computerbase.de/2016-08/geforce-gtx-1060-279-euro-test/2/#abschnitt_benchmarks_in_1920__1080

Z podkręcaniem to też trochę bajka. Na stocku niektóre 470 i 480 obniżają taktowania i już samo podniesienie wiatraków lub power limita daje duże przyrosty.

https://www.computerbase.de/2016-08/radeon-rx-470-test/6/

Podkręcanie daje jakies 10% przyrostu wydajności. 970 podkręcały się lepiej - 15% wydajności, ale szału nie ma jak to miało miejsce w przypadku 980ti.

Ceny niestety bardzo się zmieniają i zależą od popytu.

Da się kupić kartę po cenie MSRP, ale trzeba poszukać i trochę się namęczyć:

http://i.imgur.com/lzMX3SV.jpg

Obecnie ceny rx480  w większości sklepów są z kosmosu. Ref w cenie najtanszej 1060 6gb, a za customa drożej niż niejeden custom 1060.

Były 470 4GB nitro za 920zl z wysyłką. Szybko się sprzedały i teraz niestety najtańszy kosztuje 1000zl (Strix lub GB G1) za 4gb i 1150 za 8gb (nitro).

Niestety duza rxów kupowane jest do kopania kryptowalut co podnosi cenę kart. Trzeba czekać aż się rynek nasyci. Wtedy będą promocje i normalne ceny.

Edytowane przez erenhardt
  • Popieram 2

A jak się mają temperatury w amdkach? Wiele testów przejrzałem i strasznie odstraszają. W porównaniu do 1060 chodzą jak kombajny.
Swoją drogą można już kupić palita jet force'a i duala za 1300 w wersji 6GB. MSI jak kosztowało, tak kosztuje.

Sam jestem przed wyborem karty graficznej do nowego piecyka, ale to co się dzieje strasznie mnie odstrasza i żałuję, że nie składałem kompa wcześniej. Wsadził bym 970 i bym się nie przejmował.
A teraz.. 1060 to wielka niewiadoma. Sama w sobie karta bdb, wyprzedzająca radeony + w dx11 po prostu je niszczy.
Druga strona jest taka, że karta może być nagle porzucona przez producenta + na dx12 nawet 470 ją ścigają.

Patrząc na AMD to ceny odstraszają, temperatury, hałas i praktycznie brak możliwości OC.
480 4gb to głupota, a 8gb jest absurdalnie droga.
470 4gb przy full hd to bardzo fajna opcja, tylko dlaczego kosztuje 1000zł (sapphire)?! Dokładasz imo 300 zł i masz dużo mocniejszą kartę z większą ilością pamięci.
1200zł za 8gb 470 też przesada. 

Co tu się narobiło...
Nowy piec leży bez grafiki od ponad miesiąca a ja się nie potrafię zdecydować przez ten natłok informacji i spekulacje.
Ponoć ceny mogą spaść - ale nie muszą i podejrzewam, że szybko nie spadną, a jak już to nastąpi to będą to zniżki rzędu 50-100zł.

Jak żyć Panie premierze.

/e

Nie cytuj postów 

Edytowane przez dodo

Jeśli mowa o RX 470 to akurat MSI oraz ASUS wykonali dobrą robotę. Karty są ciche i chłodne. Niestety, ASUS oferuje tylko 4GB pamięci VRAM, więc jeśli ktoś potrzebuje więcej, powinien zainteresować się MSI. Panowie z Sapphire niestety bez formy. Chłodzenie do kitu, a na dodatek głośne. Co może się podobać to design, dobrze ulokowane złącze 8pin i w zasadzie wszystko...

1060 na tle RX470 i 480-tki jest bezapelacyjnie szybszy. Tym bardziej, kiedy weźmiemy do zestawienia gry wykorzystujące DirectX 11. Jeśli myśli się poważnie na temat obecnych kart ze stacji AMD, w niektórych przypadkach będzie trzeba po prostu zaniżyć trochę detale i mieć nadzieję, że Vulkan API zadomowi się w większej liczbie produktów (może być szansa).

Problem jest taki, że grafikę kupuje się tu i teraz, a nie na jutro. No i fakt, że wymienia się ją co jakiś dłuższy czas, więc trzeba się dobrze nad tym zastanowić.

Osobiście nie wymagam zbyt dużo i celowałem w RX470. Problem jest taki, że mój monitor natywnie wspiera 2K i przy tym bym chciał zostać. Nie jestem pewien, czy 4GB na spokojnie wystarczy do grania, choć coś mi podpowiada, że powinno. Od pewnego czasu śledzę temat na forach zagranicznych i wychodzi na to, że obecnie tylko zaledwie parę produkcji zjada pokaźną liczbę VRAM'u i nie trzeba się niczym martwić.

Niemniej jednak nikt nie zagwarantuje mi, że w 2017 roku nie nastanie przełom i wysyp gier, dla których 4GB może okazać się już problemem.

Dlatego 1060 w wersji nieco wolniejszej z 3GB VRAM od razu polecam odrzucić. Zastanawia mnie też sens polecania GTX970 skoro grafika nie oferuje pełnej ilości deklarowanej pamięci. Z drugiej jednak strony, skoro te karty są jeszcze polecane, teoretycznie 4GB VRAM (czyli taki RX 470 lub 480) powinien być zakupem dość rozsądnym. Boli jednak wydajność w DX11, no ale to już inna historia. Dostępność owych kart to także fenomen.

Edytowane przez kaaleth

A kiedyś brałeś kartę za 400 zł i byłeś w niebie :), mój sprzęt natomiast marnuje się już 3 miechy po tym jak nowa i okazyjnie tania bo bez gwarancji 290x padła po 2 miesiącach ^^ , zamiast znowu kupować jakąś kartę z tej samej półki stwierdziłem, że poczekam na nową serię obydwu odwiecznych wrogów. Kiedyś odrobinę mojej przychylności miało AMD, ale przez to co teraz widzę już jej nie mają a mianowicie: AMDeki wiedząc jak będzie wyglądać sytuacja stwierdzili, że jedyne co mogą zrobić to zająć się nakręcaniem olbrzymiego Hype'u, zalewając obietnicami historycznego przełomu na rynku kart graficznych niczym rasowy polityk, miało być tanio (480 poniżej tysiąca ! sic !) a jak jest to widać oczywiście, nie zapomnieli nałożyć nienormalnych cen, na sprzęt, który jest jej nie wart w nadziei, że przetrwają już przegrany pojedynek z Zielonymi, rynek zweryfikuje. Nadal mają jednak szansę by wyjść z tego z twarzą jeżeli ceny po-hypo'we będą wymiernie dobre czyli wymiernie niższe od 1060-6 GB a kupno karty z myślą, że za rok czy dwa przewaga może się tylko zmniejszy jest masochizmem, ale co kto lubi. Czas też chyba zostawić w tyle 4 czy 3,5 GB VRAMu a, ze na ten moment karty AMD w wersji 8 GB są pomyłką cenową chyba nie pozostaje nic innego jak skarcenie AMD i sięgnięcie po 1060 z 6 GB, która wystarczy na ponad 3-4 lata grania aa kto wie może w przeciągu miesiąca i 1060 spadnie (Mój brat np. dalej gra na 9600 GT karta ma jakieś 7 lat, ostro zajeżdżana, średnio 6h dziennie kosztowała 330 zł i dalej działa) 

Nie pamiętam tamtych czasów gdzie byłem zadowolony grafiką za 400 zł :D

Taki gothic był pogromcą PC'tów, tylko najmocniejsze karty ogarniały. Crysis, farcry - gry które wyciskały soki z najmocniejszych układów.

gt 9600 kosztował miesiąc po premierze 330zł? Ja to miałem jakieś inne ceny :o

Z resztą na tej karcie w nowe tytuły nie pograsz. Może i odpali gra, ale nie wiem czy ktoś ma zamiar w cokolwiek grać na 10 fps skaczących do 1.

Bez urazy ale to są pierdoły :D

Trochę się czasy zmieniły. Kiedyś główny nacisk był na CPU, teraz się od tego odchodzi z racji możliwości GPU.

Ceny 1060 są takie same jak 970 i 770 etc. Miejmy nadzieję, że 60 spełni swoje zadanie tak samo jak 970 ;)

BTW. Pamiętam hate na nvidie jak wypuścili 7xx, które imo było 6xx, a kosztowało więcej :D :D

//e

Nie cytuj całych postów 

Edytowane przez dodo