Skocz do zawartości

Nowa grafika do wiekowego i5.

Recommended Posts

Witajcie, posiadam komputer Dell Vostro 460, ma już parę lat, pod maską kryje się i5 2400 3,1 do 3,4GHz 4x2GB DDR3, Samsung EVO 250GB plus zwykły HD 500GB który o ironio jest najgłośniejszym elementem kompa, obecna grafika to AMD Radeon Saphire Vapor-X R7 250X OC 1GB, całość zasilana oryginalnym 350W zasilaczem Della wyposażonym w jedną wtyczę 6 pin. Nie jestem zbyt wymagający i gram okazyjnie, przy grach takich jak Dirt 3, Grid 2, Driver SF, czy NFS MW wszystko ładnie działała w FHD na średnich - wysokich, ale moje ulubione gry to Euro truck Simulator 2, SpinTires, Farming Simulator i do ETSa i FS trochę brakuje mi mocy szczególnie w ETS, gdzie po zmodowaniu gry wieżdżam do większego miasta FPSy spadają.

Myślałem o RX 470 ale bym musiał zmienić zasilacz co wyszło mi razem około 300€, chyba nie warto wkładać tyle kasy w tego kompa a za dwa lata wymienić na nowy, więc mamy około 150€, mieszkam w Irlandii i jedyny sensowny sklep to elara.ie, tylko nowy sprzęt biorę pod uwagę. Myślałem o GTX950 za ok 160€ mamy podstawowe wersje z jednym wentylatorem, za tyle samo jest 4GB RX460 z dwoma od XFX, z tego co się orientuję te 4GB i wymagające wtyczki 6 pin są wyraźnie szybsze od podstawowych. Za 950 przemawia do mnie że gry ETS i FS są tworzone na kartach NV a 460 za że 4GB, nowa karta, lepiej działa pod DX12 a w Forze też bym pograł. Czy te karty są dużo szybsze od obecnej?

- Dbam o czystość kompa w środku ale jak procesor nie przekracza podczas obciążenia 50°C to czy jest sens wymieniać pastę.

- Wolał bym Saphire 460 Nitro (jest jeszcze niedostępna) bo poprzednia karta od Saphiry była niesłyszalna i jestem z niej zadowolony.

- Co sądzicie o kartach XFX?

- Z GTX 950 w podobnej cenie dostępny jest Asus i Gigabyte jedno wentylatorowe.

Czekam na sugestie i z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Kierownik Szatni

Mój współlokator ma i5-2400 sparowaną z GTX970 i nic się tam się nie bottleneckuje w grach siedzących na grafice (różnica między wydajnością w grach mojego kompa z i7-4790k + ta sama grafa to różnica rzędu 5-10%, leżąca prawdopodobnie głównie w szybszym ramie i dysku), więc nie obawiałabym się dokładania nawet mocniejszej grafiki do tego procka.

Niestety, wątpię, by ten zasilacz był w stanie wykrzesać z siebie zasilanie do czegokolwiek więcej niż taki gtx 750ti. do wszystkiego więcej (łącznie z 950) będzie potrzebne coś mocniejszego.

• Popieram 1

Do mojej obecnej karty Sapphire zaleca 450W a mój 350W działa z nią już ponad 2 lata, ktoś mi kiedyś na forum poradził że producenci kart zawyżają wartości biorąc pod uwagę tanie zasilacze marki no name, do prostych 950 zalecają 400W, jak sprawdzałem w zestawieniach benchmarka to całe platformy pod obciążeniem z RX460 4GB, GTX950, czy mniej podkręcone GTX960 nie przekraczają 200W poboru, nawet jak mój dziadek komp pobiera więcej 50W od nowoczesnej podkręconej platformy testowej to nadal zostaje 100W zapasu na firmowym Dellowskim zasilaczu, mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości i wytłumaczyć możliwe błędy w rozumowaniu. Z góry dziękuję.

Mało który zasilacz, nawet markowy (a dellowe zasilacze są robione przez kilka różnych firm, niektóre są przyzwoite inne raczej niekoniecznie) nie ma mocy nominalnej na 12v (z której zasilany jest procesor i karta graficzna, czyli najbardziej mocożerne podzespoły), bo moc nominalna to maksymalna moc na wszystkich liniach, więc nawet 350w porządnego producenta może podać pewnie z 280-290W max.

W przypadku, gdy jest to dobry zasilacz, bo ci się akurat trafił dobry wszystko powinno być okej, bo wątpię, żeby taka 950tka wzięła więcej niż 100w pod obciążeniem (bez OC). Ale należy wziąć poprawkę na to, że to może nie być porządny zasilacz i ma już kilka lat (a wydajność zasilaczy spada z czasem). I wtedy może być różnie. Może tylko komp się będzie wyłączał. Może zjara się zasilacz. A może cały komp. Nikt ci nie da gwarancji.

• Popieram 1

Wymagania podawane na stronach przez producentów nie są zawyżane.
Biorą się stąd: http://sta.sh/029zv8801o2j
To że jakaś karta ma średni pobór xx W, nie oznacza, że ten pobór jest stały w każdej milisekundzie. GTX 1080 potrafi mieć nagłe skoki do 311 W przy średnim poborze 173 W.
Do twojego kompa przy takim zasilaczu nie brałbym GTX 950. Maksimum GTX 750 Ti. Chyba że znajdziesz jakąś wersję GTX 950 Low Power.

Edytowane przez ReznoR
  • Popieram 1

Pociągnąć pociągnie. Problem tylko w tym, jak długo ten zasilacz pociągnie. I czy po tym nie pociągnie czegoś ze sobą. ;) To już wg mnie ryzyko do rozważenia dla autora na własną odpowiedzialność.

Edytowane przez ReznoR
  • Popieram 1
  • 11 miesięcy temu...