zajec 1 Napisano 29 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Witam, parę miesięcy temu poszukiwałem aparatu, wybór padł na Sony RX100, kupiłem go okazyjnie w lombardzie za małą kasę, ale czuje że wyeczerpuje jego możliwości, co raz więcej podróżuje, więcej nauczyłem sie o fotografii i fotografowaniu, a obsługa PS też nie jest obca. Tak jak wcześniej tak i teraz szukam aparatu do: podróży - różne zakątki świata od mokrych i zimnych fiordów po ciepłe kraje - czyli jak każdy, oraz szybkie cyknięcia na imprezie, urodzinach czy spacerze po górach. Potrzebuje aparatu wygodnego, nie chce wilekiej lustrzanki bo po 1. nie stać mnie na nią jeszcze po 2. wymaga czasu, cierpliwości itd żeby poprawnie robić zdjęcie. Mój budżet do ok 1500zł max mogę dorzucić ok 300zł ale to w wyjątkowych okolicznościach gdy naprawdę warto, aparat raczej używany bo z taką kasą nówki nie wyrwę. Teraz taka kwestia: kompakt premium czy bezlusterkowiec z wymienną optyką, możliwością rozbudowy, nauki itd? Co proponujecie ? czy zapatrywanie się na takie modele ma sens ? bo w budżecie zmieszczą się patrząc na alledrogo a to nie jedyne źródło zakupu Sony A5000 Panasonic Lumix DMC-GX7 Samsung NX30 SONY NEX-5n Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 29 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Jeśli nie stać Cię na lustrzankę to nie stać Cię też na bezlusterko, ceny obiektywów sa podobne a czesto droższe w bezlusterkach. Sposób użytkowania jest zasadniczo taki sam jak w lustrzankach więc ten argument tez odpada. Nie napisałes w czym ogranicza Cię aktualny aparat. Nawiasem mówiąc 1500pln na GX7? Niby jak? Cytuj Link to post Share on other sites
zajec 1 Napisano 29 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 (edytowane) Prawdopodobnie mam taki model, widzę gołym okiem różnice w zdjęciu miedzy lewą a prawą stroną, trochę za ciemne moim zdaniem szkło, skazanie praktycznie na szeroki kąt chcąc zachować jasność a co najważniejsze ja go kupiłem w lombardzie z papierami itd. jakiś baran to zastawił za śmieszną kasę, chce go sprzedać póki mogę jeszcze zarobić dołożyć i kupić coś z wymienną optyką bo w takim przypadku raz na rok będę mógł dokupić jakieś szkło. GX7 gdzie ? np tu: http://allegro.pl/aparat-panasonic-dmc-gx7-body-wi-fi-vat23-menupl-i6356331433.html na eBay jest więcej okazji nawet w mniejszej kasie. Twierdzisz że chcąc dokupować raz na jakiś czas szkło z lustrzance będzie taniej ? głównie chodzi mi o możliwie najlepsza jakość zdjęć wyjściowych i następnie w miare cenowo przystępne akcesoria w stawkę padł jeszcze Olympus E-PL6 bo cenowo poniżej 1500 jest. Co Wy możecie polecić ? Edytowane 29 Lipca 2016 przez zajec Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 29 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 (edytowane) Przecież to jest body. A obiektyw? Jeśli widzisz różnice w jasności zdjęcia po lewej i prawej a fotografujesz tak samo oświetlona powierzchnie to masz uszkodzony sprzęt. Co do kątów to rx100 bynajmniej na wąskim końcu nie jest jakieś mega szerokie. A na dłuższym masz więcej mm niż w większości obiektywów których w bezlusterkach i lustrzankach. Edytowane 29 Lipca 2016 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
DonFG 9 Napisano 30 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Trochę podróży z lustrem już miałem. Nigdy więcej. Czasem nawet nie chciało mi się go wyjmować nie mówiąc już o zmianie szkieł. Jeśli nie przeszkadza Ci brak wizjera to moja propozycja: http://allegro.pl/sony-alpha-a5000-body-ilce-5000-fv23-czarny-i5045930838.html Z używanych http://allegro.pl/nikon-j4-czarny-wifi-hdmi-100-sprawny-pokrowiec-i6368559554.html Co prawda matryca mniejsza niż APS-C, ale całość zmieści się do kieszeni. Lustro używane da się jak najbardziej kupić. Bierzesz D3100/D3200 + Nikkor 35mm 1.8G i zmieścisz się nawet poniżej zakładanego budżetu. Wymaga tyle samo czasu i cierpliwości, żeby zrobić dobre zdjęcie co każdy inny aparat http://allegro.pl/body-nikon-d3200-stan-idealny-prywatny-i6362448104.html + http://allegro.pl/af-s-dx-nikkor-35mm-f-1-8-g-w-pudelku-jak-nowy-i6378716956.html / Cytuj Link to post Share on other sites
zajec 1 Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Temat staną na wybierze między Olympus E-PL6 vs Olympus Olympus OM-D EM10. Pytanie pozostaje, który wybrać ? który jest bardziej przyszłościowy w kwestii rozbudowy, pogłębienia nauki i wprawy w fotografii ? oraz Interesować się używkami ? jaki przebieg ma body 10 000 ? 100 000 zdjęć? tak realnie a nie to co producent napisze, zadbana używka o przebiegu ok 1500 zdjeć ma sens ? Wyniki wyszukiwania Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 1500 zdjęć nastukasz na jednych wakacjach jak znam życie. Cytuj Link to post Share on other sites
zajec 1 Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 czyli to przebieg w zasadzie normalny, śmiało można brać pod uwagę taką używkę ? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Tak. Ważniejsze jest czy ma choć krótka (kilka m-cy) gwarancję bo ilość klatek to nie wszystko. Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
karol199641 0 Napisano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 z tego co kojarzę, to w sferisie wyrwiesz nowy aparat za taką kase Cytuj Link to post Share on other sites
Olimpia_00 0 Napisano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 A warto kupować tego typu sprzęt na promocjach? To jest z gazetek promocyjnych jak ta https://www.qpony.pl/saturn z Saturna? Czy jednak lepiej w sklepie dedykowanym fotografom? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) A co to za różnica gdzie kupisz jeśli sprzęt jest taki sam? W sensie i tu i tu ten sam model? Czy tylko nabijasz wejścia na te kupony? Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts