Skocz do zawartości

Ulepszamy sprzęt benchmarkowców, piąta edycja

Recommended Posts

@grynkowski - chcesz wstąpić do G.R.U.P.E. Prawie 100 głosów to nie w tytkę dmuchał

EDIT: dla jumpera, żeby mu ciśnienie nie skoczyło, to żart...

Kopne cie w du*e i to zaraz :rudolph:

edit :

Dobra niech będzie ;) niech sobie żyje ale jak jeszcze raz sie pojawi jako kandydat w kokursie to pewnie już wygra.

@ sevae - masz szczescie ze multijumper nie jest tu modem,

pewnie grynkowski nie bedzie chcial bo teraz znajomi licza na rewanz za oddane glosy w tej edycji.

Ale wypada docenic ze sie przyznal i nie postapil jak *unio - zerwal calkowicie kontakty z portalem.

Gdyby grynkowski wygral i nie zostal zdyskwalifikowany a nastepnie sie przyznal ze kombinowal to byloby to okazanie odwagi cywilnej jakich malo w tych czasach.

Nie wygral przyznal sie - no dobra stary tez miales sporo odwagi.

@ sevae - masz szczescie ze multijumper nie jest tu modem,

pewnie grynkowski nie bedzie chcial bo teraz znajomi licza na rewanz za oddane glosy w tej edycji.

"Te dwa czołgi" po oku mi jadą ... sam grynkowki to pewnie kilkadziesiąt głosów i kilku kumpli po kilkanaście...

Tylko może nie wiedzieli kiedy zmienia się IP :rudolph:

Dobra panowie spokój, zakończmy ten temat bo tylko psuje się atmosfera :>

Warrk no ciekawy pomysł. Widać trzeba będzie o punkty zahaczyć. Tylko w tej liście zamieniłbym Radeona na GeForca (nie wiem czemu, nie lubie Radków, no nie wiem czemu). :)

A oprócz tego to jest ok, punktów trochę ruszyć można, zobaczymy co redakcja powie.

I jeszcze raz dziękuję za wszystkie głosy i propozycje, to moja trzecia materialna wygrana w internecie i bardzo się cieszę (wcześniej była jeszcze koszulka PC Formatu i paczka prezerwatyw od Unimila) ;)

Pozdrawiam :rudolph:

Core i7 920 1219 pln

Asus P6T SE Intel X58 813 pln

Patriot Viper DDR3 3x 2GB 1600MHz Cl8 538 pln

radek 4850 GDDR5 Gainward 599 pln

razem 3169 pln a z rabacikiem 5 % prawie 3000

Jak NV to moze:

GTS 250 Asus 512MB 2xDVI (PCI-E) Dark Kinght Cooler 579 pln ??

ale to prawie to samo co mozesz od redakcji dostac, na GTX260 nie starczy niestety a jest duuuuzo lepsza.

P.S. mam nadzieje ze z wygranych nagrod zrobiles odpowiedni uzytek i unimililes sobie zycie

ej ej , nie do konca mialem na mysli aby dac mu zyc... znaczy , nie chwalcie go za to ze sie przyznal...choc dobrze ze to zrobil teraz , bo gdyby wygral i sie rzyznal to bym mu up :rudolph:;):):D:P:D głową w j ;):cenzura::cenzura::cenzura: i by sie skonczylo spamowanie...

ale odwaga , trzeba przyznac 2klasa (nie pierwsza bo 1 jest gry sie nie popelni bledu /2 jed od 1 bledu do 2/... :rudolph::rudolph::rudolph:

no , skonczylem do k :cenzura: wy nedzy. amen.

grafa za darmo od redakcji, potem druga w SLI jak stanieją lub przesiadka na coś mocniejszego pojedynczego (GT300 lub jeśliby Ci "odbiło" to radek 58xx)

czyli jak grafa od redakcji to mamy ~500zł w kieszeni na inne bajery

chyba że redakcja zamiast GTS 250 "za dopłatą" zarzuci jakiegoś GTX 260 (chodzi mi o to że będzie on kosztował całość GTS 250 + różnica w cenie między tymi kartami z budżetu na upgrade)

pozdrawiam

Co do liczby głosów: Prawda jest taka że ostatnimi czasy bardzo żebrałem o głosy od znajomych. Aby zakładali konta na benchmarku i głosowali na mój profil. Jest to także reklama dla Waszego serwisu dlatego nie uważałem że to coś złego.

Spoko - niech rozwijają portal :)

Niestety pewną ilość kont założyłem także samemu do czego się przyznaje i obiecuje że w kolejnych edycjach nie będę brał udziału bo ten lapek to mój jedyny komputer. A jak sie okazuje nie spełnia wymagań. Co do blokady konta: nie uważam aby była konieczna. Bądźmy szczerzy łatwo ją obejść. A jak już pisałem nie zamierzam się już wtrącać w kolejne głosowania. I mogę nawet podpowiedzieć jak się uchronić w przyszłości przed takimi jak ja :D

Ty draniu! ;) Byłoby miło, gdybyś dał jakąś radę adminom w tej sprawie. 10 głosów więcej i byś wygrał... Poprzednim razem zabrakło ci chyba jednego głosu - ale nie powiem, że współczuję - jednak ci się należało (bez urazy :rudolph:).

TheSpeed ze starym sprzetem mozesz jeszcze wiele zrobic np:

http://www.demotywatory.pl/komentarze/2800#komentarze

A powaznie to przydaloby sie oficjalne zdanie redakcji w sprawie GForca i ewentualnie zakupu zasilki za punkty. Jezeli masz dostac grafe za friko to w sumie nie trzeba by tak bardzo oszczedzac np na chlodzeniu.

Zakladam ze rabacik dla benchmarka to minimum 5 % od kwoty brutto.

Wiec:

Core i7 920 1219 pln

Patriot Viper DDR3 3x 2GB 1600MHz Cl8 538 pln

Be-quiet Straight Power BQT E6-500W http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Be_quiet_Straight_Power_BQT_E6_500W/pelny,id,61245/ 365 pln

i jeszcze Scythe Mugen 2 186 pln

RAZEM: 3121, z rabatem 5% - 2965

GTS 250 Asus 512MB Dark Kinght Cooler 579 pln to mozesz dostac od redakcji i poza tym zostana jeszcze punkty.

Intel Core i7 920 2,66 GHz BOX 999,19

Gigabyte GA-EX58-UD4P 794,27

OCZ DDR3 2x 2GB 1600MHz CL7 Intel Extreme XMP 325,41

OCZ GameXStream 700W SLI 365,58

GeForce GTX 260 Gainward 896MB (Core216) GoldenSample (55nm) 605,74

Suma: 3090,19

Patyrzyłem tak w kierunku SLI, żeby TheSpeed mógł dokupić później drugiego GTX260 i cieszyć się mega wydajnością ;d Nie wiem tylko, czy zasilacz nie jest za słaby, no i, czy na te czasy już nie za mało ramu, mimo, że to 4GB DDR3...

PS. Kurde, tak dobierałem te części i przez chwilkę sobie pomyślałem, jakbym dobierał to dla siebie ;d Też wolę nVidię, ale między innymi takim 4770 bym nie pogardził ;p

Gratuluję i jednocześnie zazdroszczę zwycięstwa ;}

pamięci chyba lepiej na tripple-channel 3x 1GB już niż 2x 2GB, ale nie wiem

zasilacz to właściwie za mocny

ale tak jak pisałem wcześniej, nie ma dołączonego wentyla do proca (chyba) czyli jakieś +180zł na cooler (Mugen II)

pozdrawiam

Pamięci na pewno w tripple channel jakieś (ja również byłbym za czmś od OCZ), a co do karty jeśli trzeba będzie oszczędzać to ja mimo usilnej niechęci kolegi Speeda do ATI zaproponuje Radeona HD4770 mimo iż obecnie jest to karta widmo :rudolph:

@makkk

ceny maja byc brutto ewentualnie z malym rabatem (ja obstawiam 5 %),

TheSpeed jako zasluzony uzytkownik jeszcze przed konkursem mial dostac grafe od redakcji wiec prawdopodobnie ten punkt zestawu mozna pominac.

@kopec23

TheSpeed wykluczyl karty AMD - trzeba wybierac z GForcow.

Core i7 920 1219 pln

Patriot Viper DDR3 3x 2GB 1600MHz Cl8 538 pln lub

OCZ DDR3 3x 2GB 1600MHz CL7 Platinum 609 pln

Be-quiet Straight Power BQT E6-500W 365 pln

i jeszcze Scythe Mugen 2 186 pln

RAZEM (ram patriot): 3121, z rabatem 5% - 2965

RAZEM (ram OCZ): 3192, z rabatem 5% - 3032

GTS 250 lub lepiej GTX260 od redakcji

Za sprzedaz starych gratow i punkty benchmarkowe np. WC ??

@warrk

zasiłkę lepiej mocniejszą (na przyszłą rozbudowę OC, niby zapas jest, ale jak dla mnie 600W to minimum do sprzętu o tej wartości), RAMy jak dla mnie to nie ma co się zastanawiać - OCZ

grafę można pominąć - nie raz pisałem, że można potem drugą dać w SLI / zmienić na coś innego-mocniejszego-pojedynczego

warto jeszcze wliczyć w cenę Mugena II; najwyżej jak jest taka możliwość to punkty dołoży się do budżetu, będzie to wtedy ~3300zł

pozdrawiam

Z tymi punktami to jeszcze nie wiem, dlatego na razie się wstrzymajcie. Jak potwierdzę tą informację to będzie można nieco bardziej zaszaleć. A co byście powiedzieli na taki wariant?

CPU: Core i7 920

Chłodzenie: Scythe Mugen?

Mobo: Asus P6T SE

Ram: 3x 2GB

Zasilacz: Jakiś fajny 600W

Resztę zostawiamy. Grafę The Speed wymieni sobie sam?

Panie Tomaszu

właściwie wokół takiego zestawu cały czas krążymy

tylko pytanie jakie pamięci, bo jak Reapery to budżet raczej przekroczy, zwłaszcza z "fajną 600-watówką"

dlatego rozważamy poszerzenie budżetu o punkty i wtedy ładnie się wszystko mieści w cenie

grafę ma TheSpeed podobno obiecaną od redakcji GTS 250 dlatego to pomijamy

pozdrawiam

a więc kolega ma taką obudowę :rudolph:

http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Chieftec_BG_01B_B_SL__450W/pelny,id,57726/

i ten dysk

http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Samsung_SpinPoint_F1_160_GB_SATA_II_8MB_cache_NCQ_/pelny,id,73734,s,1/

i7 920 2,66

http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Intel_Core_i7_920_2_66_GHz_BOX/pelny,id,63328

Gigabyte GA-EX58-UD4

http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Gigabyte_GA_EX58_UD4/pelny,id,66188/

OCZ DDR3 3x 2GB 1333MHz CL7 Platinum Triple Channel http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/OCZ_DDR3_3x_2GB_1333MHz_CL7_Platinum_Triple_Channel/pelny,id,63978/

GeForce with CUDA GTX 275 Asus 896MB 2xDVI (PCI-E)

http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/GeForce_with_CUDA_GTX_275_Asus_896MB_2xDVI_PCI_E_/pelny,id,70609/

RAZEM NETTO 2995złotych i 97groszy

PZDR !

więc zamiast grafy http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/OCZ_GameXStream_600W_SLI/pelny,id,37214/ i wtedy grafę za pkt lub jak sprzedasz resztę części ;)

A co byście powiedzieli na taki wariant?

CPU: Core i7 920

Chłodzenie: Scythe Mugen?

Mobo: Asus P6T SE

Ram: 3x 2GB

Zasilacz: Jakiś fajny 600W

Mugen II :rudolph: ?

I można zamienić płytę na MSI X58 PRO albo Gigusia UD4. Przeczytałem kilka opinii, że ludzie mają problem z przekroczeniem BCLK=165/170 MHz na P6T SE co może udaremnić plan pogonienia Core'a do 4GHz (no chyba, że jakimś trafem kupicie inżynierskiego sampla z odblokowanym mnożnikiem ;) ).

@zeratul - we wcześniejszym moim poście zaproponowałem OCZ Intel Extreme XMP (w miarę tanie 1333MHz z CL7 podobno dobrze się kręcące).

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...