mols1 1 Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Witajcie. Jakoś tydzień temu zmieniłem praktycznie swój cały komputer , inwestując w procesor,płytę główną, ramy, zasilacz. Jednak jedyna rzecz którą zostawiłem ze starego pc'ta jest dysk SSD. https://www.morele.net/dysk-ssd-patriot-blaze-240gb-sata3-pb240gs25ssdr-690369/ Problem pojawia się dopiero teraz bo zauważam straszne ale to straszne spadki zapisu. Poświadczam tutaj parę screenów , ja sam nie mam nic do dodania oprócz tego że jak robilem testy od razu po zakupie tego tysku tj jakiś rok temu to zapis/odczyt był w okolicy 500. Jak co to AHCI jest ustawione więc dalej szukam problemu. Dodatkowo chciałbym jeszcze przedstawić zapis z dysku z mojego starego kompa na którym wcześniej działał mój dysk tyle że na przykładzie innego dysku ssd. Pozdrawiam i liczę na pomoc bo jednak ten zapis jest strasznie odczuwalny gdy np instaluje jakąs gierke Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Ile masz zajętego miejsca na nim? Dyski SSD lubią zrzucać na prędkości gdy są zajęte. Cytuj Link to post Share on other sites
mols1 1 Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Mam 64 gb wolnego czyli ~180 zajętego.Ale to jest maksymalnie odczuwalne , ściągam BF4 i nic nie mogę zrobić w miedzy czasie bo mi strasznie zacina. Cytuj Link to post Share on other sites
BeeDead 18 Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Zapis losowy dla próbki 4Kwydaje się niestety prawidłowy. Wg recenzji na konkurencyjnym portalu odnotowali max 33 MB/s, może w firmware masz stary, albo zrobili taki myk z pamięciami jak kiedyś kingston w dyskach V. Moja rada - jeśli jeszcze możesz oddaj ten dysk i wymień na Sandisk Plus ( też MLC). Ten Patriot podobnie jak Pyro to tanie dyski ze słabymi kontrolerami i małą ilością IOPS w stosunku do innych dysków. Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez BeeDead Cytuj Link to post Share on other sites
mols1 1 Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Mam ten dysk już rok i dopiero teraz takie spowolnienie dostał Cytuj Link to post Share on other sites
BeeDead 18 Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Mam ten dysk już rok i dopiero teraz takie spowolnienie dostał Poszukaj nowego firmware (chyba że masz najnowszy) i zainstaluj sobie SSD toolbox. Nie wiem jak u patriota, ale np intel i samsung w sofcie pozwalają na wymuszenie ręczne trim co zwiększa zapisy. Spowolnienie zapisu może wynikać właśnie z tego... Cytuj Link to post Share on other sites
mols1 1 Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Zainstalowałem Patriot Sata Toolbox. Co dziwne wyskakuje znak blokady przy AHCI MODE. Cytuj Link to post Share on other sites
BeeDead 18 Napisano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 (edytowane) Zrobiłeś optymalizację tym softem i coś pomogło czy też nie? Aaaa... i czy masz zainstalowany Intel RST? Edytowane 25 Sierpnia 2016 przez BeeDead Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts