Skocz do zawartości

Skaczące napięcie, taktowanie, mnożnik i5 4590

Recommended Posts

Witam. Ostatnio zaczęły się u mnie dziać dziwne rzeczy typu freezowanie na sekundę w grach, spadki fpsów, częste mulenie komputera nawet przy niskim obciążeniu. Dodam od razu, że nie jestem obeznany w technicznych sprawach. CPU-Z pokazuje mi że napięcie skacze od 0,750V do 1.136V, taktowanie od 800 do 3600 mhz, mnożnik od 8-37. Czy to może być przyczyną problemu czy jednak mam szukać gdzie indziej? Temperatury są chyba w porządku, od 40 w spoczynku do 60 w bardziej wymagających grach na fabrycznym chłodzeniu. Cały sprzęt:

mobo: gigabyte b85m-d3h
cpu: i5 4590
ram: goodram ddr3 8gb 1600mhz play silver cl10 - w jednej kości
gpu: msi gtx 1070 gaming x

psu: fortron fsp600-50arn 600W

Uprzejmie proszę o pomoc  :D 

Wirusy raczej odpadają, ostatnio 2 formaty robiłem i problem wciąż się pojawia.

Gdzie indziej,

to normalne zachowanie procesora, to znaczy w momentach gdy nie jest używane zmniejsza się taktowanie i napięcie

Sprawdź SMART dysku, wirusy te sprawy ...

Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś, te skoki napięcia są ciągle, co sekundę się zmienia, z 0.750 do 1.136, nie ważne czy przy bardziej wymagających procesach, czy przy praktycznie zerowym obciążeniu.

No to wejdź do biosu i wyłącz funkcję EIST lub SpeedStep (zależnie od płyty głównej różnie to pozywają)

następnie wejdź w panel sterowania > plan zasilana i ustaw maksymalną wydajność

wtedy procesor powinien cały czas działać przy tym samym taktowaniu i napięciu i sprawdź czy to coś dało, ale wątpię

• 1 miesiąc temu...

To nie jest problem, to normalny efekt funkcji oszczędzania energii, które są w prockach od co najmniej 10 lat. Jeśli proc pod obciążeniem wraca do pełnych taktów to wszystko jest okej.

no właśnie u mnie nie wraca do pełnych taktowań. Nawet pod obciążeniem taktowanie skacze od 800mhz do 3600 mhz a do tego wszystko ścina się

Edytowane przez Walczak24