Devilek 0 Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Witam, Post na forum pisze poniekąd w imieniu mojego chrzestnego. Zostałem poproszony a pomoc w wyborze komputera (jako, że coś w tym temacie się niby znam). Zastosowanie komputera : Przeglądanie internetu, zdjęć, oglądanie filmów na youtubie, maile, przelewy. Nikt w żadne gry nie będzie grał. Że tak określę typowo do biurowego użytkowania. Maksymalna kwota : 2000 (+ osobny budżet na system operacyjny - Win 10) Kiedy zamierzam kupić komputer? : W ciągu najbliższych dni Których części potrzebuję : Sama buda bez monitora, myszki i klawiatury Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie Rozdzielczość mojego monitora i model : W najbliższym czasie będzie wymieniany Specjalne wymagania : Fajnie jakby udało się w tym zestawie umieścić SSD na system + napęd/nagrywarkę dvd Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Brak Własna propozycja zestawu : Brak Inne : Budżet jest w miare płynny, jeżeli uda się coś fajnego złożyć za mniejsze pieniądze to fajnie, jeżeli nie to też będzie okej. Zależałoby mi na w miarę cichej pracy co by użytkowanie komputera nie przypominało startu promu kosmicznego albo kosiarki na ogrodzie. Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Wystarczy CI sam SSD 240GB ? Cytuj Link to post Share on other sites
Devilek 0 Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Niestety ale nie, już w tej chwili mam 200gb materiałow do przerzucenia ze starego sprzętu na ten nowy Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 1 x Intel Core i3-6100 /3.7GHz, 3MB, LGA 1151, BOX/ 1 x MSI H110M PRO-D /intel H110, DDR4, LGA1151/ 1 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 1 x GoodRam Iridium PRO 120GB SATA3 (560/350MB/s) 1 x Antec VP-PC 400W 120mm 1 x Zalman ZM-T5 USB3.0 (micro ATX) 1 x Crucial 8GB 2133MHz CL15 1 x Microsoft Windows 10 Home BOX 32/64Bit PL USB 2074 zł + Kod na darmowe złożenie i wysyłkę w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Wydajne 2 rdzenie / 4 wątki na płycie mATX z 8 GB DDR4 na start w zupełnością wystarczą. Do tego całość również w obudowie mATX i zasilana PSU z sporym zapasem mocy. SSD na system i soft oraz HDD na dane. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Devilek 0 Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Dziękuje za zestaw Kajtek, miałbym jeszcze, o ile to nie problem, trzy małe pytania 1. czy ta zintegrowana karta graficzna bez problemu wszystko uciągnie? 2. W przypadku napędu/nagrywarki dvd - obojętnie co włożę będzie ok? czy masz może coś godnego polecenia? 3. Przepraszam też za zamieszanie, ale jeżeli to nie był by problem to czy można by prosić o jeszcze jeden zestaw za 2000zł ale bez systemu operacyjnego? (czy nie ma sensu tyle inwestować?) Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 1. czy ta zintegrowana karta graficzna bez problemu wszystko uciągnie? Tak jest. . W przypadku napędu/nagrywarki dvd - obojętnie co włożę będzie ok? czy masz może coś godnego polecenia? Bez większej różnicy, chociażby iHAS124 SATA (black) 3. Przepraszam też za zamieszanie, ale jeżeli to nie był by problem to czy można by prosić o jeszcze jeden zestaw za 2000zł ale bez systemu operacyjnego? (czy nie ma sensu tyle inwestować?) Można wrzucić cichszy cooler na CPU, SSD 240GB i iść w w wyciszoną obudowę co przy tym ostatnim elemencie nie będzie miało dużego znaczenia w całej konfiguracji zestawu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Devilek 0 Napisano 25 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 A mógłbyś proszę polecić jakiś cichszy cooler do tej obudowy? będę bardzo wdzięczny Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024 do tej i3 będzie wystarczający. Cytuj Link to post Share on other sites
Devilek 0 Napisano 26 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Aaa wybaczcie prosze, za ten grad pytań, ale czy na pewno to chłodzenie zmieści się do tej obudowy? Z tego co czytałem obudowa ma 170mm miejsca, a chlodzenie ma 145mm wysokości. To nie spełna 3cm będzie wystarczające? Cytuj Link to post Share on other sites
iamnotreal 193 Napisano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Tak. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts