Skocz do zawartości

Zestaw komputerowy do oceny.

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : wszelakie. Od gier, poprzez stream, projektowanie i obróbkę filmów.

• Maksymalna kwota : chciałbym się zmieścić w tym co złożyłem czyli 6700zl, jednak jest jedno ale, o tym w opisie dalej.

Kiedy zamierzam kupić komputer? : złożyć zamówienie na morele kiedy będzie dostępna karta graficzna która mnie interesuje.

Których części potrzebuję : jednostka stacjonarna

Czy będę podkręcać sprzęt? : myślę, że tak, chociaż nie będą to jakieś ekstrema.

Rozdzielczość mojego monitora i model : Full HD LG 27MA73D, w przeciągu 2-ch miesięcy chcę kupić z 144hz odświeżaniem, może UHD lub QHD.

Specjalne wymagania : brak

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : od kilku lat używam laptopów więc żadnych

Własna propozycja zestawu https://www.morele.net/inventory/info/4TbrmW/

Inne :

Witam,

prosiłbym o ocenę zestawu komputerowego. Jest to zestaw złożony przez TechLiptona, minimalnie zmodyfikowany przeze mnie (zmienione chłodzenie na wodne i płyta główna na MSI).

W zestawie nie jest uwzględniona karta graficzna (MSI GTX 1070 Gaming 8G), gdyż jak widać jest na nią popyt i czasami bywa w sklepie, czasami nie.

W Waszej ocenie prosiłbym o wypowiedzenie się na temat płyty głównej i procesora, jak i całego zestawu. Głównie czy potrzebne mi będą takie części. Ale żebyście mogli to ocenić powiem do czego będę go używać.

Komputer będzie mi służyć do projektowania w programach typu CAD w 2D jak i 3D Również do obróbki filmów, czy to wakacyjnych czy do wrzucenia na youtube. Bawię się też Photoshopem. Może zacznę streaming. Lubię także pograć w najnowsze produkcje, jak i sieciówki (CS:GO)

W odpowiedzi na ewentualne wątpliwości czy kwestie finansowe:

-nie, nie jest to wymarzony zestaw którego nigdy nie kupię.

- jeżeli uważacie, że płyta główna jest za słaba (będzie efekt bottleneck) czy jest za mało RAMU, jestem skłonny dorzucić c.a 200 złotych żeby mieć lepszą płytę czy więcej RAM.

-przyjmuję krytykę, t.j. jeżeli chłodzenie zbędne to wywalić, lub procesor do zastosowan moich zbyt mocny to zmienić.

-obudowa jest z oknem, polecona przez @kajtek. w którymś poście na forum (btw, chłodzenie będzie pasować do tej obudowy i reszta podzespołów? jest jakaś możliwość instalacji filtrów?), więć dobrze by było żeby zgrało się kolorystycznie (jakiś spec od kabli?)

- co do OC, jak napisałem wyżej, pewnię zacznę się w to bawić ale nie będzie to wyduszanie siódmych potów, tylko raczej podkręcenie do stabilnych osiągow.

Dzięki serdeczne za wszystkie rady.

Najpierw od kwestii istotniejszych,

Komputer będzie mi służyć do projektowania w programach typu CAD w 2D jak i 3D Również do obróbki filmów

W czym ta obróbka wideo będzie ? z czego materiały, w jakiej rozdzielczości, klatkarz, bitrate, długość itd.

W Waszej ocenie prosiłbym o wypowiedzenie się na temat płyty głównej i procesora, jak i całego zestawu.

Nieopłacalny RAM i tylko 8GB pod w/w soft to za mało, wolny SSD, nieopłacalne MOBO, zamiast AIO - Bequiet DR3 - będzie ciszej, a temperatury przy 6700K porównywalne.