oxyskinor 0 Napisano 8 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Zastosowanie komputera : wszelakie. Od gier, poprzez stream, projektowanie i obróbkę filmów. Maksymalna kwota : chciałbym się zmieścić w tym co złożyłem czyli 6700zl, jednak jest jedno ale, o tym w opisie dalej. Kiedy zamierzam kupić komputer? : złożyć zamówienie na morele kiedy będzie dostępna karta graficzna która mnie interesuje. Których części potrzebuję : jednostka stacjonarna Czy będę podkręcać sprzęt? : myślę, że tak, chociaż nie będą to jakieś ekstrema. Rozdzielczość mojego monitora i model : Full HD LG 27MA73D, w przeciągu 2-ch miesięcy chcę kupić z 144hz odświeżaniem, może UHD lub QHD. Specjalne wymagania : brak Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : od kilku lat używam laptopów więc żadnych Własna propozycja zestawu : https://www.morele.net/inventory/info/4TbrmW/ Inne : Witam, prosiłbym o ocenę zestawu komputerowego. Jest to zestaw złożony przez TechLiptona, minimalnie zmodyfikowany przeze mnie (zmienione chłodzenie na wodne i płyta główna na MSI). W zestawie nie jest uwzględniona karta graficzna (MSI GTX 1070 Gaming 8G), gdyż jak widać jest na nią popyt i czasami bywa w sklepie, czasami nie. W Waszej ocenie prosiłbym o wypowiedzenie się na temat płyty głównej i procesora, jak i całego zestawu. Głównie czy potrzebne mi będą takie części. Ale żebyście mogli to ocenić powiem do czego będę go używać. Komputer będzie mi służyć do projektowania w programach typu CAD w 2D jak i 3D Również do obróbki filmów, czy to wakacyjnych czy do wrzucenia na youtube. Bawię się też Photoshopem. Może zacznę streaming. Lubię także pograć w najnowsze produkcje, jak i sieciówki (CS:GO) W odpowiedzi na ewentualne wątpliwości czy kwestie finansowe: -nie, nie jest to wymarzony zestaw którego nigdy nie kupię. - jeżeli uważacie, że płyta główna jest za słaba (będzie efekt bottleneck) czy jest za mało RAMU, jestem skłonny dorzucić c.a 200 złotych żeby mieć lepszą płytę czy więcej RAM. -przyjmuję krytykę, t.j. jeżeli chłodzenie zbędne to wywalić, lub procesor do zastosowan moich zbyt mocny to zmienić. -obudowa jest z oknem, polecona przez @kajtek. w którymś poście na forum (btw, chłodzenie będzie pasować do tej obudowy i reszta podzespołów? jest jakaś możliwość instalacji filtrów?), więć dobrze by było żeby zgrało się kolorystycznie (jakiś spec od kabli?) - co do OC, jak napisałem wyżej, pewnię zacznę się w to bawić ale nie będzie to wyduszanie siódmych potów, tylko raczej podkręcenie do stabilnych osiągow. Dzięki serdeczne za wszystkie rady. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 8 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Najpierw od kwestii istotniejszych, Komputer będzie mi służyć do projektowania w programach typu CAD w 2D jak i 3D Również do obróbki filmów W czym ta obróbka wideo będzie ? z czego materiały, w jakiej rozdzielczości, klatkarz, bitrate, długość itd. W Waszej ocenie prosiłbym o wypowiedzenie się na temat płyty głównej i procesora, jak i całego zestawu. Nieopłacalny RAM i tylko 8GB pod w/w soft to za mało, wolny SSD, nieopłacalne MOBO, zamiast AIO - Bequiet DR3 - będzie ciszej, a temperatury przy 6700K porównywalne. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts