NieZnaszMnie99 0 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Zastosowanie komputera : Głównie gry Maksymalna kwota : 4000 zł Kiedy zamierzam kupić komputer? : W najbliższym czasie (dwa tygodnie) Których części potrzebuję : Cały komputer Czy będę podkręcać sprzęt? : W przyszłości tak, ale aktualnie nie. Rozdzielczość mojego monitora i model : Full HD Specjalne wymagania : Brak Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : - Własna propozycja zestawu : https://www.morele.net/inventory/info/jXvJw/ Inne : Czy Windows 7 nadaje się do tego zestawu?Wiem o problemach z instalacją tego systemu z zaproponowaną płytą główną. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Nieopłacalny zasilacz, zmień na Corsair CX450M stabilniejszy, modularny i 5 lat gwarancji. Taka sobie płyta, minimum tutaj to Asrock Z170 Pro4 / MSI Z170A-G43 PLUS. SSD na Iridium Pro 240GB, szybszy na żywotniejszych kościach MLC, także 5 lat gwary. HDD na WD10EZEX, szybszy z racji na więcej pamięci cache. Co do obudowy zamiast dokładać tam wentyl zerknij na RG3 z dwoma śmigłami na start. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NieZnaszMnie99 0 Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Jeśli chodzi o zasilacz to chciałbym mieć jakiś zapas mocy (pomimo tego, że zapotrzebowanie na nią spada). Uderzałbym w CX550M tylko mam odnośnie niego pytanie, czy faktycznie będę jeszcze miał ten zapas? Odnośnie płyty głównej to jednak zostanę przy swojej. Dysk SSD aż tak pojemny mi nie jest potrzebny, ale racja jeśli chodzi o kości MLC i żywotność, dlatego zdecyduję się na Iridium Pro 120GB. Poruszając temat dysku HDD nie widzę różnicy pomiędzy pamięcią cache. Co do obudowy wielkie dzięki właśnie zmieniona, jednak wiatrak wezmę, bo się przyda do innego kompa. Aktualnie zestaw wygląda tak (dorzuciłem napęd optyczny, ale na niego nie zwracajcie uwagi): https://www.morele.net/inventory/info/Pn3EbA/ Cena sprzętu (pomijając napęd i wiatrak): 4265-103=4162 @EDIT: Pozostała kwestia płyty głównej, ponieważ ona mnie najbardziej nurtuje. Czekam na kolejne odpowiedzi. Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez NieZnaszMnie99 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie 3ndurek 3604 Napisano 23 Sierpnia 2016 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 czy faktycznie będę jeszcze miał ten zapas? Tak jest, przy tej konfiguracji będzie jeszcze blisko 200W przy maksymalnym obciążeniu. Odnośnie płyty głównej to jednak zostanę przy swojej. Nie nie, to jest nieopłacalny model z kiepsko chłodzoną sekcją, zresztą nie w pełni chłodzoną. Dysk SSD aż tak pojemny mi nie jest potrzebny, ale racja jeśli chodzi o kości MLC i żywotność, dlatego zdecyduję się na Iridium Pro 120GB. Dodaj jeszcze do tego niską opłacalność modelu 120GB względem 240GB, przy większej pojemności wrzucisz sobie tam jeszcze kilka gierek. Poruszając temat dysku HDD nie widzę różnicy pomiędzy pamięcią cache. Niestety rzeczywistość wygląda inaczej. Seagate poleciało sobie w kulki z tym modelem i zamiast 64MB jest 32MB buforu cache. Co jeszcze wpłynęło na pogorszenie osiągów to już sam producent wie najlepiej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NieZnaszMnie99 0 Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Dobrze więc nanosimy kolejne zmiany... Odnośnie pierwszej zaproponowanej przez Ciebie opcji (płyta główna Asrock Z170 Pro4), to wywołała ona na mnie bardzo dobre wrażenie, poza jednym ważnym szczegółem, a mianowicie tym, że częstotliwości pracy pamięci jest ściśle określona i wynosi 2133 MHz, natomiast przy drugiej płycie już ten problem nie występuje i mogę zastosować wybrane wcześniej pamięci RAM o częstotliwości 2400 MHz. W takim razie decyzja padła na MSI Z170A-G43 PLUS. Jeśli chodzi o dysk SSD, to przekonałeś mnie i wybrałem ten 240 GB. Wracając do dysku twardego, skoro producent "oszukał" klienta to nie pozostało mi nic innego jak posłuchać Twojej rady, bo nie znalazłem nic tańszego o podobnych parametrach do podanego przez Ciebie dysku. Wybór padł na WD10EZEX Aktualnie zestaw prezentuje się następująco: https://www.morele.net/inventory/info/6Qiy6q/ Cena sprzętu pomijając wiatrak i napęd optyczny: 4385-103=4282 Bardzo dziękuję za pomoc, właśnie takich rad oczekiwałem na tym forum i właściwie jedyny sposób w jaki mogę podziękować to dodać kolejny punkt reputacji. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Odnośnie pierwszej zaproponowanej przez Ciebie opcji (płyta główna Asrock Z170 Pro4), to wywołała ona na mnie bardzo dobre wrażenie, poza jednym ważnym szczegółem, a mianowicie tym, że częstotliwości pracy pamięci jest ściśle określona i wynosi 2133 MHz, natomiast przy drugiej płycie już ten problem nie występuje i mogę zastosować wybrane wcześniej pamięci RAM o częstotliwości 2400 MHz. W takim razie decyzja padła na MSI Z170A-G43 PLUS. http://www.asrock.com/mb/Intel/Z170%20Pro4/index.us.asp?cat=Specifications Zmień mobo na Asrock Z170 Gaming K4 z mocniejszą sekcją zasilania i z lepszym audio. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 O dokładnie jak wyżej, G43 PLUS jest w tej samej cenie praktycznie co K4 Gaming, całe 4żł więcej a zyskasz mocniejszą sekcję i lepsze audio. W tej samej cenie masz Patrioty z niższym opóźnieniem https://www.morele.net/pamiec-patriot-viper-4-ddr4-8gb-2x4gb-2400mhz-pv48g240c5k-769237/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NieZnaszMnie99 0 Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Dziękuję Panowie za tak cenne rady jednak już "po ptakach", bo już zamówione. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts