ExpieZi 1 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Siemka! Wczoraj jeszcze było wszystko dobrze, 35 stopni CPU w spoczynku, a dzisiaj nagle wzrosło do 50 prawie podczas spoczynku. Mam wszystko wyłączone i 50% uzycie CPU. Dodam, ze aktualnie nie mam karty graficznej i siedze na zintegrowanej. https://scr.hu/pMY8Bn - pasta była wymieniana 2 miesiące temu. Cooler czyszcze na bierząco. Cytuj Link to post Share on other sites
EseY 216 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Mam wszystko wyłączone i 50% uzycie CPU. Od początku tak było? Zobacz jaki proces tyle CPU zjada. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ExpieZi 1 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 jak to sprawdzić?.... Cytuj Link to post Share on other sites
EseY 216 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Menedżer zadań -> Procesy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ExpieZi 1 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 (edytowane) Zużycie ramu podczas spoczynku= 9gb... masakra.. format robilem 2 dni temu. Wszystkie procesy powyłączałem niepotrzebne. https://scr.hu/qqB3eY Edytowane 9 Lipca 2016 przez ExpieZi Cytuj Link to post Share on other sites
EseY 216 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Daj screena z zakładki "procesy" 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Masz antyvirusa zainstalowanego ? Możliwe że jakis virus albo błędy systemowe , polecam przeskanować oraz jak masz program to WInthrust . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ExpieZi 1 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 (edytowane) Antywirusa jeszcze nie instalowałem. Zakładka procesy- https://scr.hu/JDndmp Dodam, że nie instalowalem tych 200 aktualizacji, bo po prostu nie chcą się zaintalować. Ciągle błąd i ciągle 2h czekania na darmo. @edit żadnego wirusa nie ma. Dobra, jak będę w pon wymieniał kartę graficzną to zmienie pastę na procku. Edytowane 9 Lipca 2016 przez ExpieZi Cytuj Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 no to pewnie złapałeś viruska przeskanuj np avastem albo innym dobrym antyvirusem i daj znać wtedy . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ExpieZi 1 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 (edytowane) Przeskanowałem COMODO. Nie ma żadnego. Wziąłem szybkie. Aktualnie działa pełne. Dam znać, jak się skonczy. Edytowane 9 Lipca 2016 przez ExpieZi Cytuj Link to post Share on other sites
Damian47akaQcu 150 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 (edytowane) Zrób screena z zaznaczoną opcją pokaż procesy wszystkich użytkowników. Wyłącz aktualizację systemu (nigdy nie sprawdzaj czy są dostępny aktualizację) , ona potrafi zeżreć cały ram i zrób restart komputera. Edytowane 9 Lipca 2016 przez Damian47PL 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ExpieZi 1 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 http://scr.hu/67nj/rxa63 http://scr.hu/67nj/hxkxw Pełne skanowanie wykryło 0 wirusów. Lece z restartem. Cytuj Link to post Share on other sites
Damian47akaQcu 150 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Wyłącz aktualizację systemu (nigdy nie sprawdzaj czy są dostępny aktualizację) , ona potrafi zeżreć cały ram i zrób restart komputera To jest proces svchost.exe Pierwsze co robię po instalacji windows to wyłączam aktualizację. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ExpieZi 1 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 (edytowane) Wyłączyłem go. O dziwo po wyłączeniu Windows Update temp. procka spadły do 35. Najwiecej to mi opera zabiera.... po wymianie karty graficznej i tak przechodzę na win10. Lecz wiesz... czy te 200 aktualizacji są potrzebne? Koniecznie je instalować? Edytowane 9 Lipca 2016 przez ExpieZi Cytuj Link to post Share on other sites
Damian47akaQcu 150 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 NIe musisz. To twoja decyzja. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ExpieZi 1 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Problem... miałem pare tych svhostów i jak zamknąłem wszystkie to internet zniknął. Które svhost mam zamykać, a które nie? Cytuj Link to post Share on other sites
Damian47akaQcu 150 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 svchost.exe A czy po wyłączeniu aktualizacji użycie samo nie spada? Powinno spaść samo. svchost.exe Jest też odpowiedzialny za kompozycje wizualne (kolor paska, okna itp.) Zamknij ten co bierze najwięcej zasobów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ExpieZi 1 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Spadło po wyłączeniu samych aktualizacji. Okej dzieki.! Cytuj Link to post Share on other sites
EseY 216 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Spadło po wyłączeniu samych aktualizacji. Okej dzieki.! A jak z temperaturami? Cytuj Link to post Share on other sites
ExpieZi 1 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Też spadły o dziwo. Nwm jak Windows Update wpływał na temperatury procka. Moze, ze wieksze zapotrzebowanie było. Cytuj Link to post Share on other sites
Damian47akaQcu 150 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Użycie ramu też spadło z tych 9gb? Cytuj Link to post Share on other sites
EseY 216 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Też spadły o dziwo. Nwm jak Windows Update wpływał na temperatury procka. Moze, ze wieksze zapotrzebowanie było. Jak obciążył CPU do 50% to i automatycznie temp. wzrosła. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
hafexo 4 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 (edytowane) weźcie jak widzę coś takiego "pokaż zakładkę procesy" to mi się niedobrze robi. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawy że ta zakładka nie pokazuje WSZYSTKICH procesów. Po pierwsze - nie podałeś nawet czy jesteś na boxowym coolerku czy coś innego masz Po drugie - wchodzisz zakładka wydajność > Monitor zasobów > zakładka Procesor i sortujesz według użycia. Obstawiam proces svhost.exe (netsvcs). Jest on odpowiedzialny za m.in. Windows Update. W windows7 często występuje błąd który powoduje bardzo wysokie użycie procesora i ramu przez tą usługę. Edytowane 9 Lipca 2016 przez hafexo Cytuj Link to post Share on other sites
Damian47akaQcu 150 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 weźcie jak widzę coś takiego "pokaż zakładkę procesy" to mi się niedobrze robi. Po pierwsze - nie podałeś nawet czy jesteś na boxowym coolerku czy coś innego masz Po drugie - wchodzisz zakładka wydajność > Monitor zasobów > zakładka Procesor i sortujesz według użycia. Naprowadziło mnie że po formacie jest dwa dni. Więc zapytałem o procesy. Nie wszyscy wiedzą, ale update dość znacznie obciąża komputer. Po drugie miał zajęte ogromną ilość ram (9gb aż) a u mnie np, update z 4gb brał sobie 3,9 i komputer stawał w miejscu. Wiec pytanie o procesy było jak najbardziej uzasadnione. Cytuj Link to post Share on other sites
hafexo 4 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Naprowadziło mnie że po formacie jest dwa dni. Więc zapytałem o procesy. Nie wszyscy wiedzą, ale update dość znacznie obciąża komputer. Po drugie miał zajęte ogromną ilość ram (9gb aż) a u mnie np, update z 4gb brał sobie 3,9 i komputer stawał w miejscu. Wiec pytanie o procesy było jak najbardziej uzasadnione. Chodzi mi o to że ludzie nie wiedzą że ta zakładka nie pokazuje wszystkich procesów / usług systemowych. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts