Skocz do zawartości

Słabe szybkosci zapisu/odczytu w moim dysku SSD.

Recommended Posts

Witajcie.

Jakoś tydzień temu zmieniłem praktycznie swój cały komputer , inwestując w procesor,płytę główną, ramy, zasilacz. Jednak jedyna rzecz którą zostawiłem ze starego pc'ta jest dysk SSD.

https://www.morele.net/dysk-ssd-patriot-blaze-240gb-sata3-pb240gs25ssdr-690369/

Problem pojawia się dopiero teraz bo zauważam straszne ale to straszne spadki zapisu. Poświadczam tutaj parę screenów , ja sam nie mam nic do dodania oprócz tego że jak robilem testy od razu po zakupie tego tysku tj jakiś rok temu to zapis/odczyt był w okolicy 500. Jak co to AHCI jest ustawione więc dalej szukam problemu. 

14102033_1249945035050927_393987469_n.pn

14055620_1249954361716661_1232313833_n.p

14081059_1249954418383322_1771328675_n.p

Dodatkowo chciałbym jeszcze przedstawić zapis z dysku z mojego starego kompa na którym wcześniej działał mój dysk tyle że na przykładzie innego dysku ssd.

14030975_1083273431720865_38097527_n.png

Pozdrawiam i liczę na pomoc bo jednak ten zapis jest strasznie odczuwalny gdy np instaluje jakąs gierke ;) 

Zapis losowy dla próbki 4Kwydaje się niestety prawidłowy. Wg recenzji na konkurencyjnym portalu odnotowali max 33 MB/s, może w firmware masz stary, albo zrobili taki myk z pamięciami jak kiedyś kingston w dyskach V.

Moja rada - jeśli jeszcze możesz oddaj ten dysk i wymień na Sandisk Plus ( też MLC). Ten Patriot podobnie jak Pyro to tanie dyski ze słabymi kontrolerami i małą ilością IOPS w stosunku do innych dysków.

Edytowane przez BeeDead

Mam ten dysk już rok i dopiero teraz takie spowolnienie dostał 

Poszukaj nowego firmware (chyba że masz najnowszy)  i zainstaluj sobie SSD toolbox. Nie wiem jak u patriota, ale np intel i samsung w sofcie pozwalają na wymuszenie ręczne trim co zwiększa zapisy. Spowolnienie zapisu może wynikać właśnie z tego...