Skocz do zawartości

Ocena zestawu z GTX 1060 na pokładzie

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników tego forum!

Nadszedł czas na kolejny temat z serii "proszę  o pomoc w ocenie mojego zestawy" :).

Od razu zaznaczę, że totalnie nie znam się na sprzęcie komputerowym ale przeglądając forum i przeróżne strony internetowe mimo wszystko spróbowałem sklecić swój własny zestaw.

Bardzo proszę o ocenę i wszelkie uwagi do wybranych przeze mnie części.Komputer zamierzam zakupić nawet w tym tygodniu w jednym ze sklepów internetowych (prawdopodobnie x-kom ale jeszcze nie wiem na 100% gdzie).

• Zastosowanie komputera : internet, biuro, filmy, gry ( na pewno Wiedzmin 3,DOOM )
  • Maksymalna kwota : 4000 zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer?: jak najszybciej
  • Których części potrzebuję: wszystko
  • Czy będę podkręcać sprzęt?: nie
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: 1920x1080
  • Specjalne wymagania: cichy i wydajny:)
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) :brak
  • Własna propozycja zestawu:
  •  

Obudowa :Zalman Z3 PLUS USB 3.0  czarna

Płyta główna : MSI B150M MORTAR (B150 2xPCI-E DDR4)

Procesor : Intel i5-6500 3.20GHz 6MB BOX

Pamięć RAM : Kingston 8GB 2133MHz Fury Black CL14 (2x4096)
Karta graficzna : GeForce GTX 1060 6GB GDDR5

Zasilacz : Corsair VS Series 450W 80PLUS BOX

Dysk twardy : WD 1TB 7200obr. 64MB BLUE

DVD/CD nagrywarka : Lite-On iHAS124-14 SATA czarny OEM
Pamięć SSD : GOODRAM 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium PRO

System operacyjny:Microsoft Windows 10 Home PL 64bit OEM DVD

I teraz mam parę pytań do was:

1 Czy taki zasilacz wystarczy ?

2 Czy wszystkie wybrane przeze mnie komponenty będą ze sobą współgrały ?

3 Czy windows 10 to dobry wybór ? Wiele złego się naczytałem na jego temat w internecie.

4 Czy jest sens zakładać jakieś dodatkowe chłodzenia czy coś w tym stylu ?Zależy mi na względnej ciszy ale raczej nie chciałbym  przekroczyć tych 4000 zł budżetu.W żadne OC nie mam zamiaru się nigdy bawić

5 Czy taka obudowa Zalmana jest O.K ? Ma całkiem niezłe opinie i chyba nada się do takiej konfiguracji:)

6 Jakiej firmy wybrać kartę graficzną GTX 1060 ? Gigabyte,Asus,Palit ? Różnie bywa z tą dostępnością tych kart ale pojawiają się niektóre wersje  tu i tam.

7 No najważniejsze pytanie czy coś byście zmienili w tym moim zestawie ? :)

Edytowane przez kolo470
Zalman Z3 PLUS USB 3.0  czarna

w tej samej cenie jest częściowo wyciszany zalman r1  

MSI B150M MORTAR (B150 2xPCI-E DDR4)

jak chcesz mieć ładne widoki przez okno to celuj w ATX albo msi night elf 

: Kingston 8GB 2133MHz

do mobo z 4 slotami weź 2x4gb

1 Czy taki zasilacz wystarczy ?

taki zestaw wciągnie ~230W pod obciążeniem. Na samej linii +12V masz 408W. 

2 Czy wszystkie wybrane przeze mnie komponenty będą ze sobą współgrały ?

tak

3 Czy windows 10 to dobry wybór ? Wiele złego się naczytałem na jego temat w internecie.

nie korzystam, jednak styczność miałem i wolę 7, ale nie kieruj się koniecznie moją opinią. M$ i tak chce nas wszystkich "przekonać" do 10

4 Czy jest sens zakładać jakieś dodatkowe chłodzenia czy coś w tym stylu ?

dla ciszy choćby fera3 nie zaszkodzi, a pomoże.

6 Jakiej firmy wybrać kartę graficzną GTX 1060 ? Gigabyte,Asus,Palit ? Różnie bywa z tą dostępnością tych kart ale pojawiają się niektóre wersje  tu i tam.

palit ma całkiem niezłą wersję w dobrej cenie. Poza tym gainward phoenix, msi gaming... tyle, że różnie z dostepnością 

• Popieram 1

Dziękuje za szybką odpowiedz i sporo cennych uwag:)

Mam jeszcze parę dodatkowych pytań:

jak chcesz mieć ładne widoki przez okno to celuj w ATX also msi night elf 

Chodzi o tę płyte główną ? http://www.x-kom.pl/p/264963-plyta-glowna-socket-1151-msi-b150m-night-elf-b150-2xpci-e-ddr4.html

Jedyna różnica miedzy tymi płytami to podświetlenie LED tak ?

nie korzystam, jednak styczność miałem i wolę 7, ale nie kieruj się koniecznie moją opinią. M$ i tak chce nas wszystkich "przekonać" do 10

No właśnie do nowego kompa składanego od zera chyba nie ma sensu instalować starsze windowsy  skoro i tak jak to fajnie ująłeś Microsoft  chce nas wszystkich "przekonać" do 10 więc chyba wybiorę tę 10...

w tej samej cenie jest częściowo wyciszany zalman r1  

A możesz jeszcze polecić jakieś fajne i w miarę ciche obudowy do 250 zł max ?

palit ma całkiem niezłą wersję w dobrej cenie. Poza tym gainward phoenix, msi gaming... tyle, że różnie z dostepnością 

Znalazłem dostępną kartę Gigabyte GeForce GTX 1060 G1 Gaming 6GB , te inne które wymieniłeś to niestety   ciężko dostać na chwilę obecną.

Gigabyte to chyba dość solidna firma która nie od dziś jest w tej branży więc chyba znają się na rzeczy prawda ? :)

Ktoś miał jakąś styczność z ich kartami graficznymi ?

Zakładam ,że reszta podzespołów jest O.K ?:)

Edytowane przez kolo470

LED tak ?

nie tylko, też złącza, ale to przeczytaj sobie.

do 250 zł max ?

całkowicie wyciszony pax m70 jest za ~270zł

Gigabyte GeForce GTX 1060 G1 Gaming 6GB

jeśli chodzi o ciszę to jest ok

http://www.guru3d.com/articles_pages/gigabyte_geforce_gtx_1060_g1_gaming_review,11.html 

Zakładam ,że reszta podzespołów jest O.K ?

tak  

Jeżeli chcesz mieć parę bajerow i efektów wizualnych to możesz brać, ale na razie możesz odczuć spadki wydajności, bo nie wszystkie gry są dobrze zoptymalizowane na 10

Czyli lepiej byłoby zostać przy windows 7 ?

nie tylko, też złącza, ale to przeczytaj sobie.

Poczytałem trochę  i w sumie myślę nad zmianą płyty głównej  na jeszcze  lepszą :)
Nada się do mojego zestawu? Czy macie może jakieś lepsze propozycje w okolicach 500 zł ?

Po co Ci płyta na chipsecie Z170 skoro idziesz w CPU z zablokowanym mnożnikiem ? - jak już było wspomniane MSI B150 PC MATe lub B150M NIGHT ELF.

Mój błąd,gdzieś przeczytałem,że warto dopłacić do płyty  na chipsecie Z170.

To lepiej wybrać MSI B150 PC Mate czy tego Night Elfa ?:) Cena jest praktycznie taka sama.

No to już musisz sam wybrać, format ATX lub ciut lepsze audio i kolorystyka, która w obudowie bez okna raczej nie stanowi mocnego argumentu, no chyba, że wybierzesz SPC M35W  ;).

Dzięki:)Tego Night elfa raczej nie potrzebuję bo obudowa i tak będzie zamknięta i bez okna. Osobiście nie widzę też różnicy między płytą MSI B150 PC Mate MSI B150M MORTAR  oprócz tego ,że niby ta druga jest "dla graczy" cokolwiek to znaczy(???).

O.K czas na podsumowanie mojego zestawu po małych poprawkach. Prezentuje się on następująco:

Obudowa :SilentiumPC Pax M70 Pure Black

Płyta główna : MSI B150M MORTAR lub MSI B150 PC Mate (serio są jakieś różnice oprócz wyglądu?)

Procesor : Intel i5-6500 3.20GHz 6MB BOX

Pamięć RAM : Kingston 2 x 4 GB 2133MHz Fury Black CL14 

Karta graficzna : GeForce GTX 1060 (niereferencyjny Gigabyte/MSI/Palit w zależności co będzie akurat dostępne i w jakiej cenie)

Zasilacz: Corsair VS Series 450W 80PLUS BOX

Dysk twardy: WD 1TB 7200obr. 64MB BLUE

DVD/CD nagrywarka : Lite-On iHAS124-14 SATA czarny OEM

Pamięć SSD : GOODRAM 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium PRO

System operacyjny:Microsoft Windows 10 Home PL 64bit OEM DVD ( jednak zdecyduję się na 10-bardziej przyszłościowa :D)

Taki zestawik może być ? Jeśli moglibyście to proszę o krótkie potwierdzenie,że wszystko jest z nim O.K i będę go od razu zamawiał jeszcze dzisiaj.

Wszystkim wypowiadającym się w moim wątku jeszcze raz bardzo dziękuje :)

Edytowane przez kolo470
Zasilacz: Corsair VS Series 450W 80PLUS BOX

taka mała uwaga, kolega sporo wyżej napisał, że zestaw może potrzebowac max 408W. W takim razie może warto by było dołożyc kilka groszy do mocniejszego zasilacza aby nie pracował z blisko pełną mocą (temperatury beda mniejsze, bedzie mniej hałasował).

np https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-system-power-8-500w-bn241-773215/ ? może któryś kolega bardziej obeznany doradzi coś ciekawszego?

Co do grafy to chyba każdy sie zgodzi, że palit/msi to najlepszy wybór w przypadku 1060/1070/1080.

Edytowane przez FozzY

MSI B150M MORTAR lub MSI B150 PC Mate (serio są jakieś różnice oprócz wyglądu?)

W PC MATE masz więcej złącz z lepszym rozplanowaniem z racji na format ATX.

Co do karty, w niezłej cenie masz Gainward GeForce GTX1060 Phoenix 6GB DDR5 192bit (1708/8000) z cichym układem chłodzenia.

VS450 tutaj wystarczy, lecz jak masz budżet w zanadrzu wybierz lepszego elektrycznie, na modułach DC-DC z mocniejszymi kondensatorami i 5 letnią gwarancją, modularnego CX450M.

W takim układzie wezmę PC MATE:)

Ten  zasilacz CX450M nie jest niestety dostępny w sklepie w którym chce zamówić i złożyć kompa ( domyślnie x-kom).

Jest za to taki zasilacz :http://www.x-kom.pl/p/121494-zasilacz-komputerowy-corsair-cx500m-500w-bronze-box.html

Mogę dopłacić do niego jeżeli jest on o wiele lepszy od tego poprzedniego.

Nie nie, to jest starsza gorsza seria z grupową regulacją napięć jak i gorszymi kondensatorami. Jeśli w x-kom to w dobrej cenie masz jeszcze lepszego elektrycznie http://www.x-kom.pl/p/293662-zasilacz-komputerowy-fractal-design-450w-edison-m-80plus-gold.html

w środku OEM Seasonica serii G, jeszcze bardziej stabilny względem Cx450M.

• Popieram 1

Super wezmę ten zasilacz który podałeś:)

Cały zestaw prezentuję się więc tak:

Obudowa :SilentiumPC Pax M70 Pure Black

Płyta główna :MSI B150 PC Mate 
Procesor : Intel i5-6500 3.20GHz 6MB BOX
Pamięć RAM : Kingston 2 x 4 GB 2133MHz Fury Black CL14 
Karta graficzna : GeForce GTX 1060 (niereferencyjny MSI/Palit )

Zasilacz:Fractal Design 450W Edison M 80PLUS Gold
Dysk twardy: WD 1TB 7200obr. 64MB BLUE
DVD/CD nagrywarka : Lite-On iHAS124-14 SATA czarny OEM
Pamięć SSD : GOODRAM 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium PRO
System operacyjny:Microsoft Windows 10 Home PL 64bit

Dajcie znać czy teraz według was wszystko gra czy coś jeszcze wymieniać:)

Wygląda to ok. Niesttey w x-kom ceny 1060 są szałowe, a wybór również ograniczony. Masz tam w nie najgorszej cenie Gigabyte GeForce GTX 1060 G1 Gaming 6GB GDDR5

Co do kultury pracy wypada troszkę głośniej jak MSI Gaming X http://www.guru3d.com/articles_pages/gigabyte_geforce_gtx_1060_g1_gaming_review,11.html

o dziwo przy temperaturach jest spora różnica an korzyść MSI. Generalnie Palit Jestresm czy Gainward Phoenix w granicy 1400zł byłyby dobrym rozwiązaniem.

No właśnie prawdopodobnie wezmę tego Gigabyta bo zbiera całkiem niezłe recenzje .Na początku chciałem  MSI Gaming X  ale po pierwsze jest ciężko dostępny obecnie a po drugie  w x -kome chcą za niego aż 1599 zł  (!!!) co jest raczej średnio opłacalne moim zdaniem :)

Właśnie powoli składam kompa i zobaczyłem jedną rzecz w sklepie dlatego mam jeszcze jedno szybkie pytanie:

Warto wziąć te pamięci RAM HyperX 2x4 GB 2133MHz Savage Black CL13   zamiast tych Kingston 2 x 4 GB 2133MHz Fury Black CL14 ,dopłaca się niby te 2 dyszki więc zakładam ,że te pierwsze są w czymś lepsze 8-) 

Dzięki  za szybką odpowiedz:)

A tak przy okazji właśnie zauważyłem ,że ten 1060 Gigabyte u nich staniał o 50 zł ! Jeszcze dzisiaj jak patrzyłem był za 1499 zł a teraz jest za 1449 zł.Mam nadzieje ,że to nie jest jakaś używka którą ktoś oddał albo coś :P Swoją drogą ciekawe skąd ta obniżka.

Chyba już ostatnie szybkie pytanie :)

Jest sens dokładać taki cooler do procesora Intel i5-6500 3.20GHz ?

Link: http://www.x-kom.pl/p/291320-chlodzenie-do-procesora-silentiumpc-spartan-3-lt-he1012.html

Będzie o wiele bardziej cichy niż ten boxowy ? Jeżeli tak to te 6 dych mogę dorzucić jeszcze do zestawu aby zwiększyć komfort użytkowania.