Greelo 1 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Witam, poszukuje pomocy przy poszukiwaniu monitora do gier i do pracy. Chciałbym go podłączyć jednocześnie do konsoli ps4, jak i pod laptopa. Nie mam pojęcia, która matryca będzie praktyczniejsza czy TN czy IPS... Z jeden strony lepsza wydajność w grach, z drugiej filmu już nie obejrzę nie siedząc na fotelu przy biurku. Mogę wydac na niego ok 800zł. Mile widzana jest również dobra regulacja monitora wysokośc/nachylenie ekranu. Czy możecie mi zaproponować pare modeli z argumentacją do moich potrzeb? Cytuj Link to post Share on other sites
thethetosiek 4 Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 wiesz jest ciężko wybrać monitor ips + bardzo dobre kolory tn + słabe kolory kolejna sprawa ips ma większość modeli 5 ms tn można mieć nawet 1 ms encyklopedia szybkość matrycy https://pl.wikipedia.org/wiki/Czas_reakcji na tn mi mniej meczą sie oczy niz na ips moze dlatego ze mam 144 hz tn z g sync podsumowujac chcesz szybkiej matrycy to wybieraj tn z dobrym 1-2ms chcesz ładny obraz czyste kolory 5 ms to ips Cytuj Link to post Share on other sites
Greelo 1 Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Tak myślę, ze nie jestem wielkim maniakiem FPS, troche w CS pogrywam, ale wątpie czy zauważę różnicę między 5ms a 1ms jak podczas gry w na swoim TV mam 40ms. Jednak odpowiednie modele z IPS są dość drogie... a z racji ze będzie on też do konsoli, potrzebuje w nim jakichkolwiek głośników wbudowanych Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Tylko 1ms czy 5ms to są dane czysto papierowe, podawane przez producenta. W rzeczywistości te czasy są większe. Tutaj niżej masz porównanie Iiyamy GE2488HS-B2 z matrycą TN do polecanego AOCa i2369Vm https://uk.hardware.info/comparisontable/1868696/geen_username/monitors-comparison-table-1 Cytuj Link to post Share on other sites
Greelo 1 Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Czyli najlepiej TN z dobrą regulacją ekranu i nie będzie na co narzekać ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts