Skocz do zawartości

Windows nie bootuje sie samemu

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z laptopem samsung. Wcześniej na tym laptopie był zainstalowany Windows 8.

Z racji że nie przepadam za tym systemem byl zmieniony na 7. Wszystko działało jak należy. Po dłuższym użytkowaniu zmuszony byłem zrobić format. Windows 7 ładnie się zainstalował, ale podczas uruchamiania pc, po zniknięciu loga samsung ukazuje się czarny ekran. Żebym mógł odpalić w ogóle system muszę wcisnąć F10 i wybrać bootowanie z dysku i normalnie się system odpala. W biosie mam ustawione jako pierwsze botowanie dysk...nic to nie zmienia.

Jak to możliwe że wcześniej działało a teraz muszę ręcznie odpalać system. Pomocy !!

Już chyba cały internet przeczytałem i nic nie pomaga...

Aktualizacja wskazana ale to chyba nie przyczyna problemów z rozruchem systemu Windows 7. Instalator Windows 7 z płyty jest przestarzały i nie działa w trybie UEFI. Koniecznie musisz stworzyć nowy instalator (najlepiej na USB) przystosowany do tworzenia i rozpoznawania partycji w systemie GPT dla UEFI. Wybór w bios trybu Legacy pozwala na instalacje właśnie starszych systemów w tym Windows 7 ale partycje na dysku muszą zostać stworzone od nowa, bo na GPT zainstalujesz Windows albo system może nie wystartować, bo boot manager może nie rozpoznawać systemu.   

Poradnik jak stworzyć instalator Windows 7 z UEFI

http://www.download.net.pl/jak-stworzyc-bootowalny-usb-z-windows-7-dla-uefi/n/4274/

Edytowane przez gepardmak