Under5 1 Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Witajcie, przejdę od razu do sedna. Mój config: Phenom x2 550 BE - bez OC bo za kilka dni/tygodni zmieniam go na 955 Pentagram Karakorum M3a770DE HAF922 Gainward 9800GT 1GBDDR3 Golden Sample 2*2GB DDr3 1333 Goodram Dyski to mało ważne. W większości gram na Xboxie 360 ale myślę, że już pora po mału ulepszać swojego blaszaka... Procesor ten co mam pod OC i powinno wystarczyć... Chociaż 4 rdzeniówka mnie mocno kusi... Grafika jest za głośna i za słaba no i tutaj zaczynają się schody... Z jednej strony stać mnie na jakiś minimalny przeskok czyli na np. 4890 (chcę mocniejszą kartę i cichszą)... Ma być do gier i wspierać monitory LED max 32calowe no i rodzielczość full HD. Myślałem nad 5850 albo 6850 ale to kurcze trochę przy drogo chyba... No i GTX460 mnie kusił... Sam nie wiem. Z kolei takie minimalne przeskoki... na tym po prostu się traci. Reasumując w temacie karty graficznej. 1. Wsparcie na filmów HD( jestem kinomaniakiem, filmy 1080p oglądam dosyć często, chciałbym aby karta miała jakieś wsparcie dla tego rodzaju filmów). 2. Monitor będzie LEDowy max 32cale 3. Gry... No i tutaj problemowo... Czy pchać się w DX11? Bardzo bym chciał... 4. Cicho ma być. Bo Golden Sample co mam teraz jest za głośne. Jeszcze dwie kwestie... Jak wyciszyć dysk twardy w miarę najtaniej? Nie chcę płacić 100zł za kieszeń! GTX460 w nimym nie jest lepszy od 5850, która jest kartą genialną. A co z odpowiednikiem 5850 tylko, że z nowej serii? Było juz porównanie, testy? Aaaa... Prosiłbym o jakieś alternatywy 1. Dobra karta, do gier, z DX 11 i w ogóle wypasik - to, jak będę przy kasie. 2. Karta lepsza od 9800GT no i cichsza - w miarę tanio. Myślę, że wolałbym jednak używki... Jakby nie patrzeć to zawsze taniej. Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Z nowych warto zastanowić się nad gtx460 i hd6850 obie od Gigabyte http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/1308346 http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/1687448 Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Obie z wyglądu są śliczne Powedzcie mi czy 6850 jest dużo lepsza od GTX 460? Pamiętam, że 5850 była wydajniejsza o 30%. Jak wygląda starcie 5850 vs. 6850 vs. 5870 ? Jeszcze pewne spostrzeżenia. A w czym pomoże kolejno GTX 460, 5850, 6850 w oglądaniu filmów HD? Jakieś wsparcie itp.? Czy może lepiej oszczędzić na karcie i kupiś Xonara ST? W większości gram na Xboxie a na kompie oglądam filmy HD... ale jak obejrzałem ostatnio porównania jakości obrazu w Xboxie i w kartach z DX 11 to niestety Xbox wypada nie za ciekawie. Z drugiej strony to kupować teraz kartę pokroju 4850 albo 4890 + Xonara to chyba trochę bezsens bo taką 48*0 już praktycznie trzeba wymieniać, żeby mieć jakość. Do tej pory miałem rozwiązanie takie: Do gier tylko Xbox Do filmów tylko komputer... ale, że 9800gt strasznie mi huczy postanowiłem go wyciszyć... jak się okazało accelero kosztuje ok. 100zł. Inwestować 100zł w przestarzałą kartę? Sprzedaję 9800GT za 200zł, dokładam 350 i mam gtx460. Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 witam , co kolega napisał jest oki , piszesz że chcesz wymienić 550 na 955 , może ty masz już 955...? , próbowałeś go odblokować??? Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Tak, probówałem, próbowałem odblokować i dwa rdzenie i jeden... niestety system nie wstaje. Szczerze mówiąc to kupowała x2 550 w celu odblokowania go bo mobo podoła, chłodziwo też ale dopiero potem się dowiedziałem, ze trzeba było kupić sztukę pewną anie najtańszą. Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 no cóż... ale ten proc jest ok,podkręć go tylko dobrze a kaskę przeznacz na chłodzenie i dołóż do karty Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Sam już nie wiem co robic... A zapytam z innej strony nieco... Dobra karta graficzna... dzięki niej można grać w lepsze gry w lepszej jakości ale czy tylko? Czy dobra karta graficzna pomaga w czymś jeszcze? Wspiera filmy HD ? Mając 32cale LED też pomaga? Bo tak się coraz bardziej zastanawiam czy nie kupić tańszej karty a nie dołożyć do Xonara ST A co do proca... JEstem teraz na XP PRO SP3 32bity... Jak zmienię system(za 2 tygodnie) na Seven 64bity i dodatkowo podkręce proca to może styknie... Na XP zawirusowanym, nie reinstalowanym od póltora roku czasem przymuła mu się zdarzy. No i w sumie charakter użytkowania karty graficznej trochę przemawia na niekorzyść kupna droższego modelu. Jestem człowiekiem zajętym, nie mam zbyt wiele czasu na granie/oglądanie filmów. No chyba, że są ferie albo wakacje... Pograć lubię ale żeby zaraz płacić za to 700zł? Gdyby 4890 była tańszą kartą to pewnie bym ją kupił ale kosztuje nie całe 500zł... dokładając 70 mamy GTX460. Lubię mieć dobry sprzęt do grania, filmów itp. ale tak się składa,że póki co za dużo kasy to nie mam i chcę przemyśleć swój zakup. To zasada błędnego koła... Za 500zł mam 4890 - fajna, mocna, cicha ale bez rewelacji technicznych, bez DX11 Dokładam 100zł, GTX460, OC, fajna, mocniejsza, technicznie nowoczesna, z DX11 ale na DX11 może jej brakować mocy Dokładam 100, 6850, OC, zawalista, super mocna, podoła DX11, mocy jej nie powinno brakować. Ale to już 700zł - to duzo dla mnie. Ile mogę wziąć za mojego 9800GT? Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 ja mam podobnie jak ty, proca mam tylko 555 i kartę 8800gt i jestem bardzo zadowolony ,wszystko mi ładnie chodzi , crysis, warched , wiedzmin, pięknie chodzi , też myślałem o zmianie qrafy ale doszedłem że to tylko ,,chęć posiadania,, kupię nową jak mi ta padnie albo naprawdę nie będzie w nią już grać , co do oglądania na tv to nasze 8800 i 9800 są spoko, co do zmiany systemu to też żaden problem, wszystko jest kompatybilne, co do nowszych kart fakt będą dużo szybsze będą obsługiwały direkt11 edit, ja na twoim miejscu kosztem proca dołożył do karciochy , proc ci w zupełności wystarczy ,podkręć go na jakieś 3,6 i wszystko będzie ładnie chodziło , co do ceny to zorientuj się na alegro. Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 "Chodzenie""chodzeniem"... jakości bym chciał 9800GT to słabizna... już mój Xbox ma lepszą jakość grafiki... Zacząłem się właśnie zastanawiać czy kupno Xonara St ma sens - mam Z5500, które mają zewnętrzny dekoder a kompa i tak podłączam kablem Coaxialnym... Proca nie zmienia, zmienię system to zaczną lepiej pracować dwa rdzenie a nie jeden, zrobię mu jeszcze OC a poza tym przerzucę się z systemu 32bitowego na 64bitowy. Duużo lepiej będzie Poczytałem troche o 6850... fajna karta, wspiera i filmy i HD no i jest naprawdę mocna... A jak na jej tle 5850? duzo gorzej? W grach słabsza, mniej dodatkowych rzeczy wspiera, tak? Wiecie jak to jest... weszła seria 6000 ludzie zaczną sprzedawać 5850 i inne z serii 5000 coraz to taniej. Dorwać np. używkę 5850 taniej niż GTX460 by kosztowała było by miło Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 z tym porównaniem do xboxa to chyba troszkę przesadziłeś , psx3 jest chyba lepszy od xboxa , porównywałem fife11 na psx i na moim kompie i grafa jest dużo lepsza na kompie co do graf to 5850 jest ciuteczek lepsze od 460 i to nie zawsze , nvidia wspiera więcej gier masz też cuda i physx ,każdy wybór będzie dobry Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Myślę, że nie przesadziłem. 1. GTAIV Ballada - na 9800GT to nawet nie ma co tego instalować a na Xboxie śmiga aż miło. 2. Mafia 2 - na 9800GT? Oj chyba jednak bym tego nie robił. Psx napisałeś, chodzi Ci o Ps3,tak? Ono jest gorsze od Xboxa - ale nie spierajmy się o to:D Cytuj Link to post Share on other sites
Lukaszbass 116 Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Na to ci do filmow 4 jaja? na co do filmow karta za 500-600 zl? .skoro grasz na x-boxie a filmy ogladasz na kompie to nic nie ma tu do zmainy jedynie co to format i na nowo postawic system. Bez sensu jest wydanie pieniedzy w nowego proca i nowa karte skoro i tak nie zostanie to wykorzystane. Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 no fakt mafia ,metro biedzie lipa , ale jakby nie patrzyć jakość naszych kart będzie lepsza od konsol , co do porównania jakości konsol to zdania są podzielone równy poziom , gdzieś wyczytałem że w psx3 siedzi odpowiednik 6.... tak więc słabszy , co do wyboru kart to 460 1gb ewentualnie 6850 , chyba że jak wspomniałeś jakaś tania używka... Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Łukasz, bardzo mądrze piszesz... Po co? Bo widzisz... Proca nie zmieniam bo tak naprawdę to nie rozwinął on jeszcze skrzydeł(nie było OC, system mam 32bitowy) także będzie spoko jak W7 zainstaluję. Co do grafiki... Ta, co mam chodzi na głośno... Sprzedam ją za ok.250zł + 100zł za które kupiłbym chłodzenie no i dokładam ze 400zł i mam coś całkowicie nowego. Co do kart... Byłem na stronie AMD i NVIDA i powiem Wam tak, wg. producentów Nvidia jest lepsza. Bo karta graficzna w dzisiejszych czasach może pomagać w wielu rzeczach: 1. Purevideo - o ile jest tak, jak podaje producent to fajnie:) 2. Physix - tego nie trzeba wyjaśniać powala! 3. Cuda - nie wiem czy dobrze rozumiem istotę tej funkcji... pomaga w konwertowaniu filmów np. tak? Jeśli tak to można sie bez tego obyć ale jak wiadomo przy konwersjach róznego rodzaju mocy obliczeniowej nigdy za wiele. Jest sobie GTX460... a jakbym chciał GTXa tylko ciut mocniejszego - podobnego pod względem mocy do 6850 to co bym musiał kupić? Mając na uwadze mój nie za duży budżet i stosunek cena/jakość. Duzy, chyba nie masz konsoli Mój koleg ma GTS250 i widziałem u niego i GTA IV i Mafię 2, jest gorzej niż na Xboxie! Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 hehehe , nie może być , blaszak jest na pewno lepszy , a 460 polecam od gigabyte , najlepsza jest Gigabyte GV-N460SO-1GI fabrycznie podkręcona selekcjonowane części dobre chłodzenie ale i odpowiednio droższa , wyszła ostatnio nowa Gigabyte GV-N460OC2-1GI też podkręcona niezłe chłodzenie , najbardziej chodliwa i tańsza Gigabyte GV-N460OC-1GI , zdecydowanie nie polecam Gigabyte GV-N460SE-1GI mocno okrojona Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Podoba mi się ta najdroższa wersja Kosztuje 750zł, dokładając 70zł można na allegro dorwać 6870... Wiecie od czego teraz wszystko zależy? Od tego jak działa Physix, Purevideo i CUDA w rzeczywistości. CUDE olewam ale PH i PV jakby działały tak jak powinny to byłoby to to... Za GTX460 przemawiają: 1. Purevideo 2. CUDA jakby nie patrzeć 3. Physix!! 4. OC Za 6850/70 przemawia tylko i wyłącznie moc do gier... No i te wszelkie Eye ale wolę mieć jeden monitor niż kilka. Gdyby chodziło tylko o gry to pewnie lepiej spiałbym się 6870/50 pomimo braku physix ale jak już wspomniałem jestem kinomaniakiem. Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 słuchaj , a może coś z 6950? z tego co wyczytałem to można łatwo z niego zrobić 6970 , wystarczy tylko wgrać bios od 6970 , karty na razie ciutek drogie ale dużo wydajniejsze ,mniej żrą prądu , może warto troszkę poczekać, sprzedasz starą grafę zaoszczędzisz na procu i masz grafę wyczesaną Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Karty w cenie 6950 odpadają. Do czego będzie mi służyła karta graficzna? 1. Filmy HD, Purevideo jako wsparcie od zielonych i jakieś AVIvo od Radków... zgłupiałem już 2. Gry takie jak np. Mafia... bo cholernie duża różnica w jakości jest pomiędzy Mafią na kompa z GTX460 a Xboxem... Z kolei GTAIV tylko i wyłącznie na Xboxie. Także z tym graniem to tak różnie. GRafy wyczesanej nie potrzebuje. Niech ktoś w końcu powie coś o Purevideo... ma to sens? PV vs. AVIVO - jak to wygląda? Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 w takim razie 460 , a tu masz http://www.nvidia.pl/page/purevideo.html Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Duzy, to, co mówi producent wcale nie musi być prawdą w rzeczywistości. Miał ktoś do czynienia z Purevideo? Apropos GTX460 od Gigusia. Różnica między najdroższą a najtańszą wersją to ok.80zł. Czy warto? Co to da? Cytuj Link to post Share on other sites
lewas 0 Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 sory ale ty chyba szukasz dziury w całym postaw system na nowo,podkręc procesor i karte to dopiero zobaczysz ile można wyciągnąc z 9800gt filmy fullHD bez najmiejszego problemu pójdą na 8600gt a jak (to ty stwierdziłeś) na okazjonalne granie spokojnie wystarcza twoja karta no chyba że do grania raz na jakiś czas musisz miec fullHD i 100+fps Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witajcie raz jeszcze, sporo czytałem, myślałem i przeglądałem. Doszedłem do pewnego wniosku. 9800GT to dobra karta ale chodzi zdecydowanie za głośno. Chcę kupić do niej jakieś nowe chłodzenie, żeby było ciche i wydajne (ponieważ kręcę ją na maxa do gier). Chcę na to przeznaczyć ok.100zł. Gwary i tak nie mam więc chłodzenie można zmieniać. Ale... Z drugiej strony... 9800 można sprzedaż za 250zł + 100zł na chłodzenie daje nam 350zł... Dokładamy 100zł i można kupić coś ciekawego np. 4890 lub GTX260 216sp. No i moje pytanie: czy warto? Kupno chłodzenia spowoduje to, że stracę potem na sprzedaży i dłużej nie zmienię karty. Tak więc kupno GTX260 z dobrym fabryczym chłodzeniem wydaje mi się sensowne. Co o Tym sądzicie? PS. Chcę zmienić x2 550 na 955 BE C3... dlaczego on jest taki drogi? Kosztuje 500zł a przecież cały czas wychodza nowsze i mocniejsze proce. Gdzie dorwać tanio ten procesor? Gdzie szukać używek? PSS. Jak w najtańszy sposób wyciszyć dysk 3,5cala HDD? Nie chodzi mi o położenie go na gąbce na dnie budy tylko o coś stałego. Przypominam, że mam CM HAF922. Ma być wydajne i ciche bo sporo pracuję przy kompie. A zwłaszcza w ferie No i w miarę tanie. Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Jeżeli już korzystałeś obficie z CUDA i dalej chcesz z tego korzystać, to bierz GTX260 core 216 w 55nm, tylko nie napalaj się i nie przepłać. 450PLN z niereferencyjnym chłodzeniem to absolutny maksymalny pułap, w tej cenie widziałem na forum 4890 od leona, nie jest to złe rozwiązanie o ile nie zależy Tobie na cudactwach. Jeszcze lepszym byłoby wstrzymać się ile tylko można. Ja robiłem parę lat temu zmianę z Venice 3000+ (@2.7Ghz) z 6800GS na pokładzie, skok był wyraźny, bo pojawiały się gry, które by działać wymagały drugiego rdzenia. Poza tym grałem na starej konfiguracji w Assasin Creed, dało się, ale dźwięk się troszkę przycinał. I max detale to na obrazkach oglądałem, a właściwie na slajdach. Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Właśnie nie wiem czy chcę korzystać z CUDA bo nigdzie nie mogę znaleźć testów i opinnie na jej temat. Dajcie linki jak możecie, 5770 też mi się podoba Cytuj Link to post Share on other sites
MrMoon 0 Napisano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 To znaczy CUDA to na razie chyba bardziej marketing. Wsparcie maja aplikacje do obróbki video (Premiere), AutoCad, Photoshop CS4 i w większym stopniu CS5 (do konkretnych operacji). Więc sobie odpuść raczej to Osobiście rozmawiałem z programistą z Anglii, który pracuje przy tworzeniu programu graficznego i nie przewiduje wdrożenia tej technologii bo na chwilę obecną nakład czasu i środków nie da na tyle wymiernych korzyści żeby to wdrażać już teraz. Na wysyp aplikacji wykorzystujących te CUDA nie ma co na razie liczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts