Skocz do zawartości

GTX 460 warto ?

Recommended Posts

Witam ;) . Mam taki zamiar kupić sobie nową kartę ;) Jest to GTX 460 i planuję go gdzieś zakupić dopiero za dwa miesiące :P i czy jest warto jeszcze ją kupować czy coś już lepszego ? I mam na to 800 zł max ! i może ktoś mi doradzi jaki model najlepiej wybrać bo tak się zastanawiam nad MSI GeForce GTX 460 Hawk ?

myślę ogólnie ze chyba nic się nie stanie jeśli zakupię sobie 1GB zawsze się przyda ? chyba ze się mylę ;) tylko teraz nie wiem czy warto czekać na 560GTX ?

Monitor mam 17 calowy ;o mały jest ale wydaje mi się ze lepiej brać te 1GB bo później jak kupie monitor to juz bedzie ;).

Podkręcona wersja 768MB będzie szybsza od 1GB mimo mniejszej szyny i mniejszej ilości ROP. Ja bym nie czekał na GTX560. Co do tej propozycji z GTX465 to nie wiem czy kolega wie ale 460 jest lepszy od 465, do tego bierze mniej prądu i ciszej pracuje. Chyba że wchodzi w gre odblokowanie GTX465@470 to wtedy inaczej to wyglada.

Wydaje mi się ze taki mój procesor ;d Intel Q9950 by chyba nie zblokował takiej 5870 ? a jest duża różnica wydajnością pomiędzy 460GTX a HD5870 ?

i tak sobie patrze i nic nie widzę zeby HD5870 był za 800 zł... jak 5850 nie które wersje stoją po 850 zł..

GTX 460 jest srednio 8-10% mniej wydajny od 5850, za to GTX 460 lepiej sie kreci i jest tanszy, a jesli chcesz kupic z niereferencyjnych chlodzeniem to tutsaj musisz juz dolozyc wiecej kasy za radeona. JA uwazam ze roznica jest na tyle mala, ze nie warto doplacac, GTX 460 to karta na pare lat, najlepsza konstrukcja zielonych od czasu 8800 gt i GTX 260, pozdro ;)

Gość usunięty

Wydaje mi się ze taki mój procesor ;d Intel Q9950 by chyba nie zblokował takiej 5870 ?

Hmm... Proszę bardzo, oto wykres:

http://media.bestofmicro.com/Z/Q/229382/original/Crysis%201280x1024.png

źródło: http://www.tomshardware.co.uk/build-bal ... 726-8.html

i tak sobie patrze i nic nie widzę zeby HD5870 był za 800 zł... jak 5850 nie które wersje stoją po 850 zł..

749zł za wersję "zwykłą" Sapphire HD5850 VAPOR-X która od wersji "toxic" rózni się tylko taktowaniem. Podkręcasz ręcznie i masz. Znajomy ma 900Mhz/1150Mhz bez zmiany napiec stabilnie na "toxicu" - myślę że na "zwykłym" też tak wysoko da się.

czyli mam rozumieć że HD5850 jest wydajniejszy od GTX460 ?

Tak. Nawet jak podkręcisz GTX460 to i tak jest słabszy bo... bo HD5850 tez można podkręcić ;)

MSI GeForce GTX 460 Hawk czy MSI Radeon HD5850 TwinFrozrII ? jaka brać ?

Tą, o której wyżej pisałem, czyli "zwykłą" VAPOR-X

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=27821

igorius tylko wiesz bym musiał wiedzieć jak podkręcić taka kartę :) a niestety nie wiem :(

ale wiesz jak sprzedam swoją kartę za 300 zł :) bo jest nowa bo dostałem nowa z gwarancji i dwa lata gwarancji :) to wiesz starczy mi na HD 5850 TOXIC

Suwakiem w sterownikach sobie podkręcisz. Nic nie trzeba umieć. Jak podkręcisz za mocno, to program sam Ci cofnie do dobrych ustawień.

PS To nie jest TOXIC, tylko Vapor-X. Chłodzenie takie samo, ale taktowania fabryczne inne.

Gość usunięty

PS To nie jest TOXIC, tylko Vapor-X. Chłodzenie takie samo, ale taktowania fabryczne inne.

Nie musisz po mnie powtarzać - przecież napisałem wyraźnie, że ten "zwykły" VAPOR-X różni się od "toxic" VAPOR-X tylko taktowaniami. A te można samemu zwiększyć ręcznie.

gorius tylko wiesz bym musiał wiedzieć jak podkręcić taka kartę a niestety nie wiem

Kręcisz w CCC czy MSI Afterburnerze, przesuwając suwak w prawo.

Igorus

Dałeś wcześniej bardzo fajny obrazek z zależnościami wydajności karty od posiadanych porcesoró. Dzięki, szukałem takiego czegoś.

GTX 460 to się chyba plasuje gdzieś między GTX260 a 285 więc wydajność przy posaiadaniu lepszego procesora niż 8400 nie zwiększa się, chyba dobrze rozumiem nie ? :(

@Mateusz1q to nie ja dałem te wykresy tylko igorius :)

Zależy jaki masz procesor i w jakiej rozdzielczości grasz. Zupełnie inaczej przedstawiają sie relacje między procesorami w FullHD:

http://media.bestofmicro.com/Z/S/229384/original/Crysis%201920x1200.png

Widać że nie ma większego znaczenia jaki procesor wybierzemy, ważne jest za to z jaką kartą współpracuje :(