Skocz do zawartości

NOWY KOMPUTER DO GIER I RENDEROWANIA FILMÓW -6000 /+/-

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera: GŁÓWNIE GRY I TWORZENIE FILMÓW 

• Maksymalna kwota jaką dysponujesz: PODSTAWA  6000 TYS ZŁOTYCH -EWENTUALNIE POSTARAM SIĘ DODAĆ WIĘCEJ 

Których części potrzebujesz?: KOMPUTER 

Czy będziesz podkręcać sprzęt? TAK 

Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?:NAJLEPIEJ FULL HD . W PRZYSZŁOŚCI DOKUPIĘ DWA NASTĘPNE 

Specjalne wymagania: WYDAJNE CHŁODZENIE ,16 GB RAMU ,1070 8 GB ? 

Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? NIE POSIADAM 

Własna propozycja zestawu: 4790 K ,GTX 1070 NIE REFERENT ,128 GB SSD +1 TB NA PLIKI ,16 GB OBUDOWA 

Inne: MOŻNA ZROBIĆ COŚ WIĘCEJ ? 

W czym ?
Sony vegas
Głownie gry,obrobka do tego obowiązkowo
Ps Widocznie napisałem ze chce tylko kompa w tej cenie Bez monitora .
Dla mnie 1440 p w takich chce grać
Zakladam dwa osobny temat do
Monitora ,ponieważ zawsze jest albo
Komp plus monitor
Dlatego uwazam,ze tutaj dwa tematy pomogą wam nieco w ukladaniu zestawu.
Plus komorka ,musze znalesc cos do 700 zl lub aprat do tej ceny ktory nagra dla mnie w fajnej jakości film

W zestawie chodzi o czysty komputer bez monitora ,myszki ,klawiatury,kamerki i innych tego typu rzeczy
Proszę jedynie o komputer bez monitora i systemu

Masz jakieś preferencje apropo obudowy, bądź kolorystyki jak i czy ma być cisza, czy wgląda na komponenty ?

Przykładowy zestaw:
e3-1230v5 + B150 Night Elf + Crucial Sport 2x8GB 2400 + mx200 256GB + Define R5 + gtx 1070 Armor OC + Grandis XE 1236 + Seagate 1TB + Enduro FM1 650w= ~5670 w morele.

Można obciąć na obudowie, zasilaczu, chłodzeniu, dysku i dołożyć do np. 6700k + płyta na z170 jeżeli będziesz podkręcać (ale tutaj też zależy czy renderujesz na procku czy grafice). Do gier owy Xeon wystarczy, jedyne co tracisz w porównaniu do 6700 (nie podkręcalne) to zintegrowana grafika.

//zestaw niekompatybilny 

Edytowane przez kajtek.

Nie będzie współpracować płyta na B150.  Tylko płyta na LGA1151 i chipset C232/236.

http://www.benchmark.pl/produkt/intel-xeon-e3-1230-v5

tego to nie wiedziałem, ale bardzo źle z ich strony że tak zrobili, stracą na tym sporo potencjalnych klientów, also dzięki za wskazanie błędu doczytam jeszcze apropos tego. 

Ludzie xenon do gier?Pierwsze słyszę

SMIEM WĄTPIĆ ZE DOSTANĘ KONKRETNĄ ODPOWIEDZ

Tak, xeony nadają się do gier, jeżeli żyjesz pod kamieniem to mogłeś tego nie wiedzieć (sam grywam na e5-2670) i często można je spotkać jako tańsze procki (szczególnie na x79, 1366 lga 771 gdzie w Polsce zamiast takich q9300/3820k czy 920 wsadzało się tańszego xeona którego oc-wało się poprzez bclk i miało się taką samą wydajność) na lga1150 jest 1230v3 i jakoś spokojnie można na nim grać, a kosztował bodajże 400-500pln mniej niż zablokowany i7-4770/90. 

Wy w ogole czytacie co piszę?

Sony vegas

....

Tak, jednak można w nim robić render zarówno na GPU jak i CPU, więc tutaj musisz być konkretny na którym sam renderujesz. 

Ta obernijcie sb na du**e

Napisałem ,jezeli trzeba dodam kasy

Nie rozumiem, ale mogę to przyjąć za obelżywe słowa. 

Może kilka słów o podzespołach ? - nieopłacalny zasilacz, taniej jest stabilniejszy CX550M na DC-DC, częściowo modularny i z dłuższą gwarancją, za 304zł jest VS550M już na full japońskich kondensatorach, za 330zł XFX TS Gold - w środku OEM Seasonica G550

HDD warto zmienić na WD10EZEX - obecnie szybszy niż ST1000DM003.

Poza tym warto wrzucić dwa dyski, przy czym jeden pod odczyt surowego, nieskompresowanego materiału, a drugi na zapis już gotowego wideo.

Edytowane przez 3ndurek

@up myślałem nad tym corsairem ale nie znalazłem go na morelach (moja wina). co do dwóch dysków, autor napisał, że głownie gry a obróbka w drugiej kolejnosci. wiem po sobie bo czasem również coś renderuje i taka opcja jaka ja mam wystarcza. sprawe zmienia sytuacja w ktorej autor tematu renderuje duzo wiecej, wtedy owszem, warto dołożyć do kolejnego dysku.