grzybiorz 0 Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Witam. Ostatnio zaczęły się u mnie dziać dziwne rzeczy typu freezowanie na sekundę w grach, spadki fpsów, częste mulenie komputera nawet przy niskim obciążeniu. Dodam od razu, że nie jestem obeznany w technicznych sprawach. CPU-Z pokazuje mi że napięcie skacze od 0,750V do 1.136V, taktowanie od 800 do 3600 mhz, mnożnik od 8-37. Czy to może być przyczyną problemu czy jednak mam szukać gdzie indziej? Temperatury są chyba w porządku, od 40 w spoczynku do 60 w bardziej wymagających grach na fabrycznym chłodzeniu. Cały sprzęt: mobo: gigabyte b85m-d3hcpu: i5 4590ram: goodram ddr3 8gb 1600mhz play silver cl10 - w jednej kościgpu: msi gtx 1070 gaming x psu: fortron fsp600-50arn 600WUprzejmie proszę o pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Gdzie indziej, to normalne zachowanie procesora, to znaczy w momentach gdy nie jest używane zmniejsza się taktowanie i napięcie Sprawdź SMART dysku, wirusy te sprawy ... Cytuj Link to post Share on other sites
grzybiorz 0 Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Wirusy raczej odpadają, ostatnio 2 formaty robiłem i problem wciąż się pojawia. Gdzie indziej, to normalne zachowanie procesora, to znaczy w momentach gdy nie jest używane zmniejsza się taktowanie i napięcie Sprawdź SMART dysku, wirusy te sprawy ... Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś, te skoki napięcia są ciągle, co sekundę się zmienia, z 0.750 do 1.136, nie ważne czy przy bardziej wymagających procesach, czy przy praktycznie zerowym obciążeniu. Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 No to wejdź do biosu i wyłącz funkcję EIST lub SpeedStep (zależnie od płyty głównej różnie to pozywają) następnie wejdź w panel sterowania > plan zasilana i ustaw maksymalną wydajność wtedy procesor powinien cały czas działać przy tym samym taktowaniu i napięciu i sprawdź czy to coś dało, ale wątpię Cytuj Link to post Share on other sites
Walczak24 0 Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 (edytowane) Udało ci sie rozwiązać ten problem?Mam taki sam procesor i też skacze mi taktowanie i napięcie. POMOCY Edytowane 9 Października 2016 przez Walczak24 Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 To nie jest problem, to normalny efekt funkcji oszczędzania energii, które są w prockach od co najmniej 10 lat. Jeśli proc pod obciążeniem wraca do pełnych taktów to wszystko jest okej. Cytuj Link to post Share on other sites
Walczak24 0 Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 (edytowane) To nie jest problem, to normalny efekt funkcji oszczędzania energii, które są w prockach od co najmniej 10 lat. Jeśli proc pod obciążeniem wraca do pełnych taktów to wszystko jest okej. no właśnie u mnie nie wraca do pełnych taktowań. Nawet pod obciążeniem taktowanie skacze od 800mhz do 3600 mhz a do tego wszystko ścina się Edytowane 9 Października 2016 przez Walczak24 Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Na początek przywróć ustawienia fabryczne w BIOS i zresetuj ustawienia profili zasilania w systemie. Cytuj Link to post Share on other sites
Walczak24 0 Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Na początek przywróć ustawienia fabryczne w BIOS i zresetuj ustawienia profili zasilania w systemie. Dzieki juz wszystko działa <3 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts