willis81 42 Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) hej zamówiłem dziś dysk Samsung 850 Pro 1TB podpowiedzcie czy warto? wiem że w serią evo było różnie, ale jakoś mi się utrwaliło że seria pro u samsunga jest godna polecenia, no i 10 lat gwarancji zawsze mogę zrezygnować z zamówienia, więc pytam:) Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez willis81 Link to post Share on other sites
dividebyzero 5 Napisano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Z Evo zdarzały się szopki, ale braku trwałości zarzucić mu nie można. Zresztą w ciągu 3, góra 5 lat, zdążysz taki dysk wymienić na nowszy, szybszy, większy, więc argument o 10-letniej gwarancji jest naprawdę słaby. Żeby ewidentnie wykorzystać potencjał Pro, musiałbyś tam ryć grube GB danych (choć i ten mit został obalony, bo na niektórych Evo potrafili zapisać i ponad 700 TB danych zanim dysk padł, a Pro ma jeszcze większe możliwości w tym zakresie) Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Jest to świetny dysk, tylko "trochę" drogi, jak cię stać to ok, lub jak będziesz go używać profesjonalnie, tzn głównie grafika i duże ilości danych zapisywanych. choć i ten mit został obalony, bo na niektórych Evo potrafili zapisać i ponad 700 TB danych zanim dysk padł a pamiętasz pojemność wykorzystanego SSD ? Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez kokosnh Link to post Share on other sites
dividebyzero 5 Napisano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 a pamiętasz pojemność wykorzystanego SSD ? Owszem. 250GB. Na necie da się znaleźć "torture test", teraz spojrzałem i 840 Pro (256GB) wytrzymała tam prawie 2,5PB. Oczywiście trafią się egzemplarze lepsze i gorsze, niemniej nawet jeśli 840 Evo/Pro wytrzyma połowę z tego, co w teście, to i tak przekroczy gwarantowane przez producenta ilości zapisów kilkukrotnie. Informacyjnie - nie oszczędzam swojej 840 (Evo, 500GB), a przez 2 lata udało mi się zapisać ledwie ok. 8TB. Przy tempie 4TB/rok, zanim dobiję do 50TB (informacja zniknęła ze strony producenta, ale tyle widniało dla serii 840 Evo, bo 850 Evo mają +50%, tj. 75TB), musiałoby minąć ponad 10 lat. Link to post Share on other sites
willis81 42 Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 ok, dzięki za info, jak warto to odbieram:) Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 seria pro u samsunga jest godna polecenia Absolutnie jest. Osobiście jestem jej wielkim fanem i posiadam 840 PRO, 850 PRO i 950 PRO. Jeśli cena nie jest problemem to nie ma się nad czym zastanawiać. Link to post Share on other sites
Patyk 0 Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Ja jestem zainteresowany Samsungiem 850 EVO 1TB i w przeciwieństwie do reszty serii 850 EVO (128,256,512) ma ten sam kontroler co 850 PRO i z testów wynika, że jest równie szybki ale tańszy o prawie 500zł. W teście na http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/samsung_ssd_850_evo_test_tanszej_wersji_samsung_ssd_850_pro wychodzi na to że różnica w wydajności jest nieodczuwalna a jeżeli weźmie się pod uwagę różnicę w cenie to EVO masakruje PRO. Wydaje mi się, że raczej zdecyduje się właśnie na EVO. A odnośnie awaryjności serii 850 EVO jakoś nie słyszałem. Link to post Share on other sites
willis81 42 Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 up... wg mnie 500zł różnicy między EVO a PRO jest śmieszna. Jeśli kogoś stać wydać na dysk SSD 2tyś, to nie będzie szukać zamiennika bo jest o 25% tańszy 2 Link to post Share on other sites
Patyk 0 Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Ale EVO to nie jest żaden zamiennik. A to, że w testach nie ma różnicy to tylko przemawia na korzyść EVO. Żywotność pamięci TLC i tak jest na tyle duża, że zanim się skończą to dawno już będę miał nowy dysk, więc nie ma sensu dopłacać te 500zł za coś co jest dla mnie bezużyteczne. A co do ceny to nie wiem skąd masz info ale ja widzę, że nowy PRO 1TB jest po 1280zł a EVO 1TB po 826zł. Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez Patyk Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 A co do ceny to nie wiem skąd masz info ale ja widzę, że nowy PRO 1TB jest po 1280zł a EVO 1TB po 826zł. nie wiem gdzie kupujesz, ale daj linki, bo ja widzę 850 pro 1TB od 1850zł a evo od 1300zł Link to post Share on other sites
willis81 42 Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 ja brałem pro 1 TB za 1900zł, więc nie ma bata o taką przebitkę Link to post Share on other sites
Patyk 0 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) Proszę bardzo Samsung 850 Evo 1TB: http://allegro.pl/show_item.php?item=6406775268&snapshot=MjAxNi0wOC0xOFQxNDo0MDoxMVo7YnV5ZXI7YTA1NmEzZmU0MTlmMjM0ZjE0NDY0YjU4OTVmNjg2MDAzYjE0M2M3Njg2OWU5NDMyMWNlYjZkMTlkMmZiZmYyNA== Wczoraj osobiście kupiłem jeden. Samsung 850 PRO 1TB: http://olx.pl/oferta/dysk-samsung-ssd-pro-850-1tb-nowy-CID99-IDeIvnX.html#4e0a3aaa33 Ten gość ma wystawione też na allegro ale drożej bo po 1350 z powodu prowizji jaka strona narzuca: http://allegro.pl/dysk-ssd-samsung-850-pro-1tb-sata-iii-w-wa-i6425339545.html Oba dyski sprzedawane jako nówki z polskiej dystrybucji, sprzedawcy wystawiają paragony i wszystko jest na gwarancji i 100% legal. Coś kiepsko szukaliście Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez Patyk Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 100% legal. Yhm. Koleś wyleciał z tego forum jakiś czas temu i wracał kilka razy z multi-kontem. Wstawiał te same dyski parę razy, coś tam mocno nie grało, ale już nie pamiętam dokładnie, o co chodziło. Jeśli znajdujesz "okazję" o 1/3 tańszą od ceny sklepowej to w 99% nie jest to okazja, ale wałek. Link to post Share on other sites
Patyk 0 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) hmm nie wiem jaki wałek skoro sprzedaje na portalu który funkcjonuje w świetle prawa, więc jak coś wywinie to mi allegro kasę odda a jemu policja siądzie na tyłku i to on koniec końców będize miał problem a nie ja więc wałki można kręcić ale nie na portalu który funkcjonuje na bazie przepisów prawa. A to że ty wywaliłeś tyle kasy to albo kupiłeś dawno kiedy były takie chore ceny albo najzwyczajniej się wyfrajerzyłeś skoro dałeś 2 tyś za coś co kosztuje 700zł mniej. Podałem dwóch rożnych ludzi którzy sprzedają, rozmawiałem telefonicznie z oboma i każdy powiedział, że może wystawić fakturę i że dysk pochodzi z polskiej dystrybucji i jest fabrycznie nowy. Dzisiaj kiedy mamy odpowiednie przepisy prawne co do sprzedaży internetowej a allegro dodatkowo partycypuje w odpowiedzialności finansowej to już nie jest dziki zachód jak dawniej co ci cegłówkę w pudełku przysyłali zamiast telefonu. Dysk już idzie do mnie i jak coś napisze czy był to "wałek" albo bardzo cie zasmucę boś przepłacił jak diabli. Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez Patyk Link to post Share on other sites
wars045 65 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) bez faktur, bez paragonu tak? pełna fakturę vat ci wystawi? to napisz jaki masz paragon/fakture Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez wars045 Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 ja więc wałki można kręcić ale nie na portalu który funkcjonuje na bazie przepisów prawa. Widać, że Internet masz od wczoraj. Wałki na Allegro są na porządku dziennym. Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 też jestem ciekaw tej "faktury" ( widziałem już 851 sprzedawany jako 850 an allegro, lub używane z kilkoma rysami na obudowie , a to już unieważnia 10 letnią gwarancję, więc nic mnie nie zdziwi ) ogólnie dyski z allegro, czy używane czy "nowe" to zwykle jeden kanał ( oczywiście zdarzają się uczciwi, no ale odwiedzić znajomego co ma pc 3000 też zawsze można ) Link to post Share on other sites
Patyk 0 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) Widać, że Internet masz od wczoraj. Wałki na Allegro są na porządku dziennym. Jak się nie zna prawa to sie jest zawsze w plecy takie życie. Nie wiem co taka zawiść idzie, jakoś przez parenaście lat nie zdarzyło mi sie abym został oszukany i był z tego powodu w plecy. Trzeba umieć przed zakupem wypytać o wszystko i mieć to na e-mail bo potem na policję jest to jako dowód. Poza tym płacąc przez payu składasz reklamację i dostajesz zwrot. Kurde jak jesteście tak nagminnie oszukiwani to dajcie sobie spokój z kupowaniem przez internet. Nie ma i nie będzie nic co zabezpieczy przed brakiem rozumu. bez faktur, bez paragonu tak? pełna fakturę vat ci wystawi? to napisz jaki masz paragon/fakture A gdzie wyczytałeś, że bez faktur i paragonu, Przecież pisałem, że wystawiają dpwód sprzedaży, zresztą takim dowodem jest ślad po aukcji. I zawsze możesz zwrócić towar do 14 dni. Mało tego jeżeli towar jest niezgodny z opisem to wg prawa konsumenta sprzedający oddaje ci kase jaka płaciłeś za przesyłke i za odesłanie mu jej. Miałem tak parę razy i było wielkie zdziwienie a potem oburzenie bo najwyraźniej żaden matoł z kupujacych nie znał swoich praw i sie nie upomniał. A co do dysku to przestańcie trolować bo jak już pisałem jeżeli się okaże, że to wałek to napiszę to tutaj i przyznam rację, że nie da sie kupić w tej cenie a jeżeli okaże się, że jest tak jak w opisie aukcji to też dam znać i może ktoś kto jest na kupnie nie przepłaci. Oczekiwałem z waszej strony raczej, że to daj znać czy faktycznie jest tak jak w opisie, a nie taka fala hejtu. Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez Patyk Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Nie wiem co taka zawiść idzie, jakoś przez parenaście lat nie zdarzyło mi sie abym został oszukany i był z tego powodu w plecy. Mi również. Pewnie dlatego, że nie korzystam z magicznych "okazji". Nie bardzo również rozumiem, gdzie widzisz tutaj jakąkolwiek zawiść. Jeśli myślisz, że ktoś tutaj ma ból du*y, bo chcesz kupić sobie SSD to naprawdę trafiłeś jak kulą w płot. Mało tego jeżeli towar jest niezgodny z opisem to wg prawa konsumenta sprzedający oddaje ci kase jaka płaciłeś za przesyłke i za odesłanie mu jej. Yhm. Ma to ogromne znaczenie w przypadku kradzieży konta na Allegro. Link to post Share on other sites
Patyk 0 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Mi również. Pewnie dlatego, że nie korzystam z magicznych "okazji". Nie bardzo również rozumiem, gdzie widzisz tutaj jakąkolwiek zawiść. Jeśli myślisz, że ktoś tutaj ma ból du*y, bo chcesz kupić sobie SSD to naprawdę trafiłeś jak kulą w płot. Yhm. Ma to ogromne znaczenie w przypadku kradzieży konta na Allegro. A co ma kradzież konta na allegro do tego, że zakupiony towar jest niezgodny z opisem? To przecież zupełnie co innego. Swoja droga jak to sie stało, ze ci konto ukradli? Musieli ci zainstalować oprogramowanie szpiegujące i przechwycili hasło ale to jest raczej jak sie antywira nie używa. A co do hejtu to nie jest normalnym raczej taka reakcja, że się stawia, że to musi być wałek i że nie jest możliwe. To cuchnie zazdroscia, ze ktoś może mieć lepiej. Ok to bez sensu tak off topować o du**e marynie. Chciałem się tylko upewnić odnośnie zasadności mojego woboru dysku EVO. Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 To cuchnie zazdroscia, ze ktoś może mieć lepiej. Spójrz na moją sygnaturę, a później trzy razy zastanów się, dlaczego ktoś, kto ma taki konfig miałby komukolwiek zazdrościć jakichś gratów, a w szczególności budżetowego SSD na TLC... Swoja droga jak to sie stało, ze ci konto ukradli? Litości, naprawdę. Czy gdziekolwiek napisałem, że ktoś ukradł mi konto? Zdaję sobie jednak sprawę, że takie sytuacje nie są rzadkością, bo między innymi tego nauczyło mnie moderowanie forum - magiczne "okazje" pojawiają się u nas dość regularnie i w 99% przypadków jest to jeden i ten sam schemat. zasadności mojego woboru dysku EVO. W dobie dość niskich cen porządnych nośników, zasadność kupowania produktów na TLC jest zerowa. Ale ponieważ wszystko wiesz lepiej, a autor tematu wyboru, dodam, że słusznego, już dokonał - temat zamykam, bo nie ma najmniejszego sensu, aby próbować na siłę doradzać komuś, komu wydaje się, że wszyscy dookoła zazdroszczą mu okazyjnego zakupu. Link to post Share on other sites
Recommended Posts