balonik_1 0 Napisano 28 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Witam, Mam problem z laptopem samsung. Wcześniej na tym laptopie był zainstalowany Windows 8. Z racji że nie przepadam za tym systemem byl zmieniony na 7. Wszystko działało jak należy. Po dłuższym użytkowaniu zmuszony byłem zrobić format. Windows 7 ładnie się zainstalował, ale podczas uruchamiania pc, po zniknięciu loga samsung ukazuje się czarny ekran. Żebym mógł odpalić w ogóle system muszę wcisnąć F10 i wybrać bootowanie z dysku i normalnie się system odpala. W biosie mam ustawione jako pierwsze botowanie dysk...nic to nie zmienia. Jak to możliwe że wcześniej działało a teraz muszę ręcznie odpalać system. Pomocy !! Już chyba cały internet przeczytałem i nic nie pomaga... Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 28 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 (edytowane) Resetowałeś ustawienia biosu na "fabryczne" ...? Edytowane 28 Lipca 2016 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
balonik_1 0 Napisano 28 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Tak, już tak robiłem, resetowałem całego biosa poprzez zworkę i nic. Właśnie zainstalowałem jakiś czas temu win 8 i odpala się bez problemu. Ale musi być zainstalowany win 7. Jeszcze nigdy z takim problemem się nie spotkałem. Cytuj Link to post Share on other sites
dividebyzero 5 Napisano 28 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Jak wygląda struktura partycji w tej chwili? Zrzut z diskparta wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 28 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Z czego instalowałeś siódemkę ? Cytuj Link to post Share on other sites
balonik_1 0 Napisano 28 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 (edytowane) z oryginalnej płyty win 7. https://zapodaj.net/8cfd605824a85.png.html https://zapodaj.net/a7de7810c907a.png.html https://zapodaj.net/a4bc5425707cc.png.html Edytowane 28 Lipca 2016 przez balonik_1 Cytuj Link to post Share on other sites
dividebyzero 5 Napisano 28 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Wejdź w BIOS i ustaw bootowanie najpierw Legacy/CSM. Mimo, że 7 siedzi na GPT, potrzebuje rozruchu sprzed ery UEFI, inaczej zamrozi ją przy starcie. Cytuj Link to post Share on other sites
balonik_1 0 Napisano 28 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 W biosie mam do wyboru: UEFI OS, CSM OS, UEFI and Legancy OS. Jak instalowałem winde miałem ustawione UEFI OS. Przy zmianie na ostatnią opcje jest dokładnie to samo. Przeleci napis samsung i czarny ekran. Cytuj Link to post Share on other sites
dividebyzero 5 Napisano 28 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 W takim razie spróbuj CSM. Cytuj Link to post Share on other sites
balonik_1 0 Napisano 29 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Tak już też próbowałem, bez skutku. Zainstalowałem w8 i odpala się normalnie o_0. O co chodzi ?! Cytuj Link to post Share on other sites
dividebyzero 5 Napisano 29 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Masz jakieś aktualizacje BIOS-u? Miewałem takie szopki, które czasem po aktualizacji (zwłaszcza modułu CSM) usuwają pewne bugi. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 30 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 (edytowane) Aktualizacja wskazana ale to chyba nie przyczyna problemów z rozruchem systemu Windows 7. Instalator Windows 7 z płyty jest przestarzały i nie działa w trybie UEFI. Koniecznie musisz stworzyć nowy instalator (najlepiej na USB) przystosowany do tworzenia i rozpoznawania partycji w systemie GPT dla UEFI. Wybór w bios trybu Legacy pozwala na instalacje właśnie starszych systemów w tym Windows 7 ale partycje na dysku muszą zostać stworzone od nowa, bo na GPT zainstalujesz Windows albo system może nie wystartować, bo boot manager może nie rozpoznawać systemu. Poradnik jak stworzyć instalator Windows 7 z UEFI http://www.download.net.pl/jak-stworzyc-bootowalny-usb-z-windows-7-dla-uefi/n/4274/ Edytowane 30 Lipca 2016 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
balonik_1 0 Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Poradziłem sobie. Wziąłem inna płytę z windowsem i wszystko działa Płyta ściągnięta z neta. Niesamowite, wychodzi na to że lepiej ściągnąć winde z neta niż instalować oryginalną Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts