Domso 0 Napisano 22 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Witam. Chciałbym podkręcić nieco moją kartę graficzną Gigabyte HD7950 3GB Aczkolwiek niestety nie mogę. W MSI Afterburner mam zablokowane napięcia (nawet po zaznaczeniu odblokuj w settings) Po próbie kręcenia na domyślnym napięciu, mimo zwiększenia zegara rdzenia i pamięci, odczułem tylko spadek wydajności. Dodaje screeny: http://i.imgur.com/XYRxcO6.jpghttp://i.imgur.com/nd3D0Iz.jpg http://i.imgur.com/hH8AfBm.jpg Myślałem na zmianą biosu, lecz nie do końca wiem jak to zrobić i dodatkowo nie wiem który bios umożliwiłby mi podkręcenie. Dodatkowo wspomnę że grafika ma 2 biosy (zmiana przełącznikiem na karcie graficznej).. [oba nie chcą się podkręcać] Pozdrawiam i proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 22 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 (edytowane) Kręć grafikę do stabilnych wartości bez zmiany napięcia. I nie będzie problemu. Jak odczułeś spadek, temperatura grafiki jaka jest w grach? Odpal log z gpu-z i pograj trochę może się grafika hajcuje i dlatego zrzuca takty, albo zasilacz kiepski z "murzyńskiej" listy. Edytowane 22 Lipca 2016 przez kamil_18_19 Cytuj Link to post Share on other sites
Domso 0 Napisano 22 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 (edytowane) Pograłem w wiedźmina 3 i temperatura oscyluje w granicy 67stopni (wczoraj wymieniłem paste termoprzewodzącą) Zasilacz to : CoolerMaster G750M RS-750-AMAA-B1, także nie wydaje mi się żeby to było to. Myślałem też nad zmianą biosu do F43 czyli byłby to downgrade, czy pomogłoby to? @edit Jakim programem wgrywać najlepiej bios? @edit2 Podkręciłem rdzeń do 1100Mhz, a pamieć do 1450Mhz Mimo że nie ma artefaktów i jest stablinie to nie czuje przypływu wydajności Furmark ma tyle samo fps, wiedzmin 3 tak samo. Nawet nie ma 1fps wiecej.. Coś tu jest nie tak. Dodam że suwak z sterowania zasilaniem dałem maksymalnie w prawo tzn. +20% Edytowane 22 Lipca 2016 przez Domso Cytuj Link to post Share on other sites
jahuu2237 0 Napisano 23 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Nie wiem jak z 7950, ale w 7970 od gigabyta od rev 2 w gorę nie można zmieniać napięć na rdzeniu. Jest to zablokowane w biosie gpu. Z tego co czytałem to wgranie biosu ze starszych rev nie wchodzi w grę bo gigabyte coś zmienił w sekcji zasilania i starsze biosy nie pasują. Tak przynajmniej jest w gigusiu 7970 wf3. Cytuj Link to post Share on other sites
Domso 0 Napisano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Właśnie też mam wersje rev 2 i faktycznie może to być problemem. Ale są jeszcze nowsze biosy od mojego, warto je wgrywać? ref Cytuj Link to post Share on other sites
Paaacz 4 Napisano 30 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Domso nic nie zrobisz, rewizje 2.> to gorszy sort. Też mam taką tyle, że 7970. zainstaluj GIGABYTE OC_GURU. Tam udaje mi się podbić zegary do 1090/6500 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Domso 0 Napisano 31 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 No cóż trudno Dzięki za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts