Skocz do zawartości

Wymiana uszkodzonego radeona hd7850 na coś nowego (do 1000zł)

Recommended Posts

Moja aktualna karta graficzna odmówiła współpracy, więc muszę kupić coś innego. Chciałbym kupić jakąś fabrycznie nową kartę do 1000 zł. Jeśli chodzi o wydajność to wystarczy mi porównywalna do mojego radeona z tym, że wszelkim produktom firmy AMD mówię stanowcze nie (dałem im szansę dwa razy i dwa razy mi zawiedli - nigdy więcej). Karty będę używał głównie do gier (z tym że raczej niezbyt wymagających).

Mój aktualny zestaw:

​Obudowa: SilentiumPC Brutus 430

Zasilacz: XFX Core 650W (P1-650S-NLB9)

Procesor: Intel core i5-3550 3,3 GHZ

Płyta główna: Asrock B75-pro3

Ram: Goodram DDR3 2x4GB 1333 MHz

Grafika: Sapphire HD7850 2GB

Wszystko pracuje na systemie Windows 10 Pro więc chciałbym żeby nowa karta miała jakieś w miarę stabilne sterowniki na ten system.

Zastanawiałem się nad GTX 960 od MSI, ale nie jestem pewien czy do mojego zastawu jest sens to wkładać czy może pójść bardziej budżetowo (np. gtx 750 TI) a za kilka lat wymienić wszystko?

Bardzo proszę szanownych forumowiczów o rady oraz pomoc w wyborze czegoś odpowiedniego.

W 750 bym się nie bawił, jak już chcesz oszczędzać to zwyklejszą 950, a jak chcesz zaszaleć i masz około 1000 zł to moim zdaniem 960 się nie opłaca lepiej ciut dołożyć i rx 470 kupić, w sumie dobra 960 4gb kosztuje tyle samo co rx470 a uważam że Radek jest dużo nowocześniejszy, lepszy i przyszłościowy. O wymianie kompa to nawet bym przez parę lat na Twoim miejscu nawet głowy nie zawracał, maszyna całkiem spoko na dzisiejsze czasy. Ja mam jeszcze starszą i5 i jak jej ssd podpiołem to dostał skrzydeł i nie jeden komp nowy by się przy moim spocił.

Dzięki za odpowiedzi ale tych kart od AMD na pewno nie kupie.

Natomiast mój HD7850 miał problemy od jakiegoś czasu z artefaktami, a wczoraj zaczął szwankować z jakimiś dziwnymi kolorowymi ekranami po czym po prostu ewidentnie siadł - zero reakcji na cokolwiek nawet się nie zakręcił. złącze mam w porządku co udowodniło przełożenie karty z innego kompa, na integrze też działa.

Wezmę prawdopodobnie albo gtx 960 albo 950 bo 1060 troszkę poza moim aktualnym budżetem

Edytowane przez rezor21

Nie lepiej Ci wziąć gtx 970 ? Wiem, że chcesz nową ze sklepu ale ludzie sprzedają czasem półroczne z długą gwarancją. Są to takie grafy gdzie nie ma co się psuć. Tylko upolować jakąś msi/asusa i będzie idealnie. Na prawdę polecam.

Mam drugiego kompa jak ty i powyższa grafa dodała mu skrzydeł.

Edytowane przez rangerson