nacho66 5 Napisano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam Po przeprowadzce na nowe 'śmieci' przyszedł czas na sprzęt grający do dużego pokoju. Cel, mieszany: TV (NC+), DVD oraz muzyka, głównie puszczana z telefonu (dlatego przyda się moduł Bluetooth). Gatunki muzyczne różne - część rodziny pop i dance, druga część metal (od nu po death). Miałoby to być stereo, nie kino domowe. Pomieszczenie ma około 30 metrów kwadratowych i jest to pokój z otwartą kuchnią, na dodatek z częsciową ścianką działową, wykuszem i sporą ilością okien, więc akustyka raczej nienajlepsza. Zresztą, póki salon nie zostanie zagospodarowany w pełni (wszystkie meble wraz z zawartością, dywaniki, obrazki na ściane itp itd), jest dodatkowo lekki efekt echa. Dlatego między innymi nie chcę, przynajmniej na tym etapie, przeinwestowywać. Zresztą celem nie jest osiągnięcie kosmicznych doznań dźwiękowych bo zdaje sobie sprawę, że w takich warunkach, budżecie oraz źródle dźwięku (dekoder TV oraz Spotify) 'przyzwoity' to pewnie max co da się dozbierać a i to pewnie bazując na sprzęcie używanym. To niekoniecznie musi być trudne do osiągnięcia bo nie mam długiej ani bogatej historii obcowania ze sprzętem więc nawet nie wiem jak gada zestaw z górnej półki. Miałem styczność z dwoma kinami domowymi (plastiki z marketu, jeden gorszy Philipsa, drugi lepszy od Sony) i słuchanie muzyki na nich to raczej kiepskie doznania. Najlepsze brzmienie z jakim osobiście miałem styczność to moje słuchawki - HyperX Cloud. Choć ciężko porównać to do sprzętu HiFi, bardzo podoba mi się jak te słuchawki grają przeróżne gatunki muzyki - bardzo selektywnie i z mocnym, aczkolwiek nie dudniącym i 'ciągnącym się jak smród', uderzeniem basu. Gdzieś tam w głowie marzy mi się podobne brzmienie z zestawu stereo. Będę wdzięczny za każdą pomoc gdyż nie mam najmniejszego pojęcia od czego zacząć. Tak, przeglądałem inne wątki, już zapoznałem się z niektórymi markami wzmacniaczy czy głośników, o których w życiu nie słyszałem, ale widać wyraźnie, że porady są dość mocno ukierunkowane na konkretne wymagania pytającego o pomoc. Postanowiłem więc, że zapytam Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez nacho66 Cytuj Link to post Share on other sites
zine5 175 Napisano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 czy używany sprzęt wchodzi w grę? najważniejsze są kolumny - na nich najbardziej trza się skupić Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Jakiś czas temu był podobny wątek. Poszukaj bo drugi raz mi się nie chce produkować. Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
nacho66 5 Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 @zine Głośniki tak, sam wzmacniacz chyba fajnie mieć gwarancję producenta (?). @cooger Jeśli się produkowałeś, to będziesz miał to w Twoich wątkach Byłbym mega wdzięczny za linka. Tobie to zajmie 20 sekund, mi szukanie już parę minut Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Ja mam tam setki wątków... Cytuj Link to post Share on other sites
nacho66 5 Napisano 15 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 @cooger Świetnie, dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Jak masz to słuchać po BT i to telefonu pewnie jeszcze mp3 to szkoda tyle kasy wydawać kup edifiera r2730 i będzie Cytuj Link to post Share on other sites
nacho66 5 Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Bardzo ciekawa propozycja. W sumie kompletnie nie skojarzyłem, że taki zestaw może mi w zupełności wystarczyć. Kierowałem się laickim stereotypem - duży pokój i TV to od razu w głowie miałem wysokie kolumny i wzmacniacz Przeczytałem kilka recenzji tych głośników i chyba już znam ich brzmienie z 'opisu'. Wypróbować w sklepie jednak będzie bardzo ciężko, przede wszystkim dlatego, że w moim mieście salonów oferujących odsłuch w przyzwoitych waruknach, a na dodatek posiadających ten zestaw, po prostu nie ma. Zastanawiam się co może oznaczać dokładnie owe 'studyjne' brzmienie, szczególnie w porównaniu do brzmienia słuchawek HyperX Cloud (tych pierwszej generacji). One chyba nie są 'studyjne' aczkolwiek bardzo odpowiada mi w nich punktowe uderzenie basu oraz separacja dźwięków. Dodam, że słuchając na nich muzyki, EQ ustawione mam albo wszystko na płasko, albo ewentualnie, zależnie od gatunku, podbijam niskie tony 30 i 60hz o 5-10db. To wszystkie zmiany jakich potrzebuje. Jeszcze nigdy nie zadowoliło mnie predefiniowane ustawienie typu dance, rock, metal, classic itp. Zresztą, na swoim starym kinie domowym zawsze ustawiałem 'flat' i tylko podbijałem lekko basy. Lubie gdy bas (o którym jest sporo mowy w każdej recenzji r2730) jest krótki i mocny, bardziej punktowy, bez przeciągania a już na pewno dudnienia przez cały czas trwania utworu. Gitara basowa powinna powodować lekkie 'drżenie powietrza' ale chciałbym jednocześnie słyszeć trącanie strun W metalu, zależy mi aby słyszeć i czuć każde pojedyncze uderzenie szybkiej podwójnej stopy, żeby nie zlewało się w jeden długi huk. Generalnie lubie słyszeć wszystkie instrumenty. Czy powyższy opis moich upodobań czyni mnie wielbicielem 'studyjnego' dźwięku? Ciężko powiedzieć bez odsłuchania głośników ale może ktoś z doświadczenia potrafi się odnieść? Może ktoś ma bardzo podobny gust? Przypomnę, że głośniki mają mieć zastosowanie generalne (TV, DVD, muzyka od dance po metal). Potraficie się jakoś do powyższego odnieść? Czy są inne podobne zestawy godne polecenia? Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez nacho66 Cytuj Link to post Share on other sites
Wulfen 134 Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 http://allegro.pl/monitor-audio-bx5-czarne-dostawa-24h-i6422240689.html http://allegro.pl/wzmacniacz-denon-pma-720ae-okazja-tanio-i6373182937.html Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Ew zawsze można kupić podłogowki i wzmak od taga hormony seria Platinium One zbiera dobre recenzje. Edifiera zawsze możesz kupić w necie i w razie potrzeby odesłać gdyby nie pasowały Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts