Skocz do zawartości

Modernizacja czy wymiana platformy

Recommended Posts

Cześć, miałem zamiar zmienić ram i końcem roku grafikę. Już nawet podpytalem na forum i zdecydowałem co brać. Jednak nie byłbym sobą jakbym nie zaczął kombinować. Otóż na zakup ramu i grafiki chciałem ogólnie przeznaczyć ~1500. Liczę tak teraz jednak i sprzedając podzespoły które mam (oprócz HDD i obudowy) mógłbym pewnie dostać 1400-1500. Co daje mi budżet w okolicach 3000 na pc. Mając 3k poczekalbym do Zen i wtedy przesiadl się na Zen lub Kaby.

Czy taki plan ma sens? Czy byłoby to lepsze rozwiązanie niż modernizacja tego co mam?

Edytowane przez kubas246

Patrzyłem na 16gb Corsair 2400MHz CL11, później w październiku gtx1060. Już miałem zamawiać ram ale przyszedł mi do głowy taki pomysł ze sprzedażą prawie wszystkiego.

Po prostu zastanawiam się czy jest sens pakować kasę w tą platformę czy sprzedać i wymienić na nowsza.

Czy taki plan ma sens?

Okaże się jak będzie Zen i jak będzie Kaby. Ogólnie nie spodziewałbym się szału. Zen ma zacząć rywalizować z Intelem, a Kaby to kolejna kosmetyka poprzedniej generacji.

Patrząc na budżet. Z tych 3000 zł wydasz około 2000 zł na samą zmianę podstawki. Zostanie 1000 zł na GPU więc szału nie będzie.

Osobiście skupiłbym się obecnie na samej GPU. Patrz GTX 1060.  

Pewnie ze tak, to nie jest taka stara platforma. 

Ja sobie wlasnie buduje maszynke tylko do gier. 

Mocny OC i7 3770, szybkie ramy, i 980ti lub 970.

Troche poczytalem, popatrzylem. Wiesz moze sprzedac, moze skylake. 

Ale inwestycje jakie trzeba wlozyc, do przyrostu wydajnosci. Mega nieoplacalne. 

Wiem, jeśli Zen rdzeń v rdzeń przy podobnych taktowania byłby konkurencja choćby dla Ivy (o Haswell nie wspominajac) to nadal przy 8 rdzeniach i odpowiedniej cenie nie byłoby to głupie. Zawsze kasa może poczekać do 6 rdzeniowych prockow Intela w 2017. Zobaczę i zastanowię się. Kwestia jest taka, że mój i5 teraz da radę, zwłaszcza po OC, tylko za rok wyjdą nowe konsole i może się okazać że wymagania skocza w gore.

Edytowane przez kubas246

Wszyscy wszędzie polecają mi zostawić to co mam i zmienić ram + gpu. Rozsądek też tak podpowiada. Tak też zrobię, ram chyba załatwię za darmo (od czego jest promocja na voucher w morele :D ) a kasa zaoszczędzona w ten sposób pójdzie na inną zabawkę.

Kwestia taka, dostałem dziś ofertę. 1920zl za budę bez dysków i dźwiękowki. 1920zl, dorzucam voucher morele i 1000 i mam 3320zl na budę bez dysku HDD czy SSD. Już chyba bym się zmieścił z czymś ciekawym w takim budżecie zwłaszcza, że mogę poczekać nawet i do Zen.