Skocz do zawartości

Dell UltraSharp U2311H vs BenQ BL2400PT

Recommended Posts

Dell U2311H będzie IMHO lepszym wyborem ze względu na matrycę i jasność.

lepszym to nie znaczy odpowiednim pod gry, matryca za wolna, input lag za wysoki, z zalet IPS'owych też marnie, kolory i kąty słabsze niż w "przeciętnym" monitorze na takiej matrycy, pewnie stąd tak niska cena,

jeśli już Della FullHD to lepiej wziąć U2211H, w prawdzie nie wiele lepiej ale zawsze, a jeśli może być niższa rozdziałka to 2209wa, który osiągi pod kątem gier ma znacznie lepsze

@niccram rozważyłbym na twoim miejscu iiyamę b2712hds, w prawdzie TN ale duża przekątna i ogólnie bardzo udany model

tego benq niestety nie znalazłem w recenzjach więc na jego temat się nie wypowiem

Powiem ci tak ze benq nie ma gorszych matryc czy tam tych rzeczy co ci koledzy pisza jak nie maja tych monitorow w codziennym uzytku to niech nie oceniaja ja nie narzekam z podswietlaeniem i jakoscia matrycy. A popatrz sobie tez na kontrast to i czas reakcji to bendziesz mial odpowiedz co ten dell do benqu sobie moze zrobic .

A tez popatrz sobie na matryce va i kontrast w benq a w innych monitorach i bendziesz miał odpowiedz dla zwyklego uzytkownika dobre monitory do grania i ogladania filmow.

Ja mam 2 modele benq monitorow i za cene ich nie kupisz napewno della.Powinna ci zostac kasa jeszcze.

Niccram mam pytanko mozesz mi jakis 1 tb dysk polecic do grania szybki i niezawodny nie wazne za jaka kase ?

@daniel 12, tu Cię zdziwię. Znam U2311H i wiem co mówię odnośnie jakości wyświetlanego przezeń obrazu. Moim zdaniem jest to dobry monitor - spisze się w grach i w filmach. W tej cenie to IMHO dobry wybór. Osobiście nie potrafię polecić innego monitora.

Pozdrawiam, Y0ddh4

Ile chcesz kasy wydac na ten monitor ?

yoddh4 tak ale popatrz sobie na nowe modele benq i matryce i kontrast 2000000 mln czas reakcji 8 ms 24 cale za kase ta na pewno nie bendzie miał dell.

yoddh4 mozesz mi jakis dysk szybki do grania polecic 1 tb szybki nie wazne za jaka kase ?

popatrz sobie na nowe modele benq i matryce i kontrast 2000000 mln czas reakcji 8 ms 24 cale za kase ta na pewno nie bendzie miał dell.

o czym ty do nas? parametry z bzdurnej metryczki producenta? one mają się nijak do tego jak się sprawuje monitor w rzeczywistości, pokaż porządnie przeprowadzone testy to pogadamy

co do dysku to nie ten temat, ale weź sobie F3, będziesz zadowolony

Ja już zdecydowałem, wybieram BenQ-a. Podobno ma taki sam lag co Della, kąty za to gorsze, podświetlenie podobne niemniej jednak obraz troche lepiej wypada w dell, ale czy to będzie widoczne w grach i w codzniennym użytkowaniu ? - myślę że lepiej ten cal więcej do gier jak znalazł. Wcześniej miałem Belinee 19" MVA 8 MS - faktycznie 25 MS i nie widziałem żadnego smużenia, niektórzy mają chyba przewrażliwione oczy, ale nic tylko wpatrują się w to czy smuży czy nie . :wariat: Wie ktoś kiedy będzie lub gdzie można dostać BL2400PT w Polsce ?.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

"rozważyłbym na twoim miejscu iiyamę b2712hds, w prawdzie TN ale duża przekątna i ogólnie bardzo udany model "

Odnośnie tego to coś wam powiem, bo miałem podobny dylemat. Początkowo miałem kupić jakiś monitor 24", raczej na matrycy TN, bo nie specjalnie przeszkadzają mi kąty ( korzystam z komputera samemu ) i ogólnie nie twierdzę, że TN to zło wcielone. Jednak natrafiłem na oferty z tym Dellem U2311H , długo się wahałem i miałem mętlik w głowie ale w końcu jakoś tak wyszło, że właśnie stoi on przede mną. Kiedy tylko zacząłem z niego korzystać, przestałem się zamartwiać, że jednak mam ten cal mniej bo i tak musiałem oddalić od siebie monitor o kilkanaście centymetrów ( przesiadłem się z 20" ) 27" na biurku ? Nie wyobrażam sobie, chyba, żeby obrócić stół o 90 stopni i postawić ekran na drugim końcu.

Co do smużenia przy 8ms - JEST TO MIT. Oglądam na nim filmy, gram w gry, wszystko jest SUPER.

Kolory też bardzo ładne, ciepłe. W moim monitorze najbardziej cenię sobie trzy rzeczy: świetną stylistykę ( taka elegancka prostota ), choć to jest akurat kwestia gustu; świetną ergonomię ( regulacja wysokości, PIVOT, Swivel, Tilt ) oraz znakomitą gwarancję 36 m-cy, door-to-door, i przez ten cały okres gwarancja 0 bad pikseli.

Dlaczego wybrałem ten monitor ? Zaważyła opinia, z jakiegoś zagranicznego forum : nie zobaczysz różnicy przy 1 calu mniej w wielkości ekranu, ale odczujesz różnice w jakości oglądanego obrazu. I to wydaje mi się, że jest prawdą.

Jakość obrazu też jest bardzo dobra, ja mam ustawiony preset Video/GAME, jasność 50%, kontrast 75% i wyłączony kontrast dynamiczny.Ważne jest aby to ustawić bo trochę daje po oczach. Ciekawe co dopiero musi się dziać przy monitorach o jasności 400cd/m2

Czemu polecasz TN jak sam kupiłeś IPS :menda:

400cd sprawdza się w słoneczne dni latem, można komfortowo użytkować bez robienia ciemni w pokoju, choć teraz raczej o taki monitor, ale na crt dawało radę.

Smużenie to może dostrzeżesz na jakimś FPS lub meczu piłki nożnej, ale to dla spostrzegawczych ;)

na jasność to się nie ma w ogóle co patrzeć bo przy 400cd/m2 to wypływają oczy...

mam BenQ i on ma maks ~250cd/m2 i używam jej tylko i wyłącznie do filmów i gier choć wydaje mi się to zbyt jasno i tak. No i używam tej jasności tylko i wyłącznie bo BenQ ma dobry kontrast. Zwykłe monitory LCD z małym kontrastem wolę dawać ciemniej... A do pulpitu maks to imgo 150cd/m2 jak jest światło w pokoju i ~100cd/m2 jak jest ciemno. BenQ zapewnia bardzo dobrą regulację jasności bo to LED :]

No i jeśli chodzi o jakość obrazu ogólnie to BenQ ma świetne kolory i czerń, która dodatkowo jest niebieska więc wydaje się mniej świecić. LED to jednak LED ^^

No ale do gier to ten monitor nie był stworzony... Jak chcesz grać i ten obraz ma się nie mazać to TN i to taki z RTC czyli 2ms (choć najlepiej oczywiście aby dało się te RTC wyłączyć na okazję np. filmu bo te akceleratory pikseli ZAWSZE robią jakieś artefakty!) i nic innego!

ps. Dell to pełen matt a BenQ to coś a'la half-glare czyli efekt taki sam jak droższe TiViki LCD HDTV ;)

na jasność to się nie ma w ogóle co patrzeć bo przy 400cd/m2 to wypływają oczy...

Ja jeszcze używam iiyama crt, która ma włącznik z około 150 na 420cd i da się oglądać filmy pod światło, ale wyłącznie filmy i w bardzo słoneczne dni. Nie korzystam jednak z tego, ale po 5 latach monitor się nie wypalił dzięki konstrukcji zdolnej do takich hardcorów.

• 3 tygodnie później...

" Czemu polecasz TN jak sam kupiłeś IPS ? "

Witam ponownie, minął już miesiąc jak mam tego Della ale dziś już nie widzę go tak różowo.

Tak jak pisałem, monitor, pomimo 8ms nie smuży, ale dlaczego ? Otóż ma zaimplementowaną NA STAŁE funkcje Overdrive, która " poprawia czas reakcji matrycy ", oczywiście dla naszego dobra "

Efekt ? Oglądam jakiś film i jest scena gdzie kamera przemieszcza się szybko nad jakimś obszarem, np. panoramą miasta, wiecie zdjęcia z lotu ptaka,....zamiast płynnych przejść pomiędzy klatkami, wygląda to tak jakby jakaś gra chodziła na 24 kl na sekundę. Porównywałem ze swoim Samsungiem 2032BW z 2 ms na TN+film, efektu tego nie ma. A co do kolorów na Samsungu ( z przed 2 lat ) tak samo mi się podobają. Wiecie co ? Mam dość już tego marketingowego ( i nie tylko ) szumu na temat jakie to TN-ki są złe. Ciekawy jestem czy Ci wszyscy krzykacze na forach, rzeczywiście mieli okazje sprawdzić jak "cudowne" są IPS i VA czy tylko powtarzają hasła za innymi.

Żeby było ciekawiej wypowiem się też na temat w/w modelu Benq. Mój kumpel sobie taki kupił i powiem wam, że wcale bym się na taki nie zamienił. Na początku, pomimo ze to też "super szybkie" 8ms zaobserwowaliśmy smużenie w GTA IV. Pomogło włączenie funkcji AMA ( czyli odpowiednika tego co mam w Dellu ) Co do kolorów to dobra TN-ka ( tak, jest coś takiego ) potrafi wyświetlić to samo ( moje subiektywne wrażenie ) a Dell jeszcze lepiej ( zwłaszcza gdy ustawimy Preset Video-Nature ), przynajmniej jedna jego zaleta... Co do super-hiper kontrastu 2000000000000000:1 to chyba nie muszę mówić, że to bardzo przereklamowane hasło. Jak dla mnie to miejscami jest trochę za dużo tej "niezwykłej, głębokiej czerni" nawet po wyłączeniu kontrastu dynamicznego.

Myślcie sobie co chcecie ale ja chcę wrócić do TN. Widziałem dziś w super medialnym markecie fajny monitor LG 27 cali i naprawdę ładnie świecił a kąty patrzenia zmieniały się tylko przy patrzeniu od dołu, ale nie było jakiejś tragedii. Widziałem też fajny TV LCD 42 cale, Full HD, 100Hz, również od LG, model 42LD650 i zastanawiam się czy czegoś takiego sobie nie kupić do odtwarzania filmów z komputera. Sygnał mógłbym przesyłać przez HDMI lub bezprzewodowo, a monitor do internetu i pracy oraz do gier to kupie sobie jakiś 22-27 cali... TN.

Drahenfeles, jednak ja też rozważę zakup tej iiyamy 27.

Wracając do TV, i tak miałem kupować jakiś w lipcu, ale chyba przyspieszę ten zakup. Aha, ten model jest jednym z najładniej świecących telewizorów jakie dziś oglądałem i co ważne, nie kosztuje majątku. W sieci można go dostać za 2 kafle.

Napiszę jeszcze jak dostanę nowy monitor/TV "do przetestowania", a swojego Della chyba wystawie na allegro ... niech się przyda jakiemuś grafikowi, który nie ogląda filmów.

Na marginesie : Dell U2311h, Benq BL2400PT to monitory zaliczane do grupy "Biurowe" - a to znaczy,że nie dla graczy.

@I BOZZ I: Coś w tym jest z tego co piszesz :] Widzisz, ja używam jednego monitora na PVA i drugiego na S-IPS (miały być 2 takie same, ale nie wyszło :) ). Kalibratora oduczyłem się stosować 500 razy dziennie.. :> choć dopiero po jakimś czasie. A teraz PVA ze względu na 100% pokrycie sRGB używam do wyświetlania obrazów (ma jeszcze jedną bardzo przydatną funkcję, mianowicie dla każdego z 3 wejść można zastosować inne przetwarzanie obrazu: srgb, b&w, negative), a S-IPS do palety kolorów i narzędzi (tu są małe problemy bo na S-IPS brakuje kilku % do pełnego pokrycia gamutu sRGB, ale do przeżycia). I teraz moje odczucie po przesiadce z TN i ciągłym oglądaniu u innych TN-ek i tanich IPS-ów: kolory..yy..szkoda gadać, fotografii lepiej na tym nie oglądać, kontrast.. miliardy:1 można sobie w d... wsadzić przy 3k:1 na PVA i 1.5k:1 na S-IPS. Jasność, hmm tutaj LED-owe nowości rzeczywiście biją po oczach i może niektórzy to lubią. A teraz coś dla graczy... ani mój 1. ani 2. monitor nie nadają się do grania :)) smużenie ja dostrzegam takie, że nie potrzebuję AA. Co ciekawe najbardziej dostrzegalne gdy tło jest zielone albo czerwone :> Kąty widzenia to już jakaś paranoja, gracz nie będzie patrzył na monitor z boku.. a żeby oglądnąć film zada sobie tyle trudu żeby przechylić monitor i nie sądzę, żeby oglądał go z 30-40 cm :D .

Piszesz o TV LG 42LD650.. zapewne wiesz ze to P/M VA ?

Jeśli miałbym w większości czasu grać.. zdecydowanie wybrałbym TN, bo nie sądzę, żebym zwrócił uwagę na wielką różnicę koloru itd, itd...a tym bardziej mając w tak dobrej cenie szybkie i na prawdę nadające się do grania 27" nie zastanawiałbym się ani chwili. Przy tak szybkich matrycach TN jakie obecnie są dostępne smużenie w rzeczywistości nie jest zauważalne, a większość użytkowników dostrzega je w testach albo gdy rzeczywiście wpatrują się w obraz tylko po to żeby zauważyć ten 'efekt' :)

Mam takie spostrzeżenie: Dell U2311H przy tej samej cenie co 2209WA ma wyższą rozdzielczość i jest 1 cal większy (choć w innej proporcji), dlatego wydaje mi się, ze ten monitor musi być gorszy od 2209 skoro sprzedawane są jednocześnie.

Testy wskazują, że tak jest: smużenie, lag. 2209 choć dobrze oceniany nie był też pod tym względem ideałem, myślę że IPS to warto kupować na poziomie min. tego Dell-a lub lepszy.

jedna uwaga, kupując tani IPS lub nawet półprofesjonalny nie liczmy na nie wiadomo jak responsywną matrycę, to nie są monitory produkowane z myślą o rozrywkowych multimediach, afaik jak dotąd żaden producent nie zrobił monitora typowo do gier/wideo na VA czy IPS i nic w tym dziwnego, w końcu te matryce nie powstały w takim celu, a jedynie są do niego dostosowywane, by się nadawały coś za coś

jak dotąd żaden producent nie zrobił monitora typowo do gier/wideo na VA czy IPS i nic w tym dziwnego, w końcu te matryce nie powstały w takim celu, a jedynie są do niego dostosowywane, by się nadawały coś za coś

Tyle, że telewizory na tych matrycach dają radę.

Zgadzam się, lag wypada podobnie jak na monitorach, ale w granicach 30ms (to trochę mniej niż jedna klatka), więc nie jest tak źle. Ze smużeniem też już nie ma problemów, choć i tak lepsza wydaję się plazma. Tylko tv-ki robią do wszystkiego, mają być uniwersalne. Inaczej, jak to opisałeś, wygląda to w monitorach, gdzie jest podział pod wzg. przeznaczenia.

Od tygodnia mam BenQ BL2400PT można go dostać od 811,...zł (http://www.net-s.pl - cena zależy od kursu waluty).

Plusy:

-Jasność można zejść w nocy do zera i nie razi nic po oczach, nawet przy całonocnej pracy (w dzień wystarcza ustawić na 20, ja mam przeważnie na 10).

-Miejsce w podstawce na przybory,

-Spora możliwość regulacji (kąty, obrót, wysokość, pivot)

-Dość dobrze wyświetlane kolory jak za te cenę.

Minusy:

-Dziwnie umiejscowione przyciski od dołu, opis przycisków od frontu bez podświetlenia,

-Ekran nie jest "pół matowy" jak to wszędzie opisują, ja bym to określił jako szklista powłoka z delikatnym matem.