Skocz do zawartości

Monitor 144hz TN czy 60hz 21:9 IPS z FreeSynciem?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez TheFinition,

Recommended Posts

http://www.komputronik.pl/product/304796/Elektronika/Peryferia_PC/iiyama_G_Master_Red_Eagle_GB2488HSU_B2_1ms_144Hz_FreeSync_.html?st=mt_23122013&referer=1&hash=a5dbd4cddd29cb842415685bcf4bc254&u=OTEuMjQ2LjY2LjE0Mw==

A co powiecie o tym? Wygląda świetnie - 144Hz, FreeSync, 24' 16:9 FullHD w przystępnej cenie (nie chcę tego AOCa, podobno wygląda jak g**no.)

Edytowane przez TheFinition

Tu masz rejencje:

https://us.hardware.info/reviews/6485/iiyama-g-master-gaming-monitors-review-gb2488hsu-ge2788hs-gb2888uhsu

Jedyna wada jaką znalazłem na początku w specyfikacji to freesync max 120Hz, reszta jest w miarę przyzwoita zważywszy że dostajemy pivota, ciekawe tylko jaka jest minimalna jasność ekranu możliwa do ustawienia...

pozdrawiam

• Popieram 1

http://www.komputronik.pl/product/304796/Elektronika/Peryferia_PC/iiyama_G_Master_Red_Eagle_GB2488HSU_B2_1ms_144Hz_FreeSync_.html?st=mt_23122013&referer=1&hash=a5dbd4cddd29cb842415685bcf4bc254&u=OTEuMjQ2LjY2LjE0Mw==

A co powiecie o tym? Wygląda świetnie - 144Hz, FreeSync, 24' 16:9 FullHD w przystępnej cenie (nie chcę tego AOCa, podobno wygląda jak g**no.)

A widziałeś AOC na własne oczy ? Ja mam akurat idealny model dla Ciebie AOC P2460PF. Sam z niego korzystam i ba! wygląda nawet lepiej od wiele droższych modeli, Ma porządne TN, 144Hz, FreeSync i jest tańszy od tej Iiyjamy. 

Co do tego LG.

To tak naprawdę zależy od tego w co grasz. Jak grasz w gry pokroju BF4, CS:GO czy inne sieciowe strzelanki do celuj raczej w 144hz. Jak w inne gry to polecam ci właśnie monitory Ultrawide IPS albo zwykłe monitory IPS FullHD.

• Popieram 1

A widziałeś AOC na własne oczy ? Ja mam akurat idealny model dla Ciebie AOC P2460PF. Sam z niego korzystam i ba! wygląda nawet lepiej od wiele droższych modeli, Ma porządne TN, 144Hz, FreeSync i jest tańszy od tej Iiyjamy. 

Co do tego LG.

To tak naprawdę zależy od tego w co grasz. Jak grasz w gry pokroju BF4, CS:GO czy inne sieciowe strzelanki do celuj raczej w 144hz. Jak w inne gry to polecam ci właśnie monitory Ultrawide IPS albo zwykłe monitory IPS FullHD.

Przepraszam, ale gdzie Ty w ogóle ZNALAZŁEŚ ten monitor? Na żadnym portalu aukcyjnym, na morelach, w rtveuroagd, nigdzie nie ma takiego modelu. :P

I tak teraz się zastanawiam czy warto celować w te 144Hz, jeżeli jak na razie w mojej 2-letniej karierze CS:GO mam rozegrane 25 godzin, a tak naprawdę większość czasu poświęcam na przeglądanie internetu i granie w takie League of Legends czy Wiedźmina... Czy klatki w takim Wiedźminie mocno spadną po podniesieniu tej rozdzielczości w poziomie z 1920 do 2560 tak swoją drogą? To dalej FullHD z tego co słyszałem.

Literka mi się pomyliła :P Chodzi oczywiście o AOC G2460PF :) http://www.ceneo.pl/43522477

Skoro nie jesteś nałogowym graczem CS:GO to nie ma sensu brać monitora z 144Hz. No chyba że miałbyś 2x GTX 1080 to wtedy w takim wieśku czy innych grach warto byłoby mieć te 144Hz.

Pytałem o niego już dawno na /r/pcmasterrace.

Oryginalna odpowiedź w jęz. ang na reddicie: 

As I have my own experience with this monitor and answered towards a similar question over a month ago, I'll just copy+paste my answer and add a bit.

"After some research resulting in no real conclusion other than "Well the AOC offers great features for it's price and if you can live with a bit washed out colours, it's a real bang for the buck.", I went to my local hardware dealer and bought it, set it up and well, it was in my possession for about two days.

And here are the reasons for that being the case:

• Colors are plain awful, no matter which profile, which recommended setting or even after calibration from a friend with the help of his colorimeter, they just looked wrong
  • black doesn't look like black at all, it's more of a dark greyish color
  • even setting the brightness to literally 0 my eyes started burning after around 2hrs of usage, even quicker when working on documents or with bright backgrounds

It has a nice price for the features it provides, but I really recommend checking it out in person or see if it is possible to return if you don't like it before purchasing."

While many people always recommend IPS for colour accuracy, there are also TN panels offering way better image quality than the G2460PF. After some more trial and error I got myself a BenQ XL2730Z and didn't regret it once. Yes it is TN and not IPS, but with little calibration it offers quite good color accuracy and the 144Hz 1440p panel does a great job, especially in combination with FreeSync. And as long as IPS glow isn't dealt with entirely, I cba to buy IPS anyways.

Co o tym sądzisz?

Napisał on mniej więcej, że:

- kolory są strasznie słabe

- czarny wygląda jak kupa

- ustawienia jasności są popsute (oglądałem też inne recenzje i była dokładnie ta sama wzmianka), tj. wszystko jest za jasne

Polecił on BenQ XL2730Z, no ale niestety nadwyżka +1000zł jakoś do mnie nie przemawia :/

@temat

Jak na razie jestem przy LG 29UM68-P, 21:9 2560x1080 60Hz FreeSync za 1300zł, jeżeli ktoś ma inne propozycje proszę pisać.

chodzi mi tu o LG 29UM68-P

Na wstępie zaznaczę że ten monitor po włączeniu Freesync działa z częstotliwością 75hz. Masz radeona 390 więc jest to idealne połączenie.

I ma o niebo lepsze kolory (IPS) niż wszystkie wymienione tu monitory (TN)

Więc jeżeli wolisz podziwiać krajobrazy niż śledzić wzrokiem ile masz fragów w CSie czy Battlefieldzie to jest to monitor dla Ciebie

Musisz też wiedzieć że tutaj na forum jest dużo osób które grafikowi poleciłyby monitor 144hz na matrycy TN  :D

Prawie zapomniałbym. LG 29um68 posiada freesync range 40-75hz, ale bez problemu programem CRU schodzimy do wartości

35-~80hz.

Polecam 8-)  Będziesz pan zadowolony, no chyba że zamiast wzdychać do zachodów słońca w np. Wiedzminie, wolisz wyblakłe kolory i 144hz na De_Dust2 w CSGO, które to 144hz napewno lekką przewagę da.

To tyle, wybierz pan coś i tyle, zawsze można zamówić przez internety i do 14 dni zwrócić jak się nie podoba.

• Popieram 1

Na wstępie zaznaczę że ten monitor po włączeniu Freesync działa z częstotliwością 75hz. Masz radeona 390 więc jest to idealne połączenie.

I ma o niebo lepsze kolory (IPS) niż wszystkie wymienione tu monitory (TN)

Więc jeżeli wolisz podziwiać krajobrazy niż śledzić wzrokiem ile masz fragów w CSie czy Battlefieldzie to jest to monitor dla Ciebie

Musisz też wiedzieć że tutaj na forum jest dużo osób które grafikowi poleciłyby monitor 144hz na matrycy TN  :D

Prawie zapomniałbym. LG 29um68 posiada freesync range 40-75hz, ale bez problemu programem CRU schodzimy do wartości

35-~80hz.

Polecam 8-)  Będziesz pan zadowolony, no chyba że zamiast wzdychać do zachodów słońca w np. Wiedzminie, wolisz wyblakłe kolory i 144hz na De_Dust2 w CSGO, które to 144hz napewno lekką przewagę da.

To tyle, wybierz pan coś i tyle, zawsze można zamówić przez internety i do 14 dni zwrócić jak się nie podoba.

Tak myślałem, że to będzie lepszy wybór.

A do pana trochę mi daleko, bo jeszcze 2 lata (a mam nadzieję, że i trochę więcej), jednak dziękuje za uprzejmość. :->

Zaintrygowała mnie za to wzmianka o zwrocie do 14 dni - jak to działa?

https://prokonsumencki.pl/blog/zwrot-towaru-zakupionego-przez-internet-przez-konsumenta-nowa-ustawa-konsumencka/

w skrócie, wszystko co zamówisz przez internet i nie zniszczysz możesz do 14 dni odesłać do sprzedawcy bez podania przyczyny a on musi zwrócić pieniądze

+przeczytaj jak działa Freesync, bo to bardzo fajna opcja. Jeżeli denerwowało Cię podczas grania rozrywanie ekranu (tearing) podczas szybkich ruchów, czy też krótkie przycinanie się gry (FPS_DROP) to Freesync eliminuje te dolegliwości

I jak zwykle na koniec przestrzegam. Jak monitor przyjdzie to warto przeprowadzić test na badpixele, backlightbleeding, jak jakieś są to odesłać i niech przyślą lepszą sztukę (dlatego warto zamówić przez internet bo można w takich przypadkach odesłać do 14 dni, a nie bawić się z rękojmią czy reklamacjami)

a jak już będzie dobra sztuka na biurku to zkalibrować monitor, żeby miał jak najbardziej zbliżone kolorki do rzeczywistych:

http://www.lagom.nl/lcd-test/

i to tyle, pozdrawiam

• Popieram 1
  • Rozwiązanie

https://prokonsumencki.pl/blog/zwrot-towaru-zakupionego-przez-internet-przez-konsumenta-nowa-ustawa-konsumencka/

w skrócie, wszystko co zamówisz przez internet i nie zniszczysz możesz do 14 dni odesłać do sprzedawcy bez podania przyczyny a on musi zwrócić pieniądze

+przeczytaj jak działa Freesync, bo to bardzo fajna opcja. Jeżeli denerwowało Cię podczas grania rozrywanie ekranu (tearing) podczas szybkich ruchów, czy też krótkie przycinanie się gry (FPS_DROP) to Freesync eliminuje te dolegliwości

Wiem jak to działa, już od dawna chciałem wypróbować to cacko (mam tu na myśli FreeSync oczywiście). Tylko dlatego byłem w stanie dopłacić do 29UM68-P, który jest (chyba?) taki sam jak 29UM58, prócz właśnie tej technologii. Chciałem zainwestować w jakieś nowe słuchawki - na oku miałem CloudX jedynki - ale koszt 200PLN+ poszedł na FreeSync. :D

No nic, temat chyba można zamknąć, tak jak myślałem wezmę tego LGka :P

29UM68-P, który jest (chyba?) taki sam jak 29UM58

UM68 to najnowsza rewizja 29" od LG, ma lepszą matrycę i szerszy Freesync range niż um58 (starszy, gorszy model)

Chciałem zainwestować w jakieś nowe słuchawki

Jeżeli nie potrzebujesz headsetu (z mikrofonem) to te monitory studyjne są o niebo lepsze, świetny dzwięk, a kosztują grosze:

https://www.morele.net/sluchawki-superlux-hd681-441057/

• Popieram 1