Skocz do zawartości

Crashowanie pc i black screen

Recommended Posts

Witam. Od jakiegoś czasu (około tydzień) męczy mnie problem crashowania sie pc. Gram sobie, gram i nagle ni stąd ni zowąd ekran staje sie czarny a cały dźwięk nieprzyjemnie zacina i wymusza to na mnie zresetowanie komputera. Jakąś godzine od włączenia komputera problemu takiego nie ma lecz po godzinnym użytkowaniu raz na kilkadziesiat a z czasem i kilkanascie minut następuje crash
temperatury podzespołów w normie
Specyfikacja:
Radeon R9 390 sapphire
Msi z170 m3
intel 6600k
2x8gb G.skill ripjaws 2400mhz cl15
Thermaltake smart se 630w
Próbowałem formatować dysk, zamieniłem nawet windowsa 7 na 10 lecz problem wciąż istnieje
W razie potrzebnych innych informacji, pytać
z góry dziękuję za każdą pomoc

Pierwsze co sprawdź, czy masz wszystko dobrze podpięte w komputerze, czasem może się coś zluzować, zakurzyć i przy wstrząsie następuję crash. 

A jakim programem sprawdzałeś temperatury?

Edytowane przez matej64

Dobra chyba mam winowajce. Po wyjęciu karty graficznej i przejsciu na integre wszystko jest już dobrze

spróbuje przeszyścić slot i jeszcze raz włożę. Jeśli wciąż będą pojawiały się błędy bede zmuszony odesłać na gwarancje.

W jaki sposób sprawdziłeś tą zintegrowaną?

Mam całkiem podobny problem i pierdyliard możliwych rozwiązań (błąd 41 (63) w dzienniku zdarzeń, wywala się/resetuje jedynie przy i krótką chwilę po obciążeniu grami albo testem obciążeniowym zasilacza/grafiki w occt). Planuje też wyjąć moją kartę i sprawdzić na wbudowanej w plycie, ale sprawdzałeś jak się zachowuje całość w grach? Programami testującymi? Zintegrowana grafika wydaje mi się zbyt słaba, aby dało się ją jakoś porządnie dociążyć.